Бизнес етикет - 10 правила, за да сме безупречни

18 коментара2/5

Мнозина подценяват значението на бизнес етикета. Груба грешка. Владението на добри обноски в бизнес общуването  подобрява имиджа и отваря врати към успеха. Кои са правилата на съвременния бизнес етикет?

В днешно време проявите на добър бизнес етикет в работната атмосфера често се подценява. Колегите се превръщат в наши приятели, свикваме с ежедневното присъствие на шефа и поведението ни не се различава от това извън работа.

Понякога обаче е добре да не сме твърде свободни в поведението си и да спазваме някои основни правила на бизнес етикета.
Това се отнася специално за моментите, когато общуваме с по-висшестоящи от нас, с  външни на фирмата хора или когато провеждаме сериозни бизнес разговори с колегите.

Добрият бизнес етикет несъмнено влияе на имиджа ни. Благодарение на него околните  ни приемат по-сериозно и ни  считат за по-представителни. Служителите с добър бизнес етикет биват предпочитани за по-отговорните задачи и по-бързо печелят повишение.

Подбрали сме десет ключови правила за добър бизнес етикет, които винаги ще работят във ваша полза.

Поздравите
Когато идвате сутрин на работа, поздравявайте всички колеги, с които се видите, докато стигнете до бюрото си. Не зависимо че може да не сте в настроение или все още спите, бизнес етикетът повелява да поздравите всеки  – от чистачката до изпълнителния директор. Същото важи и когато си тръгвате от работа.
На бизнес среща учтивите поздрави, както и реплики като „Благодаря“, „Приятно ми е“, „Радвам се, че“, казани в уместен момент, са повече от задължителни.

9342_1.jpgРъкостискането
Жените често подценяват този жест и го прескачат, за разлика от повечето мъже, които се ръкостискат дори с приятели. Учете се от тях - започвайте и завършвайте всяка бизнес среща с ръкостискане. Със стегната китка и уверено. Това е жест, който показва сериозно отношение и отговорност.

Телефонните разговори
Когато се обадите, поздравете и потърсете по име човека, с когото искате да разговаряте, независимо дали сте познали гласа му. Представете се и попитайте дали е удобно да разговаря в момента. Завършвайте всеки телефонен разговор с „Дочуване“. Когато говорите по телефона, говорете ясно, бавно и по същество. Не прекъсвайте събеседника си, за да кажете нещо на колега от офиса.

Писмото винаги има конкретен получател

Когато пращате книжно писмо, винаги посочвайте на плика личността, към която е адресирано. Не го изпращайте до цял отдел.
Ако е възможно, се опитвайте да избягвате електронните писма до голяма група получатели, колкото и да е удобно.  Особено ако става въпрос за нещо сериозно, противоречи на бизнес етикета. Опитвайте се да адресирате всеки изпратен мейл до конкретния човек, като вписвате и обръщение.

Сериозните  предложения не са за пощата или телефона
Ако ви предстоят сериозни преговори или искате да направите предложение, не го заявявайте по телефона или електронната поща. Поканете човека на среща и тогава обсъдете за какво става въпрос. Така имате много по-голям шанс да убедите отсрещната страна във вашата гледна точка.

Говорете на всички присъстващи
Когато сте в среща или правите презентация, бизнес етикетът изисква да говорите на всички присъстващи едновременно, независимо дали някой от тях е по-заинтересован по темата или е на по-висш пост. Това включва да поглеждате всички, докато говорите, да се обръщате с множествено число към събеседниците и да не подхващате лични диалози с някого от присъстващите.

Титлите
Много висшестоящи личности са чувствителни към титлите, които носят. Осведомете се предварително дали човекът, с когото се срещате е „професор“, „доцент“, „асистент“, „доктор“, ако има научна титла. Както и каква длъжност заема в съответната институция.

9342_2.jpgСъобразявайте се с йерархията
Йерархията е важна за всяка работна среда. Ако не се съобразяваме с нея, ще настъпи хаос. Бизнес етикетът изисква по-нисшестоящите да се съобразяват с предпочитанията на висшестоящите, що се отнася до професионални теми. Ако ваш началник или VIP персона предпочита да комуникира чрез електронната поща, съобразете се, независимо че срещата очи в очи ви се вижда по-удачна. Ако имате забележки за работната атмосфера или искате повишение на заплатата, обърнете се към прекия си ръководител, не тичайте веднага при изпълнителния директор на фирмата.

Избягвайте празните приказки
В японската култура излишното говорене е признак на глупост. Макар че у нас празнословието не е така заклеймено,  го избягвайте на бизнес среща. Особено ако правите презентация. Концентрирайте се върху  срещата и говорете по същество. Шегите, излишната лична информация и общите приказки ги оставете за края на срещата или за обяда, ако планирате такъв.

На бизнес обяд/вечеря не поделяйте сметката

Бизнес обедите и вечерите имат за цел да скрепят отношенията на двете страни в неформална обстановка. Те се правят, за да се опознаете, не да преговаряте. Това обаче не означава, че трябва да се държите както в личния живот. Ако вие сте домакини или организатори, настоявайте да платите. Ако сте поканени, оставете да бъдете почерпени. Поделянето на сметката не е в унисон с добрия бизнес етикет. Изключение правят някои нации.

23.03.2009/Деси Великова

18 коментарaДобави коментар »

Beny

От Beny27.03.2009, 15:37 ч.

Ще си говориме някой път на тази тема на четири очи tedunco Извинявам се но нещо нямам препинателни знаци

Виж всички коментари за "Бизнес етикет - 10 правила, за да сме безупречни".

Още от "На работното място"

Какво да гледате, когато си търсите работа?

Какво да гледате, когато си търсите работа?

Когато търсите нова работа понякога сте готови на всичко, за да започнете на ново място. В стремежа си да се харесате на работодателя, не пропускайте да обърнете внимание на съществени характеристики на евентуалното работно място.

Как да се справите с „прегряването“ в офиса?

Как да се справите с „прегряването“ в офиса?

Бърнаут – така се нарича синдромът, свързан с повишеното чувство за интелектуално, емоционално и физиологично изтощение на работното място

Струва ли си да напуснете работа?

Струва ли си да напуснете работа?

Дори в условията на криза, много служители са склонни да напуснат работа, в търсене на нова. Струва ли си обаче да напуснете работа е въпрос с много отговори.