Предпразнично безделие на работното място

1 коментар1/5

По Коледа някои работят, та пушек се вдига, други от рано започват подготовката и настройването на коледна вълна и се отдават на блажено безделие на работното място.


Тази година около коледните и новогодишните празници се очертават само два почивни дни, единият от които се отработва. Повечето фирми обаче навярно ще излязат в отпуска между Коледа и Нова година, а през седмица преди това доста от служителите ще са изпаднали в състояние на дълбока летаргия и оправдан, според тях, предпразничен мързел.

Предпразнично безделие на работното мястоТова, разбира се, не означава, че по цял ден се връткат на стола, разхождат се безцелно из коридорите и пият час по час кафе докато обсъждат с останалите колеги как ще изкарат предстоящите празници. По-скоро ще си вършат работата еваж-еваж (някои от служителите), без много да бързат, без много да се стараят, без какъвто и да било ентусиазъм, мотивация и прецизност.

Във връзка с това вършете само дребни, по-лесни задачи и си оставете само довършителните щрихи по даден проект за предпразничните работни дни. Ако, разбира се, работата ви го позволява. За да преборите предпразничния мързел, разнообразете работата си или по-точно дейностите, които извършвате през деня. Според психолозите рутината е нещото, което особено много подхранва мързела и скуката, и съответно мозъкът се нуждае от разнообразие и предизвикателства, за да не изпадне в зимен сън. Ако работите на бюро, си намирайте често поводи да се раздвижите било до съседния отдел или до близкия магазин.
Предпразнично безделие на работното място
За повечето индустрии обаче Коледа е златна мина и през предпразничните дни се работи като за последно и предпразничния мързел никак не се толерира. Малко са и професиите, които позволяват да си мързелувате блажено в очакване на Коледа. Това обаче не означава, че не можете да разведрите работната атмосфера с колегите си, така че 8-те работни часа да минават по-бързо и приятно. Украсете работното си място, вземете си обща почерпка, пуснете си свежа музика като фон на работния процес и превърнете работата в забавление.

20.12.2010/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

Beny

От Beny20.12.2010, 15:00 ч.

Точно това правиме в момента, скучаеме, мързелуваме и ...се черпиме.Никакви почивни дни, никакви допълнителни пари, така че - това е положението.

Виж всички коментари за "Предпразнично безделие на работното място".

Още от "На работното място"

Първо добрата или първо лошата новина?

Първо добрата или първо лошата новина?

Не е приятно да сте в ролята на лошия шеф, но когато трябва да съобщавате лоши новини, неизбежно се превръщате точно в такъв. Има, обаче, някои тънкости, които ще ви помогнат съобщаването на лоши новини да бъде последвано от възможно най-малко негативни последици.

Нова работа, нов офис! Ами сега?

Нова работа, нов офис! Ами сега?

Първият работен ден обикновено е стресиращ, изтощителен и запомнящ се. Ако сте в ролята на новия служител в офиса, навярно сте колкото развълнувани, толкова и изнервени. А за да мине всичко по вода, се стремете най-вече към доброто първо впечатление.

Дръжте личния си живот далеч от работа

Дръжте личния си живот далеч от работа

Понякога колегите ни стават почти приятели и това ни предразполага да им разказваме подробности от личния си живот. Правилно ли е? И защо трябва да държим личния си живот далеч от професионалния?