Как да изглеждаме на интервю за работа?

16 коментара4/5

Няма жена, която не е изпадала пред дилемата – „Ами сега какво да си облека?“ Когато става въпрос за интервю за работа обаче,положението става още по-критично,

защото освен че ни се струва, че нямаме нищо подходящо, понякога дори не знаем как точно ще е добре да изглеждаме. Без да придаваме излишна драматичност на облеклото, не можем да отречем, че начинът, по който човек изглежда на интервю за работа, винаги е от значение.

Първото важно правило е да съобразите облеклото си с позицията, за която кандидатствате.
Работодателят търси човек, който максимално добре да пасне на обявеното свободно място, а в списъка на неизказаните изисквания влиза и външният вид. Така например не е уместно да отидете с екстравагантна рокля, високи обувки, специална прическа и тежък парфюм, ако кандидатствате за позицията на коректор или научен работник. Всъщност прекалената помпозност не е подходяща за почти никакви интервюта за работа.

Има няколко правила за външния вид, когато сте на интервю, които може да изведем като универсални:
 

 • Бъдете елегантни, но не прекалено! Ако искате да сте с костюм, изберете нещо свежо и спортно-елегантно. Забравете за широкия едноцветен, стандартен костюм, който беше така нашумял преди десетина години. Изберете нещо класическо, но и съвременно. Нека сакото бъде вталено и с едно копче, а панталонът тип цигара.
  Дънките, стига да не са прекалено спортни или кичозни. са също добра алтернатива. Добре е да са съчетани със сако и елегантна блуза. Ризата винаги ще бъде номер едно в деловото облекло. Вталена, с етно мотиви, класическа, от лен, сатен, памук или какъвто вид имате в гардероба, ще ви свърши перфектна работа за интервю и ще се чувствате комфортно.
   
 • Обувките е добре да бъдат елегантни и, разбира се, максимално съобразени с облеклото. Забравете за прекалено високите токове или ботушите върху дънките. Ако сте спортен тип и не се разделяте с кецовете си, поне за 2 часа ще трябва да направите този компромис. Небрежният вид може да е плюс единствено ако професията ви е свързана с изкуство и пресъздава ексцентричността и свободата на характера и фантазията ви.
   
 • Цветовете, както се досещате, не трябва да са твърде крещящи. Натрапчивите нюанси на розовото, зеленото или оранжевото са твърде нежелателни. Не е добре да слагате и дрехи с тигрови, зеброви, леопардови и всякакви агресивни животински десени. Ако ги харесвате и ви стоят добре, просто ги избегнете за деня на интервюто, за да не изглеждате като прелъстителка. Всички останали цветове са подходящи. В никакъв случай не се чувствайте длъжна да се облечете само в скучни, „скромни“ цветове. Просто бъдете максимално близко до естествения си вид, без прекалени крайности.
   
 • За прическата не е необходимо да полагате прекалени грижи. Най-добре изправете косата си или я начупете с пяна. Нека изглежда, че сте се погрижили за нея, но не и че сте били два часа във фризьорския салон.
   
 • Гримът е под мотото „Незабележим ефект“. Малко пудра, освежаващ руж, спирала и лек гланц за устни вършат перфектна работа. Ако интервюто е рано сутрин, не прекалявайте със сенките, в случай че сте им почитателка. Изберете светъл нюанс, който едва се загатва и „отваря“ погледа. Като цяло oбаче не наблягайте на тежкия грим около очите. За никой не е тайна, че прекаленото гримиране не се харесва на никой работодател, но не се заблуждавайте, че липсата на всякакъв грим е по-добър вариант. Бледите устни и безцветната кожа, ще ви предадат болнав и незабележим вид, затова ние сме с твърдо „За“ грима в дена на интервюто.
   
 • Аксесоарите – семпли и стилни. В никакъв случай прекалено тежки обеци, гердани или накичени гривни, които да се раздрънчат, когато се здрависвате. Заложете на класиката - бижута от злато или сребро в умерени количества.

 
Най-важното, което трябва да постигнете в излъчването си, когато кандидатствате за работа е балансът между външен вид и вътрешна нагласа. Изглеждайте така, както искате да ви възприемат, но най-добре това да съвпада с истинската ви същност. Позите, перфектният костюм и превзетите маниери са само маска, която работодателят е виждал стотици пъти.

Колкото и да се престараете за външния си вид, не забравяйте, че основното са способностите ви. Подходящият тоалет е корицата на книгата, озаглавена „Вашите умения“. А колкото по-добра е корицата, толкова по-добре ще се продава книгата.

09.10.2007/Деси Великова

 

16 коментарaДобави коментар »

Тино

От Тино20.01.2010, 14:22 ч.

абе за жените е ясно - колкото по къса пола и по-дълбоко деколте толкова шансовете за назначаване са по-добри. За нас мъжете е зле. И между другото щом кандидата не може да се прибори с вътершната си нагласа да промени...

Виж всички коментари за "Как да изглеждаме на интервю за работа?".

Още от "Кандидатстване"

Защо не ме наеха на работа?

Защо не ме наеха на работа?

Били сте на интервю за работа, за която мечтаете. Представили сте се добре и тайно се надявате, че вие ще си човекът, който ще наемат. От няколко дена обаче никой не ви е потърсил отново или вече са ви казали, че не сте одобрени.

Доброто CV през 2017

Доброто CV през 2017

Ако си търсите нова работа и искате да изпъкнете сред другите кандидати, трябва да спазвате новите правила по отношение на CV-то. Вижте какво представлява доброто CV през 2017 година, което със сигурност няма да остане незабелязано.

Интервю по телефона: 5 съвета за успех

Интервю по телефона: 5 съвета за успех

Интервюто по телефона е все по-често срещан метод за интервюиране на кандидати за дадена работа. Как най-добре може да се представите по време на телефонно интервю? Вижте 5 съвета за успех, свързани с интервю по телефона.