Коледно парти с колегите

4 коментара3/5

Коледа е чак в края на декември, но добре ни е познато, че поводите за празнуване на работното място настъпват със седмици по-рано. Обикновено организирането на фирмени партита костват много енергия и усилия за тези, които се занимават с това.

Декември е наситен с поводи и всички организации се опитват да намерят най-добрия вариант за прекарване на празника – от избор на подходящо място до програма и форма на празнуване.

В зависимост от средната възраст на служителите коледното парти може да бъде през деня или в нощен клуб вечерта, със семействата на служителите или без придружител. Много е важно тези неща да бъдат съобразени с типа хора, които работят на съответното място, за да бъде празненството приятно за всички.

Кое му е хубавото на коледното парти с колегите?


На чаша вино и в неформална обстановка успяваме да се опознаем по-добре с хората, с които на практика прекарваме по-голямата част от времето си през деня. Може да поговорите отпуснато с някой, който отдавна ви се струва ваша сродна душа, но никога не сте успявали да осъществите контакт.
Научавате клюки за колегите, които до сега не сте подозирали или ги виждате в светлина, в която никога не са се проявявали.
След коледното парти обикновено колективният дух е приповдигнат и всички коментират разпалено отминалите емоции. Това са прекрасни предпразнични мигове, които ни настройват на коледна вълна.

Какво не ни харесва в коледното парти?


В случай, че не се разбирате с колегите или просто не сте в настроение, е доста отегчително да трябва да се усмихвате насила и да се държите подобаващо.
Ако бъдете въвлечени в някоя викторина или бъдете принудени да пеете коледни песни, няма съмнение, че ще се почувствате неловко.
Ако си позволите повече от 1-2- питиета, може да се проявите в доста непрофесионална светлина. Затова внимавайте а алкохола, в случай, че има „по-нестандартно“ поведение, когато пиете.

Да приготвим ли подаръци за колегите?

Обикновено добрите фирми са подготвени и имат подаръци и премии за всичките си служители.
Ако сте служител в малка фирма, е добра идея да си подготвите взаимни подаръчета, които на случаен принцип да си размените. За шефа може да се организирате и всички да купите нещо общо, стига да си го е заслужил.
Ако сте служител в голяма компания, е непосилно да подготвите подаръци за всички. Най-много нещо символични за колегите от вашия екип/отдел.
Не правете грешката да купите подаръци само за тези, които са ви симпатични или с които сте по-близки. Това ще подразни околните и няма да говори добре за вас.

6695_1.jpgКак да изглеждаме на коледното парти?


Ако партито е вечерно, облечете нещо шик и оригинално, с което колегите до сега не са ви виждали. Не се притеснявайте да грейнете в целия си блясък и да съберете погледите. Все пак това е празник и сте в неформална обстановка.
Разбира се, стайлинг тип „разгонена тийнейджърка“ не се препоръчва на никой. Колкото и да не се вълнувате от това събитие обаче, твърде неглиже облекло (например дънки и трикотажна блуза) също няма да направи добро впечатление.

Грешките, които не трябва да допускаме на коледното парти.

  • Не се напивайте. Колкото и да ви е забавно, прекалите ли с алкохола пред шефа и колегите, ще съжалявате на следващия ден. Така че нито за миг не забравяйте - партито е парти, но наблизо е шефът.

 

  • Не се увличайте в клюки. Ако ви тръгне приказката с някой колега/колежка и той се изкаже неласкаво за човек, който вие също не харесвате, запазете неутрална позиция и не бързайте да обясните „колко ви дразни този/тази“. Сдържаният тон сред колегите е задължителен, ако искате да запазите добрата си репутация. Не се предоверявайте, дори след няколко чаши вино.

Не забравяйте да поздравите шефовете за празниците и за добрата организация. Не че е нещо фатално, особено ако сте голяма фирма, но все пак това е признак на уважение и добро възпитание.

Коледното парти с колегите е страхотна възможност да опознаем в друга светлина хората, с които прекарваме времето си всекидневно. Отпуснете душите си, забавлявайте се, танцувайте и запазете незабравими спомени от това събитие. Не забравяйте и да правите много снимки. След това, като ги разглеждате, ще се забавлявате двойно повече.

18.12.2008/Деси Великова

4 коментарaДобави коментар »

Стефи

От Стефи08.12.2009, 16:46 ч.

и четвърто - после като се разделите с колегата или се скарате - ще има доста сконфузни ситуации ...

Виж всички коментари за "Коледно парти с колегите".

Още от "На работното място"

Несериозно ли е честото сменяне на работното място?

Несериозно ли е честото сменяне на работното място?

Факт е, че честата смяна на работата се смята не само за несериозно поведение, но и е причина за липсата на възможност за професионално израстване.

Как да посрещнете новия колега?

Как да посрещнете новия колега?

Постъпването на нова работа е сериозно изпитание за новия служител, така че бъдете снизходителни към него. Посрещнете новия колега радушно, така че да улесните интеграцията му в новите условия за работа.

Бизнес етикет по света

Бизнес етикет по света

Добре знаете, че маниерите по света са различни. Например кимането за „да“ в едни страни е признак за „не“ в други. Основни различия и тънкости има във всяка страна що се отнася и до бизнес етикета.