Най-честите конфликти на работното място

0 коментара0/5

Какви са причините, които пораждат най-честите конфликти между колеги на работното място? Хората са различни и могат да се скарат за всичко, но няколко са най-честите конфликти на работното място. Вижте кои са те.

Най-честите конфликти на работното място
 © iStock

Обикновено работното място събира много хора, които макар и заети в една сфера, са много различни един от друг. Нормално, това поражда редица противоречия и конфликти. Всъщност колегите могат да се скарат за много неща помежду си – едни конфликти са свързани с естеството на работа, докато други могат да се породят от чисто битови сблъсъци.

И така – кои са най-честите конфликти на работното място?

Температурата на работното място

Както вече споменахме – хората са различни и имат различна издръжливост на студ или пък жега. Ето защо температурата на работното място е едно от най-честите неща, които пораждат сериозни конфликти между колегите. Някои обичат климатикът да бъде намален максимално, докато за други това е недопустимо дори през лятото. В такива ситуации не е необичайна гледка да виждате някой работещ да се охлажда в мини вентилатор или пък друг да е облечен в пуловер, макар и през лятото. Отворените прозорци също могат да създадат конфликти на работното място, подобно на климатика – като особено засегнати се чувстват служителите, които работят в непосредствена близост до прозореца или климатика.

5 типа колеги, които трябва да избягвате >>>

Шумът

Перманентно шумните колеги няма как да не попаднат в конфликт с по-тихите такива. Особено в офис среда, където човек се нуждае от тишина и един вид уединение, за да може да се съсредоточи и да си свърши работата. Разбира се, винаги е по-приятно, когато работната атмосфера се прекъсва от доза смях и шеги, но това определено става дразнещо, ако продължи по-дълго време.

„Скатаването” от работа

Разбира се – най-честата причина за конфликт е свързана с работата и по-точно „скатаването” на някои служители, които предпочитат да избягат от задълженията си. Или най-хубаво – да ги прехвърлят на други, по-съвестни свои колеги. Подобен конфликт се случва най-често при съвместни задачи или при подялбата да такива. Най-добре е за този проблем да бъде уведомен шефът, който сам трябва да прецени какво да прави в тази ситуация.

3 причини да не сте прекалено добри на работното място >>>

Закъсненията

Редовните закъснения за работа могат да бъдат поредната причина за възникването на конфликт на работното място. Все пак никой не би бил щастлив да спазва правилата в работата, докато друг свободно и безнаказано ги погазва.

Присвояването на храна от хладилника

Едва ли съществува работно място, където има кухня с хладилник и в което някой хранителен продукт „мистериозно” да не е изчезвал. Това едва ли има нужда от обяснение – присвояването на чужда храна от хладилника е нещо недопустимо и наистина жалко.

15.05.2017/Милена Алексиева 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Най-честите конфликти на работното място".

Още от "На работното място"

Организирайте се

Организирайте се

Краят на годината наближава и е време да направим равносметка какво сме постигнали не само в личен, но и в делови план.

На работа без заплата

На работа без заплата

За някои това звучи фантастично. Та кой би работил без заплата? За други това е реалността, от която не могат да избягат просто ей така.

Повече жени шефове – по-голямо развитие

Повече жени шефове – по-голямо развитие

Колкото повече жени има в борда на директорите в едно предприятие, толкова по-големи успехи то има.