Фитнес по време на работа

5 коментара1/5

Фитнес упражненията могат да превърнат иначе скучния работен процес в приятно и здравословно занимание. Така че си струва поне за 15 минути да преобразите офиса в малка фитнес зала. 


Макар и да не сте най-големите привърженици на спорта, навярно осъзнавате, че стоенето по 8 и повече часа на ден зад бюро, без особено движение, не са пример за здравословен начин на живот. Според редица изследвания застоялият начин на живот и липсата на движение на работното място са едни от основните причини за наднорменото тегло и намалената работоспособност. Така че, ако професията ви не е свързана с постоянно тичане напред-назад и единственото ви движение по време на работа е кликането на мишката, ви предлагаме няколко прости, но ефикасни фитнес упражнения.

 

  • Не използвайте асансьор – ежедневното качване и слизането по стълбите ще повиши тонуса ви и ще тренира мускулатурата на краката.

 

  • Клякания – добре е първо да започнете с по-малък брой клякания, да кажем 10-15, и постепенно да увеличавате бройката, за да не се окажете с мускулна треска.
  • Гиричкиупражненията с гирички са нещо, с което може да се занимавате паралелно с работата(когато просто четете нещо на компютъра или говорите по телефона с клиенти). Най-добре си вземете 1-2-килограмови гирички. Но условието да не прекалявате  с броя на повторенията си остава.
  • Чупки в кръста. Фитнес по време на работаБолките в гърба са едни от най-честите оплаквания на хората, чиято професия е свързана с 8-часово седене на стол и взиране в монитор. За да избегнете болки и схващания в областта на кръста, е добре 2-3 пъти на ден да се раздвижвате – в изправено положение правете наклони напред, назад, наляво и надясно. По същия начин правете упражнения и за вратните мускули.
  • Не прекарвайте обедната почивка зад бюрото, а се раздвижете. Дори, макар и кратка, разходката до заведението за бързо хранене, супермаркета или някой ресторант е едно полезно движение.
  • Ако работите с компютър, не забравяйте да правите упражнения за очите. Продължителното взиране в една точка (монитора) е една от честите причини за възникването на здравословни проблеми с очите. Тренирайте очите си на всеки час в продължение на 5 мин. Редувайте гледане в далечина и гледане на близко разстояние. Кръговите движения с очи, без да движите главата си, също са ефективни. Според британски учени гимнастиката на очите подобрява паметта и координацията.

Ползата от фитнес упражненията  в офиса е свързана, от една страна, със здравословно физическо натоварване, а от друга, офис тренировката разтоварва психически, освобождава съзнанието от негативните мисли, което ви прави значително по-работоспособни. Движението и чистият въздух не само улесняват работния процес и повишават концентрацията, но са и причина да изпитате удовлетворение и удоволствие от свършената работа. Фитнес упражненията в офиса повдигат настроението ви, правят ви по-благосклонни и приятелски настроени към околните колеги и е по-малко вероятно да ви се приспи следобеда, което по принцип е нещо стандартно за повечето работещи хора. Фитнес упражненията на работното място намаляват стреса и повишават мотивацията за работа. Така че се водете от принципа „Здраво тяло, здрав дух, високо самочувствие“ и не пропускайте ежедневната си офис тренировка.
Фитнес по време на работа
Осъзнавайки, че работоспособният служител е здравият служител, някои частни фирми в България и много работодатели по света насърчават служителите си да спортуват. Осигуряват им безплатни карти или отстъпки за фитнес зали, отпускат няколко часа седмично от работното време на служителите за спорт, сформират фирмени отбори по футбол, тенис и други спортове. Дори има фирми със собствени фитнес зали и съоръжения за спортове като тенис на маса например.  

28.06.2010/Ели Йорданова

5 коментарaДобави коментар »

Tisho

От Tisho29.06.2010, 10:37 ч.

Браво на такива работодатели, приветствам ги, а в някои фирми /няма да цитирам кои/ работодателите заедно с приближените си ядат кетърингова храна и пият бира през обедната почивка до нас....

Виж всички коментари за "Фитнес по време на работа".

Още от "На работното място"

Прекратяване на договор по взаимно съгласие

Прекратяване на договор по взаимно съгласие

Приключването на трудовите взаимоотношения с работодателя е деликатен момент.
Обикновено започваме новата работа с положителна нагласа и оптимистични очаквания за това, което не предстои.

Да си добро момиче не винаги е губещо

Да си добро момиче не винаги е губещо

За да се развиваме професионално, трябва да се стараем да трупаме професионален опит и квалификации. Израстването в кариерата обикновено върви паралелно с натрупан стаж, знания, умения, доказване. Това всички го знаем.

По-малко емоции, повече сполука

По-малко емоции, повече сполука

Понякога, когато сме на работа, ни идва да се разкрещим на целия свят. Винаги има някой, който ни дразни и не си върши работата, както трябва.