Как да се справите с определението „твърде квалифициран”?

0 коментара0/5

Твърде квалифицираният служител е нещо, от което много работодатели се страхуват и бягат. Всъщност многото опит и умения могат да бъдат пречка в намирането на работа. Как да се справите с определението „твърде квалифициран” и да получите желаната работа – вижте в следващите редове.

Как да се справите с определението „твърде квалифициран”?
 © iStock

Две са основните причини, заради които човек не може да си намери работа: не е достатъчно квалифициран за позициите, за които кандидатства или обратно – твърде квалифициран е за въпросните работни места. И в двата случая човек може да не получи дори телефонно обаждане и час за интервю с работодателя.

Понякога обаче твърде квалифицираните хора получават шанс да се видят очи в очи със своя евентуален шеф. Именно по време на интервюто те са изненадани да чуят, че са „твърде квалифицирани” за тази позиция.

Ако човек е над определена възраст, това може да означава всъщност: „Прекалено сте възрастни” или „Ще ни струвате много скъпо”.

Много работодатели пък се притесняват, че твърде квалифицираните служители са само временно на тази работа, докато си намерят някоя по-добра.

Дори обаче човек да е твърде квалифициран за определена позиция, той може наистина да я иска. Как тогава трябва да се справи с определението „твърде квалифицирани”?

Доброто CV през 2017 >>>

Добави описание

Най-добрият отговор, с който може да се опитате да неутрализирате предубежденията на работодателя, е изтъкването на ползите от вашето наемане. Споделете защо сте подходящи за тази работа, защо я искате и защо си струва да ви изберат.

Изтъкнете своята твърде голяма квалификация като положително качество – вие нямате нужда от обучение, запознати сте с материята и можете да вършите работата си успешно още от първия ден. Голямата квалификация е и индикатор за по-голяма продуктивност, която със сигурност е нещо, от което компанията се нуждае.

Репликите, с които ще спечелите бъдещия си шеф >>>

Посочете поне три причини, заради които си струва работодателят да се спре на вас, макар и да сте твърде квалифицирани за работата. Не мислете, че определението „твърде квалифицирани” е гаранция за отказ.

Напротив, то може да бъде от ваша полза, стига да знаете как да представите нещата по подходящия начин.

Със сигурност не се чувствайте победени и не се отказвайте, преди да сте защитили своето мнение и правото ви да получите тази работа.

03.04.2017/Милена Алексиева 

Още от "Кандидатстване"

Нека първата среща работи за вас

Нека първата среща работи за вас

Първата среща в делова обстановка винаги е от значение. Независимо дали кандидатствате на нова работа, провеждате бизнес среща с нови партньори или попадате в колектив от непознати лица, първите впечатления винаги са от значение.

10 съвета за желаещите да учат в чужбина

10 съвета за желаещите да учат в чужбина

Как да изберем правилната специалност при кандидатстване за висше образование и какво трябва да знаем за образованието в чужбина? Кои са най-големите предизвикателства и най-често срещаните заблуди. Вижте 10 полезни съвета за желаещите да учат в чужбина.

Универсални правила за интервю за работа

Универсални правила за интервю за работа

Интервюто за нова работа е вълнуващ момент. Дори да сте ходили десетки пъти, пак изпитвате вълнение, когато ви поканят на интервю за работа. Има някои универсални правила, които винаги ще ви помогнат да се представите блестящо на интервю за работа.