Пенсионна възраст и започване на работа

22 коментара2/5

На каква възраст започнахте работа? А на каква възраст ще се пенсионирате? Границите между под трудоспособна възраст и над трудоспособна възраст непрекъснато се разширяват.


Преди години нормалната възраст за започване на работа беше около 25 г. (след получаване на висше образование), а пенсионната възраст беше между 55 и 60 години.  В днешни дни обаче  границите на трудоспособната възраст са доста разширени. Все повече са младежите на 17-20 години, които работят и учат паралелно. А възрастта за пенсиониране продължава да расте. Сега тя е 60 г. - за жените и 63 г.– за мъжете, като не е изключено след 2010 година възрастта за пенсиониране да се увеличи още. Това е така, защото от ЕС съюз настояват не само да увеличим възрастта за пенсиониране, но и тя да се уеднакви за мъжете и жените заради изискването за равнопоставеността на половете. Това ще стане с постепенното увеличаване на възрастта като през 2019 г. жените също ще се пенсионират на 63 г. А от 2021 г. пък всяка година с по 4 месеца ще се увеличава пенсионната възраст за мъже и жени докато тя достигне до 65 г. Във Франция също се очаква да вдигнат границата на възрастта за пенсиониране под претекст, че според проучвания продължителността на живота непрекъснато се увеличава. Дори и тази тенденция да е вярна обаче, това не означава, че паралелно се удължава и времето, в което хората се чувстват в разцвета на силите си, енергични са и трудоспособни.

Пенсионна възраст и започване на работаВ бъдеще очакването пенсионната възраст в Европа да се увеличи до 65-67 години, а в Швеция – дори до 68 г. е направо абсурдно. Според ЕС това е начин да се увеличи активния трудов живот на хоратa, но нека за момент помислим за тези, които се занимават с тежък физически труд. Увеличаването на пенсионната възраст за едни е по-скоро наказание, но за други възрастни хора, които се чувстват все още жизнени и трудоспособни това е шанс и възможност да продължат с професионалния си живот и печеленето на пари. Във Великобритания пък понятието пенсионна възраст е на практика премахнато. Има условна такава – 65 г., след навършването на която служителят има право да продължи да работи, а работодателят по собствена преценка може да задържи служителя или да го уволни без да е подложен под каквато и да е отговорност за това си действие.

Тези тенденции на все по-интензивно разширяващите се граници на трудоспособната възраст ще доведат до едно размиване и сливане на понятия като „под трудоспособна възраст“, „трудоспособна възраст“, „над трудоспособна възраст“.Освен това, разширяващите се граници на трудоспособната възраст нищо чудно да доведат до по-висок процент на безработица. Причината ще е във факта, че малко са фирмите, които търсят нови служители на възраст над 55 години, които, първо, след някоя и друга година ще излязат в пенсия и, второ, не са достатъчно енергични и трудоспособни според работодателите..

Голям процент работодатели търсят свежи кадри, нови идеи и предпочитат хората с минимален или никакъв опит. Това води до наемането на по-млади служители, желаещи да се развиват в дадена сфера. В този случай служителят е нешлифован скъпоценен камък, който след прецизна обработка от страна на шефовете се превръща в перфектния за тях служителят.

Има и такива фирми обаче, които не отделят време и пари за обучението на кадрите си и търсят добре запознати с материята служители с вече изградени принципи и навици за работа в дадената сфера.
Пенсионна възраст и започване на  работа
Друга тенденция през последните години е непрекъснатото намаляване на възрастта, в която човек започва активния си трудов живот. Много младежи още като ученици и студенти започват да работят като причините са най-често пари и придобиване на трудов опит. Ужасно трудно е обаче за един младеж да си намери първа работа особено без липсата на никакъв опит. Така че хората гледат колкото е възможно по-рано да започнат работа, за да трупат повече полезен за бъдещото им професионално израстване опит. Дори и да има необходимите качества, наемането на работа човек без никакъв опит си е до голяма степен късмет.

22.02.2010/Ели Йорданова

22 коментарaДобави коментар »

Тя

От Тя15.11.2011, 21:47 ч.

Ами това е и целта- да умрат преди да са излезли на пенсия, за да не утежняват бюджета, а младите бягат в чужбина и страната ни ще остане само възрастни хора и роми.

Виж всички коментари за "Пенсионна възраст и започване на работа".

Още от "На работното място"

Бизнес етикет - 10 правила, за да сме безупречни

Бизнес етикет - 10 правила, за да сме безупречни

Мнозина подценяват значението на бизнес етикета. Груба грешка. Владението на добри обноски в бизнес общуването  подобрява имиджа и отваря врати към успеха. Кои са правилата на съвременния бизнес етикет?

Деца или кариера?

Деца или кариера?

"Забранено за жени и кучета"... Може да звучи като анахронизъм, но това правило е в сила и днес в някои изискани английски клубове.

Признаци, че спешно трябва да смените работата си

Признаци, че спешно трябва да смените работата си

Всеки има изнервящи моменти в работата си. Веднъж ви дразни атмосферата, друг път колегите, трети път претоварването.