Успешното CV – първата крачка към нова работа

8 коментара1/5

CV-то е първото впечатление, което правите на работодателя, когато кандидатствате на нова работа. Затова то трябва да е изрядно и да съдържа най-много информация в разумно количество текст.

Не подценявайте значението на CV-то. Твърде недостатъчно е да изпратите списък на учебните заведения, в които сте учили и работните позиции, които сте заемали.
 
Имайте предвид, че работодателят получава десетки, дори стотици CV-та, и често ги поглежда за секунда, отсявайки най-добрите. Ако вашето CV е неугледен лист хартия, по който е разхвърляна неясна информация, той нито за миг няма да ви обърне внимание.
 
Когато правите своето CV, проявете прецизност в поднасянето на информацията за вас и въображение при оформянето на структурата му.

Как трябва да изглежда доброто CV?

6470_1.jpgРазделяйте информацията на параграфи, оставяйки текста да диша. Изберете различен шрифт за по-важните и по-маловажните компоненти. Ако се затруднявате в оформянето на добър дизайн, може да използвате готови шаблони, които се предлагат в различните сайтове за работа.
Ние обаче ви съветваме да изготвите свое собствено CV и да го построите според вкуса си. Това винаги прави добро впечатление, особено, ако сте се справили добре. Може да използвате няколко цвята (не твърде претенциозни) и да аранжирате страницата семпло, в стил, който ви отговаря.
Ако позицията, за която кандидатствате изисква да сте строга, сдържана личност, не прекалявайте с орнаментите по листа.

Какво трябва да съдържа вашето CV?

Лична информация

Трите имена, дата на раждане, мобилен телефон и е-майл адрес са задължителни. Желателно е да напишете адреса, на който живеете, за да може работодателят да се ориентира дали живеете в удобен район (това не винаги е от значение) . Може да да впишете и стационарен телефон, на който най-лесно ще ви открият.
Всякаква друга лична информация е излишна, освен ако позицията, за която кандидатствате, не го изисква. Не прекалявайте с личните описания, за да не си направите лоша реклама.
Ако желаете да поставите снимка, най-добре се спрете на снимка за документи. Любителските снимки са допустими, стига да не сте на парти по минижуп.

Образование

Някои хора обичат да вписват дори къде са учили в първи клас. Това не е никак препоръчително, защото създава впечатление, че няма какво друго да напишете. Започнете с най-висшата степен на образованието си. Например: магистър, бакалавър, средно образование.
Не пропускайте да впишете допълнителните квалификации, които сте преминали или специализираните курсове, които имат отношение към професията, с която искате да се занимавате.

Трудов стаж

Впишете конкретния работодател, адреса, телефон за контакти, периода, в който сте работили, позицията, която сте заемали и длъжностите, които сте изпълнявали.
Също като при образованието, започнете с последната работа, която сте работили. Не пропускайте да опишете какво точно сте правили, а не просто да впишете длъжността си. Работодателите държат на тази част, защото у нас става все по-популярно да се пишат „гръмки“ длъжности, а реалната дейност, която човек извършва, да е много по-незначителна.

„Срамна работа няма“ твърдят много хора. Това е почти вярно, затова вписвайте всички места,6470_2.jpg където сте работили. Дори преди време да сте били сервитьорка, а сега да кандидатствате за позиция на мениджър, няма нищо срамно да впишете тази информация. Много работодатели твърдят, че ако един човек се е справял успешно, работейки неквалифициран труд, той много по-лесно ще възприема новите си отговорности. В случая със сервитьорката – това показва, че момичето може би е комуникативно, умее да се сработва с хората и да работи под напрежение. Не бива да се срамувате от различните длъжности, на които сте работили, а да успеете да извлечете положителното от предишния си опит. Все пак много по-добре да сте работили, макар не винаги перфектната професия, отколкото да сте стояли вкъщи и да сте разчитали на близките си. Така разсъждава мъдрият работодател.

Има и друг вариант. Ако имате достатъчно трудов стаж в областта, в която кандидатствате, не е нужно да издребнявате и да пишете, че например преди седем години сте работили като барманка за няколко месеца в нощен бар по морето. Повече от ясно е, че тази информация е излишна, особено ако сте на средна възраст и вече сте натрупали достатъчно трудов стаж, който да е полезен и да говори за вас. Сами може да прецените кое е нужно, кое не и какво впечатление ще остави за вас определената длъжност, която сте заемали.

Важно, но не задължително е да напишете причините, поради които сте напускали предишните си работи. Ако го спестите в CV-то си, няма начин да избягате от този въпрос на интервюто.
Ако трудовият ви стаж е изпъстрен с кратки периоди на работа в различни фирми, няма да направите много добро впечатление. Ясно ще е, че имате разнообразни умения, но работодателят ще заподозре нещо гнило, затова си пригответе убедителни аргументи, с които да обясните честата смяна на работното място.

Езици

Избройте езиците, които владеете и напишете нивото, на което сте. Ако имате допълнителни курсове или сертификати, не пропускайте да ги изброите.

Компютърни умения

В днешно време без тях не може. Избройте всички програми, с които можете да работите. Не забравяйте, че начинът, по който сте оформили и поднесли CV-то си, също говори за умението ви върху някои от програмите.

Допълнителна информация

Ако считате, че ще ви помогне и говори добре за вас, впишете хобитата и страничните си интереси. Това по косвен начин ще покаже на работодателя що за човек сте. Сами може да си направите извода за човек, който често скача с бънджи и такъв, чиято слабост е писането на стихове. Подобна информация понякога може да е важна, за да ви поканят на интервю.
Допълнителен плюс ще бъде, ако сложите линк към ваша интернет страница или собствен блог, в който по атрактивен начин сте описали трудовия си стаж и себе си като личност. Това не е нещо, на което задължително ще обърнат внимание, но може да ви свърши добра работа.

Стил

Не използвайте твърде сложни думи и прекалено дълги, натоварени изречения. Това може да подразни работодателя и да бъде грешен ход за вас. Не забравяйте, че прекалено сложните изречения прикриват липсата на сложни концепции. Или иначе казано – ако много сте описвали и разтягали, изглежда така, че не е имало какво да кажете.
Използвайте точни думи, структурирани в ясни изречения. По-добре ще е за вас да се ориентират лесно в CV-то ви, а не да се лутат и да не могат да отсеят важното от маловажното.

Писането на CV не е никак сложно, но има своите тънкости, които са решаващи, за да ви поканят на интервю. Вложете желание и ентусиазъм, за да създадете перфектното CV. То ще се превърне в най-добрият „пропуск“ за мечтаната работа.
 
 
19.11.2007/Деси Великова

8 коментарaДобави коментар »

aditto

От aditto21.12.2007, 10:28 ч.

za men e mnogo polezna tazi informaciq.ima mnogo dobri idei,koito smqtam da izpozlavam.

Виж всички коментари за "Успешното CV – първата крачка към нова работа".

Още от "Кандидатстване"

Кураж, ако искате да спечелите

Кураж, ако искате да спечелите

Вие работите добре, но почти никой не забелязва това. Случва се, и то често, да ви се изплъзват интересни предложения за работа почти под носа. Какво ще ви помогне? Енергия и стратегия за успех.

Интервю по телефона: 5 съвета за успех

Интервю по телефона: 5 съвета за успех

Интервюто по телефона е все по-често срещан метод за интервюиране на кандидати за дадена работа. Как най-добре може да се представите по време на телефонно интервю? Вижте 5 съвета за успех, свързани с интервю по телефона.

Нека първата среща работи за вас

Нека първата среща работи за вас

Първата среща в делова обстановка винаги е от значение. Независимо дали кандидатствате на нова работа, провеждате бизнес среща с нови партньори или попадате в колектив от непознати лица, първите впечатления винаги са от значение.