Как да изглеждаме на интервю за работа?

16 коментара4/5

Няма жена, която не е изпадала пред дилемата – „Ами сега какво да си облека?“ Когато става въпрос за интервю за работа обаче,положението става още по-критично,

защото освен че ни се струва, че нямаме нищо подходящо, понякога дори не знаем как точно ще е добре да изглеждаме. Без да придаваме излишна драматичност на облеклото, не можем да отречем, че начинът, по който човек изглежда на интервю за работа, винаги е от значение.

Първото важно правило е да съобразите облеклото си с позицията, за която кандидатствате.
Работодателят търси човек, който максимално добре да пасне на обявеното свободно място, а в списъка на неизказаните изисквания влиза и външният вид. Така например не е уместно да отидете с екстравагантна рокля, високи обувки, специална прическа и тежък парфюм, ако кандидатствате за позицията на коректор или научен работник. Всъщност прекалената помпозност не е подходяща за почти никакви интервюта за работа.

Има няколко правила за външния вид, когато сте на интервю, които може да изведем като универсални:
 

 • Бъдете елегантни, но не прекалено! Ако искате да сте с костюм, изберете нещо свежо и спортно-елегантно. Забравете за широкия едноцветен, стандартен костюм, който беше така нашумял преди десетина години. Изберете нещо класическо, но и съвременно. Нека сакото бъде вталено и с едно копче, а панталонът тип цигара.
  Дънките, стига да не са прекалено спортни или кичозни. са също добра алтернатива. Добре е да са съчетани със сако и елегантна блуза. Ризата винаги ще бъде номер едно в деловото облекло. Вталена, с етно мотиви, класическа, от лен, сатен, памук или какъвто вид имате в гардероба, ще ви свърши перфектна работа за интервю и ще се чувствате комфортно.
   
 • Обувките е добре да бъдат елегантни и, разбира се, максимално съобразени с облеклото. Забравете за прекалено високите токове или ботушите върху дънките. Ако сте спортен тип и не се разделяте с кецовете си, поне за 2 часа ще трябва да направите този компромис. Небрежният вид може да е плюс единствено ако професията ви е свързана с изкуство и пресъздава ексцентричността и свободата на характера и фантазията ви.
   
 • Цветовете, както се досещате, не трябва да са твърде крещящи. Натрапчивите нюанси на розовото, зеленото или оранжевото са твърде нежелателни. Не е добре да слагате и дрехи с тигрови, зеброви, леопардови и всякакви агресивни животински десени. Ако ги харесвате и ви стоят добре, просто ги избегнете за деня на интервюто, за да не изглеждате като прелъстителка. Всички останали цветове са подходящи. В никакъв случай не се чувствайте длъжна да се облечете само в скучни, „скромни“ цветове. Просто бъдете максимално близко до естествения си вид, без прекалени крайности.
   
 • За прическата не е необходимо да полагате прекалени грижи. Най-добре изправете косата си или я начупете с пяна. Нека изглежда, че сте се погрижили за нея, но не и че сте били два часа във фризьорския салон.
   
 • Гримът е под мотото „Незабележим ефект“. Малко пудра, освежаващ руж, спирала и лек гланц за устни вършат перфектна работа. Ако интервюто е рано сутрин, не прекалявайте със сенките, в случай че сте им почитателка. Изберете светъл нюанс, който едва се загатва и „отваря“ погледа. Като цяло oбаче не наблягайте на тежкия грим около очите. За никой не е тайна, че прекаленото гримиране не се харесва на никой работодател, но не се заблуждавайте, че липсата на всякакъв грим е по-добър вариант. Бледите устни и безцветната кожа, ще ви предадат болнав и незабележим вид, затова ние сме с твърдо „За“ грима в дена на интервюто.
   
 • Аксесоарите – семпли и стилни. В никакъв случай прекалено тежки обеци, гердани или накичени гривни, които да се раздрънчат, когато се здрависвате. Заложете на класиката - бижута от злато или сребро в умерени количества.

 
Най-важното, което трябва да постигнете в излъчването си, когато кандидатствате за работа е балансът между външен вид и вътрешна нагласа. Изглеждайте така, както искате да ви възприемат, но най-добре това да съвпада с истинската ви същност. Позите, перфектният костюм и превзетите маниери са само маска, която работодателят е виждал стотици пъти.

Колкото и да се престараете за външния си вид, не забравяйте, че основното са способностите ви. Подходящият тоалет е корицата на книгата, озаглавена „Вашите умения“. А колкото по-добра е корицата, толкова по-добре ще се продава книгата.

09.10.2007/Деси Великова

 

16 коментарaДобави коментар »

Тино

От Тино20.01.2010, 14:22 ч.

абе за жените е ясно - колкото по къса пола и по-дълбоко деколте толкова шансовете за назначаване са по-добри. За нас мъжете е зле. И между другото щом кандидата не може да се прибори с вътершната си нагласа да промени...

Виж всички коментари за "Как да изглеждаме на интервю за работа?".

Още от "Кандидатстване"

Успешното CV – първата крачка към нова работа

Успешното CV – първата крачка към нова работа

CV-то е първото впечатление, което правите на работодателя, когато кандидатствате на нова работа. Затова то трябва да е изрядно и да съдържа най-много информация в разумно количество текст.

Кураж, ако искате да спечелите

Кураж, ако искате да спечелите

Вие работите добре, но почти никой не забелязва това. Случва се, и то често, да ви се изплъзват интересни предложения за работа почти под носа. Какво ще ви помогне? Енергия и стратегия за успех.

Интервю за работа

5 грешки, заради които не ви наемат на работа

Вече дълго време не успявате да си намерите работа? Ходите на интервюта, но резултатът винаги е еднакъв и то не във ваша полза? Може би причината за неуспеха ви се крие именно във вас самите.