Нека първата среща работи за вас

4 коментара2/5

Първата среща в делова обстановка винаги е от значение. Независимо дали кандидатствате на нова работа, провеждате бизнес среща с нови партньори или попадате в колектив от непознати лица, първите впечатления винаги са от значение.

Те са много по-решаващи от тези в личните отношения, защото често остават единствени и нямате възможност да се реванширате, ако се изложите или не направите добро впечатление.
Така например ако се запознаете на парти с някой симпатичен мъж и не сте в настроение за флирт, не губите кой знае колко - стига да искате, може да се срещнете отново и да се реванширате. Но ако не сте в настроение и се държите неуместно на бизнес среща, много добре знаете, че това може да ви струва пропуск на добра сделка, а дори и работата.

Понякога нещата не зависят от нас – така е в личния живот, така е и на работното място. Само че ние винаги трябва да се стараем да сме на върха на нашите възможности. Особено що се отнася до първата среща. Запомнете, че както за вас е важно това, което виждате в човека отсреща, така и за него е от специално значение това, което той вижда у вас.

Да обърнем внимание на няколко правила от бизнес етикета, които не трябва да подценяваме, когато провеждаме първа делова среща.

  • Положително излъчване! Първото, което отсрещната страна трябва да види у вас, е вашата усмивка. Разбира се, говорим за приятелска, одобрителна усмивка, която показва първоначална положителна нагласа, а не прекалено угодническо поведение. Няма съмнение, че положително настроените личности са по-приятни за контактуване, стават ни по-лесно симпатични и предразполагат човека отсреща да се държи естествено.

  • Ръкуването е желателно. В 99% от случаите се изисква. Когато се ръкостискате, не стискайте прекалено ръката на събеседника си, но в никакъв случай не демонстрирайте и вялост – да си държите дланта отпусната. Това издава липса на етикет, незаинтересованост към срещата с човека или детинско притеснение.

  • Поздравът – нека бъде „Добър ден“, вместо така приятното „Здравейте“. Не че е грешка, но не се знае колко „официално“ е настроен човекът срещу вас. Ако е по-възрастен и на по-висок пост, задължително заложете на по-официалната форма. След това ще напипате хода на разговора.

  • Запознанството. Ако на деловата среща не знаете всички хора и само предполагате кои са, никога не започвайте с „Вие кой сте?“ или „Нямам и на идея кой сте“. Просто се представете и с традиционното ръкостискане учтиво кажете: „Приятно ми е да се запознаем“ или „Радвам се да се срещнем“. За първоначалния контакт, това е повече от достатъчно.

  • Обръщения. Добре е да се обръщате към всички присъстващи по фамилия и с обръщението „Г-н“, „Г-жа“, „Г-ца“, особено ако говорите пред повече хора. Независимо дали познавате някои от тях, част от бизнес етикета е да говорите с учтиви форми към всички присъстващи.

  • Разговори. Стига някой да не ви зададе допълнителен въпрос, задължително говорете само делово. Избягвайте изтъквания в стил „Аз съм такава, защото съм от еди къде си и за мен е характерно да правя еди как си...“ Самоизтъкването и умишленото излизане извън темата, за да подчертавате себе си по изкуствен начин, е лоша реклама. Нека хората забележат какви сте според професионалните ви заслуги, а не според това, което претендирате че сте.

  • Сбогуването. Не пропускайте ръкостискането, усмивката и подобаващи думи за сбогуване: „Много ми беше приятно, че се запознахме. Ще се радвам да се срещнем пак.“

  • Гафове. Те са най-ужасната част от една бизнес среща, особено ако е първа. Хубавото е, че не са от задължителна част. Ако все пак ви се случи да употребите грешно име на човек, да назовете компанията на даден клиент с името на конкурента компания или друга подобна неловка ситуация, важното е да запазите самообладание. Не започвайте да се смеете истерично или да казвате милиони пъти колко съжалявате. Просто се извинете спокойно, подхвърлете някоя лека шега и продължете по същество, без да акцентирате върху грешката си. В случай, че някой ви направи забележка (градивна или не) за допусната от вас грешка, не бързайте да се извинявате притеснено. Просто му благодарете усмихнато, обяснете причината за объркването и сами се поправете.

  • Излъчвайте спокойствие и самочувствие. Много често, когато попаднем в непозната обстановка, се чувстваме неловко и не знаем как да се държим. Правилното решение е да изглеждате уравновесени и сигурни в себе си. Опитайте се максимално да прикриете притеснението, като най-важното е да повярвате сами, че сте на правилното място в момента и няма причина за смущението ви. Имайте самочувствие, за да провокирате уважение към себе си и да ви запомнят. Няма да пропуснем да отбележим, че самочувствие не означава прекалена гордост и себелюбие, нито че е добре да се самоизтъквате. Бъдете себе си и вярвайте във възможностите си.

Четейки внимателно горните съвети, лесно ще установите, че те важат както за подчинени, така и за шефове. Дори да сте на ръководен пост, също трябва да спазвате определено поведение към служителите си, за да ги мотивирате, да давате пример и да им покажете, че ги уважавате. Отношението към подчинените хора като към равни е ключово за успеха и престижа на шефовете и много благотворно за работния процес.

Ан Мари Сабат, президент на признатата навсякъде в САЩ фирма за протокол и етикет „At Ease Inc.“, твърди: „Може да ви изглежда преувеличено, но истината е, че успехите в бизнеса се градят върху съюзите, а в основата на съюзите са взаимоотношенията. Изграждането на добри взаимоотношения ви дава възможност да постигнете по-нататъшни успехи!“

Все още подценявате горните съвети? Бързаме да ви оборим, припомняйки, че първата делова среща е основата върху която стъпват бъдещите отношения с определена фирма или личност. Колкото по-блестящо се представите на първата среща, толкова по-здрави връзки ще заложите от самото начало. А началото винаги е важно!

23.10.2007/Деси Великова

4 коментарaДобави коментар »

MoonHalo

От MoonHalo04.02.2013, 11:19 ч.

Сандалите наистина са голяма грешка. Задължително обувките трябва да бъдат затворени, а височината на тока да не надвишава 5 см.

Виж всички коментари за "Нека първата среща работи за вас".

Още от "Кандидатстване"

Неприятни ситуации на интервю за работа

Неприятни ситуации на интервю за работа

На всеки се случва да изпадне в неловка ситуация. Положението се утежнява, когато това му се случи по време на интервю за нова работа.

Кураж, ако искате да спечелите

Кураж, ако искате да спечелите

Вие работите добре, но почти никой не забелязва това. Случва се, и то често, да ви се изплъзват интересни предложения за работа почти под носа. Какво ще ви помогне? Енергия и стратегия за успех.

Как да се подготвите за интервю за работа?

Как да се подготвите за интервю за работа?

Доброто протичане на интервюто за работа е ключът към назначаването ви. Ето защо е важно да не пренебрегвате значението на интервюто за работа и да се подготвите добре за него. Представете си, че отивате на важен изпит и ви трябва „Отличен“