Теглене на кредит

2 коментара0/5

Искате да изтеглите кредит, но нямате никакви познания в кредитирането? Ще ви да дадем  няколко полезни съвети за начинаещи кредитоискатели, но преди това да започнем стъпка по стъпка с всичко около кредитирането.

Видове кредити

Потребителски кредит. Обикновено става въпрос за малки суми (10-15 хил.), които се отпускат на физически лица с постоянен доход (независимо дали сте на хонорар, трудов договор или сте служител на свободна практика). В зависимост от размера на дохода варира и сумата, която би могла да ви бъде отпусната. Ако искате по-голяма сума, ви трябва поръчител (гарант), а другият вариант е чрез залог (ипотекиране на недвижим имот, например). При потребителския кредит банката няма изисквания за какво точно ще бъдат похарчени парите. Този тип кредити се отпускат по бърза процедура, срокът за погасяването е по-кратък, а лихвите са сравнително по-големи (около 15%) спрямо другите видове кредити (при наличие на поръчител или залог лихвата може да бъде по-ниска). Бъдете подготвени, че ще трябва да заплатите и такса на банката за обработка и управление на кредита.

Ипотечен кредит. Тук става въпрос за доста по-големи суми, които се погасяват за доста по-дълъг период от време (10 години, например). Отпускането на този кредит става с ипотекиране на имота, който ще придобиете или вече ваш такъв. Освен за покупка на имот, ипотечен кредит може да ви бъде отпуснат и за строителство, довършителни работи, ремонт.

Съвети при теглене на кредит
Фирмен кредит (за малък и среден бизнес или корпоративен кредит). Отпуска се на юридически лица и размера на кредита зависи от годишния доход на фирмата.

Какво е рефинансиране?


Чрез рефинансиране може да изтеглите допълнителен кредит, който да добавите към вече съществуващия, да обедините няколко кредита към различни банки за ваше улеснение при оперирането с тях, да преобразувате потребителски в ипотечен или фирмен кредит, ако условията са по-добри. Ползите от рефинансирането са намаляване на лихвата, като съответно има възможност  или да се намали размера на погасителните вноски, или да се намали срока за изплащане на заема, по-ниски такси за обслужване и др. Въобще рефинансирането често има за цел получаване на по-добри условия за погасяване на кредита.

Съвети при теглене на кредитТегленето на кредит е свързано и с оценка на кредитния риск и кредитоспособността ви на базата на текущото ви финансово състояние, прогноза за бъдещото ви такова и др. А в заивисимост от кредитния ви рейтинг се определя и заема, който могат да ви отпуснат.

Трябва ви погасителен план

Тъй като лихвата се начислява върху непогасената част от заема, е най-добре в началото да внасяте по-големи погасителни вноски, като така по-бързо ще намалява дългът ви към банката и съответно ще плащате лихви в по-малък размер. Тази схема се начина погасяване на кредит с намаляващи вноски. Има и т.нар. заем с анюитетни/равни погасителни вноски, като в този случай реално плащате повече пари на банката от лихви. Може да получите и гратисен период (пълен или частичен) – период, в който да не внасяте погасително вноски, само лихви. Но реално срокът за погасяване на кредита не ви се удължава с гратисния период, което означава, че имате по-малко време за погасяване на кредита, съответно ще плащате и по-големи погасителни месечни вноски.   

24.09.2012/Ели Йорданова

2 коментарaДобави коментар »

roseanna

От roseanna22.01.2018, 23:37 ч.

Здравейте, Това е да се информира широката общественост, че г-жа Роза Анна, заемодател на частни заеми, открива финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ. Ние даваме заем при лихвен процент от 2%...

Виж всички коментари за "Теглене на кредит".

Още от "Кариери"

Живот на заем

Живот на заем

Собствените пари се харчат лесно, чуждите – още по-лесно. Което пък ви тласка към затворения кръг, наречен живот на заем.

Най-печелившите коледни песни

Най-печелившите коледни песни

Не, не е Марая Кери с „All I want for Christmas is you”. Може би това е една от най-популярните коледни песни, но не и най-печелившата в света за всички времена. Коя тогава е най-продаваната коледна песен?

4 стъпки при размяна на визитни картички

4 стъпки при размяна на визитни картички

Как се подава визитка? Има ли правила за размяната на визитни картички и проява на лош бизнес етикет ли е, ако не ги спазите?