Предпразнично безделие на работното място

1 коментар1/5

По Коледа някои работят, та пушек се вдига, други от рано започват подготовката и настройването на коледна вълна и се отдават на блажено безделие на работното място.


Тази година около коледните и новогодишните празници се очертават само два почивни дни, единият от които се отработва. Повечето фирми обаче навярно ще излязат в отпуска между Коледа и Нова година, а през седмица преди това доста от служителите ще са изпаднали в състояние на дълбока летаргия и оправдан, според тях, предпразничен мързел.

Предпразнично безделие на работното мястоТова, разбира се, не означава, че по цял ден се връткат на стола, разхождат се безцелно из коридорите и пият час по час кафе докато обсъждат с останалите колеги как ще изкарат предстоящите празници. По-скоро ще си вършат работата еваж-еваж (някои от служителите), без много да бързат, без много да се стараят, без какъвто и да било ентусиазъм, мотивация и прецизност.

Във връзка с това вършете само дребни, по-лесни задачи и си оставете само довършителните щрихи по даден проект за предпразничните работни дни. Ако, разбира се, работата ви го позволява. За да преборите предпразничния мързел, разнообразете работата си или по-точно дейностите, които извършвате през деня. Според психолозите рутината е нещото, което особено много подхранва мързела и скуката, и съответно мозъкът се нуждае от разнообразие и предизвикателства, за да не изпадне в зимен сън. Ако работите на бюро, си намирайте често поводи да се раздвижите било до съседния отдел или до близкия магазин.
Предпразнично безделие на работното място
За повечето индустрии обаче Коледа е златна мина и през предпразничните дни се работи като за последно и предпразничния мързел никак не се толерира. Малко са и професиите, които позволяват да си мързелувате блажено в очакване на Коледа. Това обаче не означава, че не можете да разведрите работната атмосфера с колегите си, така че 8-те работни часа да минават по-бързо и приятно. Украсете работното си място, вземете си обща почерпка, пуснете си свежа музика като фон на работния процес и превърнете работата в забавление.

20.12.2010/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

Beny

От Beny20.12.2010, 15:00 ч.

Точно това правиме в момента, скучаеме, мързелуваме и ...се черпиме.Никакви почивни дни, никакви допълнителни пари, така че - това е положението.

Виж всички коментари за "Предпразнично безделие на работното място".

Още от "На работното място"

Време ли е да си потърсите нова работа?

Време ли е да си потърсите нова работа?

Вероятно, след като сте решили да прочетете този текст, подсъзнателно усещате, че трябва да напуснете своята работа и да потърсите късмета си на друго място. Дали това наистина е така, разберете сега.

Да си добро момиче не винаги е губещо

Да си добро момиче не винаги е губещо

За да се развиваме професионално, трябва да се стараем да трупаме професионален опит и квалификации. Израстването в кариерата обикновено върви паралелно с натрупан стаж, знания, умения, доказване. Това всички го знаем.

Реплики, които да не изричате в офиса

Реплики, които да не изричате в офиса

Офисът е мястото, където може да срещнете много странни, интересни, приятни и неприятни личности. В офиса прекарваме огромна част от деня си, но не може да бъдем напълно себе си. Все пак сме на работа.