Злобата на колегите

37 коментара3/5

Вероятно ще помислите, че тази тема няма общо с професионалния ви живот. Истината обаче е, че човешката злоба и завист се проявяват точно в работната среда, когато човек се опитва да се докаже и да блесне.


Всеки от вас има по един такъв колега в офиса (работата) си. Той винаги търси интригата, сплетничи зад гърба на колегите си и се опитва да дескредитира името на тези, които счита за своя конкуренция.

Много често се наблюдава следната ситуация – вие се опитвате да работите в хармония с колегите, вършите си работата и се стремите да не си търсите излишни проблеми. Винаги има за какво да се скараме с някой, но е по-разумно да запазим добрия тон и да продължим напред. В един момент научавате, че зад гърба ви се говорят ужасни неща и то от хора, които не сте подозирали. Много често голям процент от казаните неща са съвършено грешни, дори измислени. По-чувствителните хора се нараняват в подобна ситуация и се чувстват предадени. Други реагират остро и предпочитат саморазправа с тези, които са ги засегнали.

Каква е правилната реакция в подобен случай?

Трудно може да се създаде формула за правилна реакция! Всяка ситуация е строго индивидуална и понякога отрицателното отношение може да е предизвикано от самите нас, волно или неволно.
Преди да предприемем каквото и да било, трябва да погледнем към себе си. Грешка на много хора е да не виждат своите недостатъци, а веднага да нападат тези, които не ги харесват с теорията „Който не ме харесва или не е на моето мнение, значи е лош, отвратителен и т.н.“ Когато се убедите, че няма нещо, с което сте предизвикали отрицателното отношение към вас, тогава е време да потърсите причините за проявеното отношение към вас.

Хората, които предизвикват подобни конфликти и проявяват злоба към нас, могат да се разделят на две – такива, с които можем да разговаряме и да изясним ситуацията и такива, които са безнадежден случай и са болни от злоба.

Първият тип са склонни да разговаряте. Дори да са казали нещо против вас и да са ви обидили в една определена ситуация, те са склонни да се замислят, че са направили грешка. Като мине малко време и ви отмине обидата, може да се опитате да разговаряте и да разясните отношенията си. 7242_1.jpgОбяснете колко сте били засегнати и наранени и не сте очаквали подобно отношение. Ако усетите, че отсрещната страна осъзнава грешката си, няма причина да не простите. Все пак безгрешни хора няма и всеки има право на втори шанс, макар да си имате едно на ум за в бъдеще... Не е изключени и вие да изпаднете един ден в подобна ситуация и тогава ще разберете нуждата да ви се простят грешките.

Има и една друга категория колеги. Те винаги са убедени в собствената си правота и нямат скрупули, докато не ви „унищожат“. Дори да не сте направили нещо лошо, те ви мразят и използват всеки удобен случай да ви унижат. Говорят зад гърба ви, създават сплетни, тълкувайки действията и репликите ви по начин, който дори не сте подозирали. Доставя им удоволствие да ви изкарат извън равновесие и да ви представят в най-отрицателната светлина пред колегите и шефа.
Понякога те сами попадат в капана, защото умните ръководители не харесват хората, които създават сплетни.
Друг път обаче изиграват картите си толкова хитро, че забързаните в ежедневието си хора не си правят труда да проверят дали е истина това, което говорят и автоматично започват да си имат едно на ум за вас.

Ако попаднете под прицела на подобен колега, няма начин да не се почувствате неприятно. Колкото и да сте наранени обаче, най-добре е да се въздържате от скандали и изнервящи спречквания. Те не водят до нищо градивно и така само падате на по-ниско ниво. Най-правилно е да прекъснете всички контакти с въпросната личност и да не се разстройвате от опитите му да ви срине. Така само ще му доставите удоволствие.

Истината винаги излиза наяве, макар понякога да се отчайваме колко несправедлив е светът. Колкото и да се нервираме на хорската злоба, не бива да й се даваме, за да не ни прихване и нас.
Добрите хора невинаги успяват бързо в своята кариера, но винаги живеят по-щастлив живот!17.03.2008/Деси Великова

37 коментарaДобави коментар »

Мармозетка

От Мармозетка11.01.2017, 21:58 ч.

Имам една колежка, която е от втория тип. Тя е пикла, едвам излязла от училище и се мисли за голямата работа, мисли си, че е хванала Господ за шлифера след като глупавите ми шефки и се кефят на поведението и и на това, че се...

Виж всички коментари за "Злобата на колегите".

Още от "На работното място"

Как не трябва да се държим на работното място

Как не трябва да се държим на работното място

Повечето хора добре знаят какво трябва да правят, за да се развиват и да трупат професионални успехи.

Фън шуй и работното място

Фън шуй и работното място

За да се чувствате добре, да сте спокойни, концентрирани и работоспособни, трябва да сте в хармония със заобикалящата ви работна среда. Такава е философията на Фън Шуй. А ето как да създадете работно място, водейки се от Фън Шуй.

Изпитателен срок

Изпитателен срок

Изпитателният срок е коварен период, в който на практика работата ви никак не е сигурна. Така че гледайте на изпитателния срок като на важен тест, който ще ви спечели сигурността на настоящата ви позиция във фирмата.