Как да напишем мотивационно писмо

14 коментара4/5

Мотивационното писмо е станало почти задължителен документ за кандидатстване на нова работа.

Вече все повече работодатели го изискват, защото чрез него придобиват по-ясна представа за личността на кандидата. Ето защо е особено важно да знаем добре как да напишем мотивационното си писмо, така че то да работи за нас.

Представете си, че работодателят приема купища документи на желаещи да започнат съответната работа. Това е все едно да получавате рекламни брошури в пощенската кутия, които не различавате особено. Понякога обаче се случва да попаднете на някоя, която ви прави впечатление и взимате у дома. Вашата задача е точно такава – да създадете мотивационно писмо, което се различава от останалите и вдъхва доверие.

Какво трябва да съдържа мотивационното писмо?

Задължително пишете мотивационното писмо, така че да се разбира, че желаете да започнете работа в конкретната фирма. Най-добре е да прочетете много добре обявата и да съобразите своя текст с изискванията.
Докато описвате подходящите си умения и качества, обяснявайте, че сте ги усвоили, докато сте работили някоя от предните си работи или квалификации. Целта е да подплатите твърденията с факти или, иначе казано, да не изглежда, че просто се самоизтъквате.
Например: „Вярвам, че ще се справя с организацията на персонала, тъй като професионалният ми опит във „Фирма Х“ ми помогна да усъвършенствам управленските си умения.“

Мотивационното писмо трябва да съдържа лична информация за вас – професионалните ви умения, трудов стаж, умерено описани персонални качества, които имат отношение към работата. Трябва да обясните мотивите си да кандидатствате на тази работна позиция, какво ви харесва в съответната професия и как бихте били полезни на фирмата.

Обемът е добре да е около страница. Премерена доза оригиналност и нестандартно оформление са6823_1.jpg приемливи, но е много важно да са адекватно свързани с длъжността (например подходящо е за сценарист или дизайнер, но не и за лекар).

Грешки, които не трябва да допускате при писане на мотивационно писмо.


Запомнете, че мотивационното писмо не е есе. Много хора правят грешката да го напишат в литературен стил, изтъквайки на дълго и на широко ентусиазма и уникалността си. Подобни текстове звучат несериозно и утопично и не правят никак добро впечатление на работодателя.
Описвайки себе си, не се изхвърляйте и бъдете честни. Твърде много суперлативи не се нравят. Не си позволявайте да описвате и физическите си данни, ако те нямат отношение към позицията, за която кандидатствате.
Убедете се, че текстът ви е четивен, като стил, (ясен от първи прочит) и че няма грешки. Ръкописите не са никак за предпочитане, нито пък прекалено дългите(2-3 страници) или твърде кратки текстове (4-5 реда).

Най-важното от всичко е да подготвите мотивационно писмо, което ви представя в най-близка до истинската ви същност светлина. Така, канейки ви на интервю, работодателят ще има по-ясна представа за вас и ще очаква да докажете на практика това, което е харесал в документите ви.

Бъдете сигурни, че само заради едно перфектно мотивационно писмо може да направите много силно впечатление и да започнете с блестящ старт кариерата си.

21.01.2008/Деси Великова

14 коментарaДобави коментар »

Yuri

От Yuri10.02.2012, 10:26 ч.

та марио моллов е педал и е рижава глава тоие мн туп

Виж всички коментари за "Как да напишем мотивационно писмо".

Още от "Кандидатстване"

Как да откажете предложение за работа?

Как да откажете предложение за работа?

Намирането на работа не е лесна задача. Намирането на подходяща работа пък е още по-трудно. В някои случаи обаче е по-добре да откажете предложение за работа, вместо да започвате такава, за която знаете, че няма да ви удовлетворява. Вижте как да откажете предложение за работа.

Доброто CV през 2017

Доброто CV през 2017

Ако си търсите нова работа и искате да изпъкнете сред другите кандидати, трябва да спазвате новите правила по отношение на CV-то. Вижте какво представлява доброто CV през 2017 година, което със сигурност няма да остане незабелязано.

Търсенето на работа е като флирта

Търсенето на работа е като флирта

Търсенето на работа е вид професия, която много се доближава до тази на изкусния любовник. Флиртът изисква талант, за да спечелите обекта на вашите желания. Така и търсенето на работа е  изкуство, което трябва да овладеете, за да постигнете успех.