Интервю по телефона: 5 съвета за успех

0 коментара0/5

Интервюто по телефона е все по-често срещан метод за интервюиране на кандидати за дадена работа. Как най-добре може да се представите по време на телефонно интервю? Вижте 5 съвета за успех, свързани с интервю по телефона.

Интервю по телефона: 5 съвета за успех
 © iStock

Днес все повече работодатели провеждат първо интервю по телефона, преди да поканят кандидата за среща лице в лице. Телефонното интервю е лесно средство, с което работодателят „отсява” само част от кандидатите, чиито автобиографии са били одобрени. Едно от основните предимства на интервюто по телефона е, че пести ценно време както за работодателя, така и за евентуалния бъдещ служител.

Някои от телефонните интервюта могат да включват стандартни въпроси, свързани с факти от автобиографията като опит и специфични умения. Други работодатели пък предпочитат да задават по-трудни въпроси по време на интервюто по телефон като например как бихте се справили с хипотетична проблемна ситуация.

Във всички случаи човек трябва да бъде достатъчно подготвен за подобен тип интервю, за да се представи в най-добрата си светлина. Като кандидати за работа, трябва да знаете, че интервюто по телефона има своите предимства, но и недостатъци.

7 начина да „сгафите“ още първия ден на нова работа >>>

Ако сте човек, който е по-притеснителен при контакт на живот – телефонното интервю е добра опция за вас, тъй като ще прикрие вашата нервност. От друга страна обаче по време на интервюто по телефона работодателят няма как да забележи вашата индивидуалност, която понякога е от ключово значение при наемане. Като недостатък на интервюто по телефона може да се спомене също така невъзможността да наблюдавате реакциите на интервюиращия.

Добави описание

За да си гарантирате успех по време на телефонно интервю за работа, вие трябва да използвате най-добрия си глас, да говорите правилно и отчетливо.

Не забравяйте, че едно интервю по телефона може да промени намерението на работодателя и той да ви покани на интервю на живо, както и обаче съществува вероятност да оставите негативно впечатление по телефона.

Ако искате да се представите по най-добрия начин по време на интервю по телефона, следвайте следващите 5 съвета за успех:

Бъдете подготвени във всеки момент

Интервюто по телефона невинаги е планирано. Работодателят може да се свърже с вас, за да насрочи интервю по телефона за след няколко дни, но е възможно и да премине към въпросите още веднага. Разбира се, повечето интервюиращи първо учтиво биха попитали дали това е удобен момент за вас.

Така че, когато получите обаждане от непознат номер, бъдете винаги подготвени, защото това може да е вашият евентуален работодател. Отговаряйте на обажданията с професионален поздрав, а гласът ви трябва да звучи ясен и енергичен. Имайте предвид и че фоновият шум около вас също е важен. Ако се намирате на шумно място, това би направило телефонният разговор мъчителен и за двете страни. В този случай най-добре пропуснете обаждането, но се обадете при първа възможност.

Репликите, с които ще спечелите бъдещия си шеф >>>

Притеснителни въпроси на интервю за работа >>>

Говорете с ентусиазъм

Тъй като по време на интервюто по телефона работодателят не вижда как изглеждате, само гласът е този, който ви представя. Важно е да звучите ентусиазирани, енергични и уверени. Не говорете монотонно, а се старайте да звучите увлекателно, така че да накарате другия човек да иска да ви слуша.

Подбирайте думите си

Независимо, че водите телефонно интервю, не забравяйте, че трябва да говорите на книжовен български език. В никакъв случай не си позволявайте употреба на жаргонни думи. Говорете на интервюиращия на „Вие” - освен ако той не пожелае друго.

Вижте още:

5 грешки, заради които не ви наемат на работа

Мислете за интервюто по телефона като за интервю на живо

Тоест – важно е да се представите на ниво по телефона, защото в противен случай може и да не достигнете до интервю на живо. Говорете по същия начин, както бихте го направили, ако бяхте на интервю в офиса на компанията или на работното място.  Ако интервюто ви по телефона е насрочено за определен ден и час предварително, дръжте автобиографията си близо до вас. По този начин ще можете да се подсещате за най-важните акценти, които дори от нервност можете да забравите.

Приемете интервюто по телефона наистина сериозно – то може да е вашата стъпка към успеха, но и към провала.

Задавайте въпроси

Всички интервюта, няма значение дали са по телефона или лице в лице, трябва да завършат с уговорки какво ще се случва след това. Ако интервюиращият не ви каже нищо в края на интервюто, не забравяйте да попитате. Работодателят може да оцени положително тази ваша заинтересованост, тъй като тя показва вашия интерес към позицията. А в края на интервюто по телефона – изразете своите благодарности и пожелайте „Хубав ден” или „Лека работа”, например.

06.02.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Интервю по телефона: 5 съвета за успех".

Още от "Кандидатстване"

Кураж, ако искате да спечелите

Кураж, ако искате да спечелите

Вие работите добре, но почти никой не забелязва това. Случва се, и то често, да ви се изплъзват интересни предложения за работа почти под носа. Какво ще ви помогне? Енергия и стратегия за успех.

Успешното CV – първата крачка към нова работа

Успешното CV – първата крачка към нова работа

CV-то е първото впечатление, което правите на работодателя, когато кандидатствате на нова работа. Затова то трябва да е изрядно и да съдържа най-много информация в разумно количество текст.

Как да се справите с определението „твърде квалифициран”?

Как да се справите с определението „твърде квалифициран”?

Твърде квалифицираният служител е нещо, от което много работодатели се страхуват и бягат. Всъщност многото опит и умения могат да бъдат пречка в намирането на работа. Как да се справите с определението „твърде квалифициран” и да получите желаната работа – вижте в следващите редове.