Интервю с проф. Любомир Стойков

6 коментара4/5

Когато се опитате да се сетите за някой наистина добър познавач на мода у нас, за кого се сещате? Не се и съмнявам, че това е Любомир Стойков.

Той е поредният успял в кариерата си човек, който решихме да интервюираме, за да разберем как се става едновременно професор, водещ, преподавател, моден експерт, съпруг, баща...

Любомир Стойков е роден на 11ти май 1954 в Стара Загора. Завършил е Журналистика в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, където днес преподава дисциплините „Бизнескомуникация“ и „Култура и медии“. Освен в СУ, преподава и в Университета по национално и световно стопанство и в Националната художествена академия. Член е на Съюза на българските журналисти и е председател на Академията за мода.

Колкото и научни титли да има обаче, всички помним Любомир Стойков от предаването „От игла до конец“, което в продължение на осем години беше част от програмата на „Нова телевизия“.

Днес Любомир Стойков се занимава със свои собствени проекти, но така и не се отказва от страстта си – да преподава на студенти. Деликатен, интелигентен, семпъл и магнетичен... Вие добавете своето определение. Но в едно никой не се съмнява – той е истински естет!


Как започна пътят Ви към успешната кариера?

Любомир Стойков: От малък, макар и интуитивно, и подсъзнателно, се стремях да разбера каква е моята мисия в този живот. Ако смятате, че кариерата ми наистина е успешна, то пътят към нея е трасиран с неизбежни ценности като труд, упорство (майка ми би казала – инат!), компетентност, търпение, комбинативност, гъвкавост, самовзискателност и ред още други.

Преди Вас в България нямахме модни познавачи, какъвто сте Вие и все пак успяхте, налагайки нещо ново – а именно култа към модата, което не беше характерно за България до преди 2 десетилетия. Как решихте да се развивате в света на модата? Мислите ли, че улучихте точния момент и точната ниша и затова постигнахте такъв забележителен професионален успех?

Л.С.: Изпитвам особено силен интерес към изкуството, естетиката и самата красота. Този интерес не е само научен или пък журналистически. В него рефлектира и чисто човешкото ми любопитство. Преди години модата беше голяма загадка за мен. Решението ми да си обясня нейната мистерия доведе до трайни занимания с феномените на модния дизайн, суетата, външния вид, красотата, екстравагантността и пр. Положих усилия, за да се самообразовам и да се заредя със съответната компетентност в сферата на теорията на модата, историята на костюма и навлязох в терена на модната критика в момент, когато подобна дейност беше твърде дефицитна. В цялата тази работа няма момент на случайност, а по-скоро на целенасочена стратегия от моя страна. Радвам се, че още в самото начало успях да приложа знанията си по културология, естетика и изкуствознание към модните явления. Модата винаги е била за мен изкуство – при това равноправно на останалите изкуства.

Кой е човекът, който Ви вдъхнови да се занимавате с мода? Имате ли муза?

Л.С.: Да не говорим за вдъхновение, а по-скоро за мотивиране и стимулиране. Благодарен съм на проф. Иван Славов, че още когато бях студент ме покани да работя по неговия голям проект за кича, отреждайки ми раздела за безвкусицата и пошлостта в модата. Тъкмо това ме накара да се захвана със сериозното й изучаване. Голямата муза в моя живот ме вдъхновява вече почти четвърт век. Това е моята съпруга!

 

Кой е най-големият Ви професионален успех досега?

Л.С.: Очаквате, че ще посоча десетките телевизионни филми и интервюта с най-големите дизайнери, топмодели, рокзвезди и холивудски красавици? Да, навярно в журналистическата сфера е така...Но за мен много сериозен Lyubo_Stoikov_3.jpgпрофесионален успех е научната и преподавателската ми дейност. Горд съм със своите творчески и научни постижения – имам степени и звания по три сериозни научни шифъра – журналистика, изкуствознание и изобразителни изкуства и организация и управление. За мен е чест да бъде редовен професор в Университета за национално и световно стопанство, в Софийския университет “Св. Клиемнт Охридски” и в Националната художествена академия. Автор и съавтор съм на петнадесет научни и публицистични книги, монографии и учебници...Отделни важни цели съм постигнал заедно с моя екип в областта на връзките с обществеността (пиара) и имиджмейкърството....Но ще спра дотук, защото наистина е неудобно човек да се хвали сам със своите постижения, а и всички знаем колко ефимерни са подобни самооценки!

Имате ли момент, който искате да забравите или считате за провал в професионалния си живот?
Л.С.: В моя живот съм имал немалко поражения, може би и провали. Опитвал съм се да си извлека поуката, да си направя изводите и съм продължавал напред. Нищо не съм забравил, спомням си трудните моменти и отлично съзнавам, че тези изпитания са ме направили по-силен, по-мъдър и по-самоуверен.

Кое е попрището, в което се чувствате най-силен? Телевизионен водещ, преподавател, автор на книги или друго?

Л.С.: Голямата ми цел е успешното общуване или казано по друг начин: да се науча да разбирам хората и да им дам възможност те да ме разбират. Повечето от нещата, които върша са свързани с човешката комуникация. Обичам работата си и съм щастлив, че подобно на ветрилото, тя ми позволява да разкривам различни страни от характера си и непрекъснато да се обогатявам и разнообразявам. С телевизията, университетите и студентите, книгите и журналистическия занаят никога не мога да скучая. Дейностите, които върша се допълват, държат ме нащрек и ме амбицират да бъда постоянно във форма – интелектуална, емоционална и чисто човешка.

Като университетски преподавател как оценявате качеството на образованието у нас? „Произвеждаме“ ли добри специалисти в сферата на журналистиката?

Л.С.: Темата е твърде сериозна и предполага по-пространен коментар. Не приемам двете полярни позиции: а) на студентите – че преподавателите са калпави и за нищо не стават б) на преподавателите – че от година на година идват все по-тъпи студенти, които не са мотивирани от нищо. Но специално образованието по медии, журналистика и като цяло – комуникации трябва да бъде реформирано. Според мен, добре би било ако то се освободи от ненужния херметизъм и прекален академизъм и получи плът и кръв, сила и воля от един по- прагматичен и по-реалистичен подход. По-сериозно място трябва да заемат т.нар. “майсторски класове”, в които асове на телевизионната, радио и пресжурналистика да предават своя опит. Но стимулите за университетските преподаватели също са важни. В момента възнаграждението за този толкова важен и ценен труд е смешно и жалко...Сами разбирате колко омагьосан е този кръг – образование по журналистика – студенти по журналистика – професионалисти в сферата на журналистиката!

Как Ви се отразяват светските срещи и познанства? Гледате на тях като свършена работа или всяка среща Ви носи нещо и извличате ?

Л.С.: Понякога са истинска досада, тъй като на подобни места се срещат доста парвенюта, има много измислени “величия” и безброй квазери (псевдознаменитости). Не отричам обаче, че светският живот, различните партита, коктейли, приеми и други специални събития имат своето значение и позволяват създаването на ценни контакти и дори – понякога – решаването на заплетени казуси.

 

Lyubo_Stoikov_2.jpg

 

Коя популярна личност Ви е впечатлила най-много? Зная за слабостта Ви към Пако Рабан, но може би има и други...

Л.С.: Ако трябва да направя списък, той ще съдържа над 100 имена и непременно сред тях ще бъдат знаменитостите, с които се познавам и които съм интервюирал. Не мога да забравя нито Ивана Тръмп и Лиз Хърли, нито сестрите Ники и Парис Хилтън, нито Пиер Карден и Юбер дьо Живанши, нито Аликзандър Маккуин и Жан Пол Готие, нито Лойд Клайн и Оливие Лапидюс. Вярно е, че Пако Рабан е голяма моя слабост. Срещите ми с него наистина са незабравими. Само суперлативи мога да кажа за такъв човек, който е едновременно гениален, добър, скромен и одухотворен!

Занимавате се с мода, разбирате от мода, движите се в светски среди, но въпреки това досега никога не сме забелязвали да се увличате по твърде луксозния начин на живот и демонстрации на блясък и помпозност. Това е част от характера Ви или е също начин да покажете, че разбирате от мода и публична комуникация?

Л.С.: Ако кажа, че съм над “тези неща” (самоцелния лукс, вещоманията, материалните облаги, снобарството чрез дрехи), може да ме упрекнете, че играя заучена роля. Тези, обаче, които ме познават отблизо, добре знаят, че за мен духовните стойности имат абсолютно значение и че от години изповядвам максимата:”Може да си скромен без да си мъдър, но не може да си мъдър без да си скромен”. Много по-добре е да си компетентен, духовно възвисен, добре информиран и не толкова богат, отколкото “фрашкан с мангизи”, но невежа, духовно беден и зле информиран. Прекалените материални глезотии опустошават духа и сриват истинските ценности...

 

Lyubo_Stoikov_4.jpg

 Прочетох много Ваши интервюта – от 1996-та година до днес и усетих промяна. На какво Ви учат всички тези години и опит и с какво са Ви променили?

Л.С.: Любопитно ми е да науча каква е промяната, която сте почувствала в интервютата? Лично аз не спирам да се променям и може би това е най-хубавото на човешката динамика. Е, навярно не трябва да говорим за промяната сама за себе си, а по-скоро за посоката, качеството, ефекта и последиците от тези изменения...Бих се радвал ако вместо “промяна” имам основание да използвам по-точен термин – “усъвършенстване”....Но дали това е така, нека другите кажат!

Посъветвайте младите хора, които искат да тръгнат по стъпките Ви и да се занимават професионално с мода. Какво трябва да направят и как да действат?

Л.С.: На първо място, правилно да поставят целта си. Не е толкова важно ние да обичаме целите си, колкото те да ни обичат! На второ място, да не смесват целта с успеха. Ако положат необходимите усилия и имат съответните способности, те неизбежно ще постигнат целта си, а тогава и успехът ще дойде. Банална, но вярна е приказката: “Преди да получиш, трябва да дадеш”.

Къде остава личният живот, съпругата и детето Ви, сред всички ангажименти, които имате?

Л.С.: Семейството, по правило, е над всичко. Съжалявам онези, които гледат на семейния живот като на един от многобройните си ангажименти. Семейството е философия, отговорност, толерантност и начин да се проявиш като откровен алтруист. Благодарен съм на моето семейство, че гледа с разбиране на натовареността ми и, че прощава случаите, когато не мога да му отдам това, което му се полага.

Любима марка или дизайнер?

Л.С.: Ще отговоря с усмивка: удобната и красивата, оригиналната и достъпната!

Любима вещ?

Л.С.: Приемете като отговор още една усмивка: дилемата “Да имаш или да бъдеш” не я решавам в полза на “да имаш”, а на “да бъдеш”!

Най-стилна личност в България, според Вас?

Л.С.: У нас има вероятно петдесетина, а може би и стотина наистина много стилни жени и мъже. При положение, че проявявам максимум взискателност! Познавам повечето от тях, отдал съм им дължимото публично признание като експерт. Ще ми позволите повече да не конкретизирам, за да уважа всички тях – тези, които опровергават глупави твърдения от рода, че в България няма мода или пък, че българите не умеем да се обличаме.

Има ли универсален съвет, който жените може да спазваме, за да изглеждаме винаги добре? Определен аксесоар или цвят, или модел дреха...Бихте ли дали практически съвет на нашите читателки.

Л.С.: Тези съвети отдавна са ги дали прочутите дизайнери и както сме се убедили, голяма част от тях времето ги опровергава. Какво бих могъл да добавя? Обличайте се в хармония със себе си – в синхрон със своите чувства, душевност, характер и време, в което живеете. Забравете за дрехите, които ви отнемат свободата. Игнорирайте механичната имитация. Проявявайте повече смелост, повече естетика, повече реализъм! Бъдете естествени и концептуални в своята външност!...

16.06.2008/Интервю на Деси Великова

6 коментарaДобави коментар »

Koko

От Koko16.11.2008, 18:12 ч.

Любомир Стойков е много мъдър човек

Виж всички коментари за "Интервю с проф. Любомир Стойков".

Още от "Тайната на успеха"

Да знаем повече. Да бъдем себе си.

Да знаем повече. Да бъдем себе си.

Чували сте, вероятно за вече набиращия все по-голяма популярност метод на обучение сугестопедия.

Интервю с Катерина Запрянова

Интервю с Катерина Запрянова

Главен редактор на най-новото модно списание в България.

Защо трябва да имате сертификат CAE?

Защо трябва да имате сертификат CAE?

Обучение в международни университети и колежи с Cambridgre English: Advanced – Your English Knowledge Passport