Търсенето на работа е като флирта

4 коментара4/5

Търсенето на работа е вид професия, която много се доближава до тази на изкусния любовник. Флиртът изисква талант, за да спечелите обекта на вашите желания. Така и търсенето на работа е  изкуство, което трябва да овладеете, за да постигнете успех.


Търсенето на работа понякога се превръща в доста трудоемка професия, отнемаща огромна част от времето ви в ходене по интервюта, четене на обяви във вестници, интернет и т.н. Като проблемът често се изразява в това, не че не можете да си намерите работа, а че не можете да намерите работно място, което да отговаря на изискванията ви за работна среда, заплащане и да е работа по специалността, която следвате или сте завършили.

Ако сте все още учащи,Търсенето на работа е като флирта не чакайте да завършите и чак тогава да започнете да ходите на първите си интервюта за работа . Ако ви е трудно да си намерите работа по специалността, стажът в дадената област също е полезен. Повечето фирми се интересуват особено много от годините опит, които имате в определена сфера на дейност, така че дори и само стажанти в някоя фирма, бъдете с идеята, че работите предимно за доброто си CV.

Овладяването на някои тънкости при писането на CV и мотивационно писмо също ще увеличат шансовете ви да се сдобиете с мечтаното работно място.

Професията на безработния, търсещ работа, служител изисква в никакъв случай да не мислите пораженчески и да не се отказвате, ако не ви наемат още след първото интервю за работа. Ходенето по интервюта се равнява на ценен опит, най-малкото вече знаете как да направите добро първо впечатление , какво трябва да е облеклото ви по време на интервю за работа, какви са често задаваните въпроси по време на интервю, както и ще бъдете подготвени за неприятните ситуации и притеснителните въпроси по време на интервю за работа.

А ако ви предложат място във фирмата, което е по-ниско платено и на по-долно стъпало в йерархията, отколкото искате, не бързайте да отказвате. Това че вече работите и получавате заплата не означава, че не трябва да продължите да търсите мечтаната от вас работа. Просто през това време ще сте стъпили здраво на земята и ще получавате сигурна заплата.
Търсенето на работа е като флирта
Когато търсите работа, трябва да имате ясна цел, да бъдете напористи, системно да търсите в обявите вашата любима работа, а не само от дъжд на вятър да поглеждате какво ново се предлага. Необходим ви е и план за действие , когато ви поканят на интервю за мечтаната от вас работа. Представете си, че стоите пред красив(а) мъж/жена, който/която на всяка цена искате да свалите. Трябва да сте упорити, изобретателни, инициативни и да действате в най-подходящия момент. Когато получите невероятна възможност за работа не губете време в мисли дали точно това искате, а приемете. Понякога рискът е всичко, от което имате нужда, за да получите мечтаното от вас работно място.

02.08.2010/Ели Йорданова

4 коментарaДобави коментар »

Уморен от интервюта

От Уморен от интервюта23.08.2010, 02:04 ч.

Имам над 32г. професионален опит, работил съм къде ли не и като какъв ли не...Повече от убеден съм, че конкурсите у нас имат предварителен победител, защото много хора имат познания и умения, но не всички имат достатъчно...

Виж всички коментари за "Търсенето на работа е като флирта".

Още от "Кандидатстване"

Как да откажете предложение за работа?

Как да откажете предложение за работа?

Намирането на работа не е лесна задача. Намирането на подходяща работа пък е още по-трудно. В някои случаи обаче е по-добре да откажете предложение за работа, вместо да започвате такава, за която знаете, че няма да ви удовлетворява. Вижте как да откажете предложение за работа.

Интервю за работа за първи път

Интервю за работа за първи път

Първото интервю за работа в живота е момент, който помним дълго. Вълнуваме се много и знаем малко. Причината е една – младостта. Какво трябва да знаете, ако се явявате за първи път на интервю за работа?

Българският работодател

Българският работодател

Странно нещо е българският работодател. В повечето случаи има големи претенции за качествата на хората, които наема и скромни предложения за условията.