4 знака, че шефът ви е слаб ръководител

0 коментара0/5

Какъв е вашият шеф – слаб ръководител или точно обратното? Вероятно вече имате отговор на този въпрос, но все пак вижте кои 4 издайнически знака показват, че вашият шеф е слаб ръководител.

4 знака, че шефът ви е слаб ръководител
 © iStock

За успеха на дадена компания са важни не само качеството на продукта и служителите, но и хората на управленските постове. Всичко е взаимосвързано и работата определено куца, когато служителите не могат да бъдат направлявани добре. Изключително важно е хората, стоящи най-отгоре в работната йерархия, да бъдат квалифицирани, да разбират от работата си и да умеят да ръководят своите подчинени по най-добрия начин.

За жалост, невинаги това е така. Често на високите постове застават хора, които са слаби ръководители и които със своята некомпетентност ощетяват цялата компания. Дали и вашият шеф спада към слабите ръководители?

Вижте още:

Шеф според зодията

Преди да разберете кои са 4-те издайнически знака за това, вижте какво означава да бъдеш успешен шеф:

  • Успешният шеф умее да изслушва и да се вслушва в думите на служителите си.
  • Успешният шеф обучава подчинените си и не им възлага задачи, за които не са готови.
  • Успешният шеф се доверява на служителите си и не следи всяка тяхна стъпка.
  • Успешният шеф е отворен и благодарен за нови идеи.
  • Успешният шеф насърчава своите подчинени.
  • Успешният шеф винаги ще защити интереса на служителите си пред останалите хора на ръководни постове.
  • Успешният шеф умее да благодари и да похвалва подчинените си, когато има защо.
  • Успешният шеф вдъхновява служителите си.

А сега ето и кои са 4-те знака, че вашият шеф всъщност е слаб ръководител и няма нищо общо с идеалната личност, описана в редовете по-горе:

1. Когато нещо се обърка, слабият ръководите веднага търси кого да обвини

Едно от най-подмолните неща на работното място е прехвърлянето на вината и избягването от отговорност. Ако при неуспехи вашият шеф винаги търси кого да обвини, това определено издава неговата слабост като ръководител.

Време ли е да си потърсите нова работа? >>>

2. Слабият ръководител не приема непоискани идеи

Имате интересна нова идея? При нейното споделяне обаче получавате отговор от шефа си, гласящ нещо подобно на: „Това не е твоя работа!” или „Ако исках твоето мнение, щях да те попитам!”. Това е класическа ситуация, в която слаб ръководител се опитва да доминира над свой служител и да го накара да се почувства зле. В повечето случаи подобно поведение е провокирано от страх, тъй като един подчинен може да има по-добра идея от своя шеф.

3. Слабият ръководител управлява чрез тромава система

Искате да кажете нещо на своя шеф? Всичко обаче трябва да бъде изпратено прилежно на електронната поща или пък да имате предварително уговорен час. Слабият ръководител управлява чрез тромава система, която залага повече на остарели и ненужни норми, отколкото на навременната комуникация лице в лице.

4. Слабият ръководител обича да напомня, че „няма незаменим служител”

Слабият и до някаква степен жесток шеф обича да заплашва подчинените си, като им напомня, че „не съществува незаменим служител”. Само един слаб ръководител може да използва страха като контролен механизъм.

29.05.2017/Милена Алексиева

Още за: работа, шеф

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "4 знака, че шефът ви е слаб ръководител".

Още от "На работното място"

Вечните теми за разговор на работното място

Вечните теми за разговор на работното място

Разговорите с колеги на работно място са неразделна част от работния процес. Те са средство за разпускане, както и за прогреса на работния процес чрез обсъждане на настоящи и бъдещи проекти, планове, задачи и прочие.

Идеи за фирмено коледно парти

Идеи за фирмено коледно парти

Въпрос на чест за всяка съвременна фирма е да се погрижи за коледното настроение на служителите си. Дали ще има сериозна организация или ще е скромна почерпка в офиса, е редно работодателят да организира коледно парти за служителите си.

Защо не ви повишават?

Защо не ви повишават?

Осем възможни причини, които ви държат на разстояние от така бленуваното професионално развитие. Разберете кои са те.