4 неща, с които социалните мрежи застрашават работата ви

0 коментара0/5

Социалните мрежи пресъздават живота на всеки човек, затова трябва да бъдете внимателни каква информация споделяте там. Понякога една снимка може да се окаже пагубна за вашата работа. Вижте 4 неща, с които социалните мрежи застрашават работата ви.

4 неща, с които социалните мрежи застрашават работата ви
 © iStock

Днес, когато интернет царува и до голяма степен влияе и определя живота на човек, вероятно всеки от вас има профил поне в една социална мрежа. И докато публикуването и разглеждането на неща във Facebook и Twitter например изглежда забавно, то също така може да носи и своите вреди.

По отношение на работата – вече много шефове използват социалните мрежи, за да търсят добри служители, както и да отсяват най-подходящите от тях. Това е доказателство, че личният живот, демонстриран в социалните мрежи, може да окаже ефект върху работата на човек.

За да се предпазите от евентуални проблеми, свързани с кариерата, вижте 4 неща, с които социалните мрежи застрашават вашата работа:

Споделяте прекалено много или прекалено малко

Никой не иска да знае подробно с какво се храните всеки ден, как се забавлявате по заведенията всеки уикенд или какъв здравословен проблем имате – нито вашите приятели, нито вашият работодател. Преди да публикувате нещо в някой от своите профили, помислете си по какъв начин то би ви описало пред хората и най-вече пред вашия шеф. Излишно е да споменаваме, че е абсолютно недопустимо публикуването на снимка от почивка, докато всъщност уж сте „болни”.

От друга страна неактивността в социалните мрежи пък може да се сметне за съмнителна и също да се възприеме като проблем от работодателя. Златната среда е да се стараете да имате редовни уместни публикации, с които всъщност показвате своите умения, свързани с общуването и работата със социални мрежи.

Не забравяйте също така да деактивирате всички стари профили, които не използвате.

Добави описание

Приятелите ви не познават граници

Дори вие самите да подбирате информацията, която споделяте за себе си в социалните мрежи, дали вашите приятели го правят? Често дори една неподходящо добавена снимка може да ви изиграе лоша шега и да ви представи в светлина, която няма да се хареса на вашия шеф. Най-добре говорете със своите приятели, както и се погрижете за своите настройки, така че да нямате неприятни изненади.

Прочетете още:

Социалните мрежи и кариерата

Активни сте по всички въпроси

Казват, че българите имаме една отличителна черта – разбираме от всички теми, особено най-популярните и наболели в момента. Хубаво е човек да има собствено мнение по всеки въпрос, но изказването на такова за всичко и по всяко време е малко несериозно. Социалните мрежи са перфектната платформа, където може да покажете своите знания, свързани с вашата работна сфера. Ограничете се с коментари и анализи, главно свързани с работата ви, защото по този начин имате шанс да покажете себе си като умен и интелигентен служител, а не като многознайко, който разбира от всичко.

7 начина да „сгафите“ още първия ден на нова работа >>>

Вашият личен и работен имейл е един и същ

Ако имейлът, който използвате при кандидатстване за работа е идентичен с този от социалните мрежи, вашият потенциален работодател още по-лесно може да издири вашите профили. Най-добре използвайте различни имейли, за да разграничите работата от личния живот.

Във Facebook например има опция да ограничите информацията, която виждат определени хора (вашият шеф и/или вашите колеги). Възползвайте се от тази възможност, ако имате снимки или информация, която не желаете да достига до хората, с които работите.

20.02.2017/Милена Алексиева

Още от "На работното място"

Изкуството да си мениджър

Изкуството да си мениджър

Менажирането на екип, отдел или цяла фирма не е никак лесна работа. Мениджърът трябва да притежава редица качества, които да го направят достоен професионалист. Да си мениджър е изкуство, което не се учи само в университета.

Оставете успехите да говорят за вас, не вие за тях

Оставете успехите да говорят за вас, не вие за тях

Самохвалството е най-добрият приятел на лошия имидж. Много хора мислят, че ако не изтъкнат успехите и постиженията си, то значи те не са се случили. Самоизтъкването не е професионално. Може дори да ви направи смешни и дразнещи за околните.

Как да се справим със стреса на работното място?

Как да се справим със стреса на работното място?

Стрес на работното място? Познато, нали? Всеки ден изпадате в безброй стресови ситуации на работно място заради безброй причини. Факторът стрес има негативно влияние върху вашата трудоспособност, здраве и добро настроение.