Да влезем в колектива

5 коментара2/5

Нова работа! Нови колеги! Нова среда! Нов шеф! Звучи ви познато, нали? Когато започваме нова работа, има куп неща, които ни смущават и объркват.


Понякога се чувстваме като в необрано лозе, ако хората от колектива не направят първата крачка да се запознаят с нас и да ни приобщят към колектива.

Начинът, по който „ни тръгне“, предопределя как ще се развие кариерата ни от тука нататък. Ето затова е от особена важност как ще се представим в самото начало и дали ще се сприятелим с колектива.

От отиването ви на работното място трябва да знаете, че голяма част от колегите ви ще си изградят мнение за вас, което след това трудно може да променено, ако нямате общо поле на работа. Така например, ако сте в ролята на „срамежливото момиче, което не смее да пита“, може да си останете с този имидж месеци наред и колегите трудно ще ви погледнат сериозно, каквото и да направите. По същия начин - ако от започването на новата работа страните от колектива, държите се хладно и недружелюбно, няма как някой да поиска да контактува с вас, предвид, че не ви познават.

Как е най-правилно да действаме, когато постъпваме на нова работа?


Много е важно да преценим поведението си спрямо длъжността, която заемаме. Ако сте мениджър, не е редно да сте прекалено свити и дръпнати. И обратното – ако сте секретарка, не бива да имате поведение като на шеф.

Универсално правило за всички новаци е да са усмихнати и дружелюбни с колегите си. Запознайте се с всички наоколо, представете се, ако ръководството е пропуснало, и обяснете с какво ще се занимавате. В добрите компании идването на нов служител се посреща със специално представяне пред останалите. В българската действителност обаче това рядко се среща, така че е нужно да действаме сами, за да разберем кой кой е и да ни разберат ние кои сме.

7330_1.jpg Запознайте се с йерархичната подредба във фирмата, за да не попаднете в неловко положение, пренебрегвайки някой от висшестоящите. Поискайте да ви бъдат добре обяснени задълженията, за да можете да влезете в най-кратък срок в ритъма на работа и да не се чувствате като новодошъл дълго време.

 Много е важно да отсеете кои въпроси са важни и от значение за работата ви и кои са излишни. Причината е, че задаването на прекалено много, на моменти глуповати, въпроси ще подразнят колегите ви. Те имат свои ангажименти и предостатъчно работа, за да се занимават с вас и да са ви като дететгледачка. Понякога дори не се усещаме как попадаме в подобна ситуация и хората започват да ни се дразнят, тъй като ние ги занимаваме само със себе си и те не успяват да си вършат работата пълноценно. Затова, преди да зададете поредния си въпрос, помислете дали не можете сами да се справите със задачата си. Така ще покажете, че може да вземате решения и имате свой стил на работа, а не сте просто робот, който слуша и изпълнява.

 Не бива да изпадаме и в другата крайност – да си действаме както ние си знаем и да не се съобразяваме какво ни казват.
Накратко казано: „Като си пееш Пенке ле, кой ли те слуша?“ Понякога прекалената упоритост и твърдоглавството може да ни изиграят лоша шега и да подразним старите кучета.

Едно от най-трудно преодолимите препятствия, когато започнем нова работа е да се внедрим в изградения вече колектив.
Тези, които от години работят на въпросното място, си пазят името и територията доста настървено. Това не означава, че са лоши, а просто искат да запазят позициите си и първоначално винаги си имат едно на ум за новаците. Преди да се отпуснат и да ви приемат като част от екипа е нужно да мине време и да спечелите доверието и симпатиите им. Ако вие сте положително настроени и си вършите съвестно работата, няма начин с времето да не бъдете приети добре от останалите. В противен случай проблемът определено не е във вас.

Предстои ви нова работа?
Не се плашете, а я приемете като предизвикателство и възможност за положителни промени в живота ви. Бъдете оптимисти и работете с желание. А ако не се усещате на мястото си, запомнете добре и помогнете на тези, които ще дойдат след вас.

Всяко начало е трудно. Важното е да не се отказваме!

31.03.2008/Деси Великова

5 коментарaДобави коментар »

Криси

От Криси28.05.2008, 16:28 ч.

на първия ден не,но на първа заплата по става.

Виж всички коментари за "Да влезем в колектива".

Още от "На работното място"

Какво правите, когато „работите“?

Какво правите, когато „работите“?

Дори и по договор да сте на 40-часова работна седмица, надали ефективната ви работа е повече от 25 часа. Повечето служители успяват да се съсредоточат в работата си едва по 4-5 часа на ден. А какво правят през останалото време?

Най-честите офис лъжи

Най-честите офис лъжи

Бизнес средите са мястото, където има най-много изпитани лъжци. Като започнем от шефовете, през колегите, та чак до сътрудниците, всички могат да се похвалят със солидна бройка лъжи. А ето кои са и най-честите офис лъжи.

Реалност или заблуда е приятелството между колеги?

Реалност или заблуда е приятелството между колеги?

Наистина ли колегите могат да бъдат и приятели без това да оказва влияние на качеството им на работа и да пречи на останалите служители? Приятелството с колегите прави денят ви в офиса по-приятен, но носи със себе си и своите негативи.