Кои са най-печелившите професии?

24 коментара0/5

Всяка епоха има своите най-атрактивни професии, към които има нарастващ интерес. Обикновено те са и едни от най-печелившите. Кои са най-перспективните професии у нас и може ли да ги посочим?

В България няма изнесена точна статистика за най-печелившите и най-добре платени професии в страната. Причините са комплексни. Едната от тях е, че за една и съща позиция има с пъти по-голяма разлика в заплащането, както и в самата длъжностна характеристика в различните фирми. Нямаме стандартизирани нива на заплащане дори и за най-добрите професии. Така например  маркетинг мениджър може да има добра кариера и мотивираща заплата в една фирма, а в друга на позицията маркетинг мениджър да бъде назначена недипломирана студентка, която търси реклама и получава минимална заплата плюс „поощрителни бонуси, в зависимост от постигнатите резултати“.  Определено може да говорим за непрофесионализъм, който цари в много родни фирми. В същото време те гонят престижно ниво, което обаче често е привидно.

Ако се опитаме да стигнем още по-далеч, не може да не отбележим, че в дъното стои финансовата нестабилност на цялата държава и ниският стандарт не само на живот, но и в професионалните среди. А отвъд всичко е народопсихологията на българина, който чрез своя манталитет изгражда и картината на родните фирми.


За сравнение стотици държави по света имат проведени изследвания за най-добре платените си професии. Във Великобритания първите 10 са както следва:

   1. Генерален директор – средно 212 хиляди лири годишно.
   2. Брокер – средно 94 хиляди лири годишно.
   3. Финансов мениджър – средно 77 хиляди лири годишно.
   4. Пилот на самолет/Инженер – средно 63 хиляди лири годишно.
   5. Мениджър на мина/Енергиен мениджър – средно 55 хиляди лири годишно.
   6. Мениджър проучване и развитие (R&D Manager) – близо 55 хиляди лири годишно.
   7. Маркетинг Мениджър/Мениджър продажби – средно 54 хиляди лири годишно.
   8. Въздушен контрол към авиокомпания – близо 53 хиляди лири годишно.
   9. Юрист – средно 50 хиляди лири годишно.
  10. Мениджър човешки ресурси – 49 хиляди лири годишно.

 
В Сингапур сред най-добре платените професии са професията на хирург,  брокер, рекламен мениджър, финансов мениджър. В САЩ челните места са в областта на медицината, като на първо място са анестезиолозите, следвани от хирурзи, ортодонти, психиатри.

Тъй като нямаме емпирични данни за България, се опитахме да изведем 5 от най-атрактивните професии, според заплащане, разпространеност и бъдеща перспектива. „Класацията“ е в азбучен ред и няма претенции да има научна стойност.

Мениджър човешки ресурси
9269_1.jpg
Това е една сравнително нова и много перспективна професия у нас. Специалистите човешки ресурси се наемат от модерните и перспективни фирми, което автоматично определя и задоволително заплащане. Освен това все още няма пренасищане на пазара и е страхотно поле за младите хора.

Пластичeн хирург

Пластичната хирургия навлезе главозамайващо у нас през последните десет години. За разлика от масовото недоволство на медицински лица, които са буквално унижени със заплащането си, пластичните хирурзи работят в частния сектор и услугите им са скъпи. Освен това типичната за народа ни суетност прави търсенето им все по-растящо.

Програмист, уеб специалист
Интернет и всички видове бизнес свързани с него са бъдещето. Неслучайно това е единственият отрасъл, който ще бъде минимално засегнат от Световната финансова криза. Преди години имаше огромен дефицит на специалисти в тази област, но все повече млади хора се ориентират към този отрасъл. Затова расте и предлагането. Този бранш обаче е застрашен от рязко намаляване на средното заплащане, тъй като се увеличават хората, които искат да влязат в него, без да са напълно подготвени.

Стоматолог
Зъболекарите, ортодонтите, зъботехниците винаги ще са едни сред най-търсените медицински лица. Спецификата на труда им определя и високо заплащане. Освен това организирането на самостоятелен кабинет не е толкова сложно, колкото създаване на собствена фирма в други браншове.

Финансов мениджър

Специалистите от областта на финансите винаги ще присъстват в подобни класации. Все пак те са ключова фигура във всяка фирма и колкото по-добри ставате, в толкова по-просперираща компания имате шанс да бъдете наети.

Липсата на правилна координация и комуникация между образованието, частния сектор и държавата създава хаос сред редица професионални среди у нас. Млади и неподготвени хора започват да работят отговорни професии на ниски заплати. От своя страна много работодатели предпочитат да наемат този, който ще работи за по-малко, а не този, който разбира повече и знае цената си. Постепенно пада и качеството на услугите, които предлагат много от фирмите.

Заради този омагьосан кръг в момента е трудно да се даде точен отговор кои са най-печелившите професии у нас и какво е бъдещето им.

9.03.2009/Деси Великова
 

24 коментарaДобави коментар »

Пичага

От Пичага26.10.2009, 14:34 ч.

Според мен най-добре платената професия е тази на компютърните програмисти .Вземат до 6000 лв месечно. Мошеникът и политикът -такива професии няма.Всеки професионалист в дадена област може да е мошенник.

Виж всички коментари за "Кои са най-печелившите професии?".

Още от "Кариери"

Бедността възпитава богаташи

Бедността възпитава богаташи

Бедността не e само повод за отчаяние. Бедността може да се превърне във ваша мотивация да подобрите финансовото си състояние. Именно с упорство, талант и малко късмет някои бедняци са се превърнали в богаташи.

Откъде идват старите наименования на валутите?

Откъде идват старите наименования на валутите?

Използвате пари всеки ден, но замисляли ли сте се откъде идват парите и наименованията им. Старите валути са кръстени на бижута, животни и какво ли още не.

Най-успелите личности в IT сферата

Най-успелите личности в IT сферата

Професиите, свързани с IT технологиите дават сравнително нови възможности за градене на кариера. Но пък хората, работещи в IT сферата са едни от най-преуспелите и влиятелни личности в света.