Как да откажете предложение за работа?

0 коментара0/5

Намирането на работа не е лесна задача. Намирането на подходяща работа пък е още по-трудно. В някои случаи обаче е по-добре да откажете предложение за работа, вместо да започвате такава, за която знаете, че няма да ви удовлетворява. Вижте как да откажете предложение за работа.

Как да откажете предложение за работа?
 © iStock

Има много причини, заради които си струва да откажете предложение за работа. Офертата може да не е достатъчно добре платена, отговорностите да не са тези, които вие търсите, да няма възможност за бъдещо развитие или просто да усещате, че няма да се разбирате с бъдещия си шеф и/или бъдещите си колеги.

Оценете предложението за работа

Въпреки че получаването на предложение за работа е това, от което имате нужда, докато сте в процес на търсене, не е задължително да откликнете на първата оферта. Много е важно да прецените добре дали предложението за работа е това, от което имате нужда. Ако не сте сигурни, поискайте време, за да обмислите както трябва дали да приемете или не.

Ако имате сериозни съмнения, че бъдещият ви шеф не е положителна и подкрепяща личност, тогава много внимавайте. Работа за подобен ръководител е истинско мъчение и дори да приемете, много скоро ще съжалите, че сте го направили.

Репликите, с които ще спечелите бъдещия си шеф >>>

Друг важен аспект, свързан с предложението за работа, е заплащането. Парите не са най-важното нещо, когато става въпрос за подходяща работа, но определено не бива да бъдат оценявани. Жалко е да продавате своя труд за малко заплащане, защото в края на месеца ще ви топлят не само вашите професионални успехи, но и парите, които сте получили. Недостатъчното заплащане само по себе си е причина, заради която си струва да откажете предложение за работа. Особено ако парите са от голямо значение за вас.

Добави описание

Липсата на възможност за професионално развитие също би спряла някои хора да приемат дадена работа. Все пак след няколко години правенето на едно и също нещо (дори и приятно) започва да омръзва. Човек има нужда да се развива, а когато това му е забранено, той започва да се чувства неудовлетворен.

Разбира се, има и много други причини, заради които може да откажете предложение за работа като прекалено много отговорности, лош екип, твърде отдалечено работно място и т.н.

Интервю по телефона: 5 съвета за успех >>>

Как да отхвърлите предложение за работа?

Ако решите да отхвърлите работна оферта, важно е да го направите по правилния начин и в точното време. Хубаво е да бъдете учтиви и да подходите с нужното уважение – най-малкото това е въпрос на добро възпитание.

Обикновено е най-подходящо да отделите известно време да обмислите предложението, макар още в началото да клоните към отказ. Обадете се по телефона или напишете учтив имейл, с който да съобщите решението си.

В случай, че фирмата ви допада, но не и конкретната позиция, винаги може да се поинтересувате за друга по-подходяща зработа а вас.

07.08.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да откажете предложение за работа?".

Още от "Кандидатстване"

Често задавани въпроси на интервю за работа

Често задавани въпроси на интервю за работа

Всички сме ходили на интервю за работа. Знаем колко е напрегнато и изпълнено с безброй въпросителни очакването на реакцията на работодателя.

Ако работите на две места

Ако работите на две места

Понякога обстоятелствата ни принуждават да започнем работа на две места.

Интервю по телефона: 5 съвета за успех

Интервю по телефона: 5 съвета за успех

Интервюто по телефона е все по-често срещан метод за интервюиране на кандидати за дадена работа. Как най-добре може да се представите по време на телефонно интервю? Вижте 5 съвета за успех, свързани с интервю по телефона.