Най-честите конфликти на работното място

0 коментара0/5

Какви са причините, които пораждат най-честите конфликти между колеги на работното място? Хората са различни и могат да се скарат за всичко, но няколко са най-честите конфликти на работното място. Вижте кои са те.

Най-честите конфликти на работното място
 © iStock

Обикновено работното място събира много хора, които макар и заети в една сфера, са много различни един от друг. Нормално, това поражда редица противоречия и конфликти. Всъщност колегите могат да се скарат за много неща помежду си – едни конфликти са свързани с естеството на работа, докато други могат да се породят от чисто битови сблъсъци.

И така – кои са най-честите конфликти на работното място?

Температурата на работното място

Както вече споменахме – хората са различни и имат различна издръжливост на студ или пък жега. Ето защо температурата на работното място е едно от най-честите неща, които пораждат сериозни конфликти между колегите. Някои обичат климатикът да бъде намален максимално, докато за други това е недопустимо дори през лятото. В такива ситуации не е необичайна гледка да виждате някой работещ да се охлажда в мини вентилатор или пък друг да е облечен в пуловер, макар и през лятото. Отворените прозорци също могат да създадат конфликти на работното място, подобно на климатика – като особено засегнати се чувстват служителите, които работят в непосредствена близост до прозореца или климатика.

5 типа колеги, които трябва да избягвате >>>

Шумът

Перманентно шумните колеги няма как да не попаднат в конфликт с по-тихите такива. Особено в офис среда, където човек се нуждае от тишина и един вид уединение, за да може да се съсредоточи и да си свърши работата. Разбира се, винаги е по-приятно, когато работната атмосфера се прекъсва от доза смях и шеги, но това определено става дразнещо, ако продължи по-дълго време.

„Скатаването” от работа

Разбира се – най-честата причина за конфликт е свързана с работата и по-точно „скатаването” на някои служители, които предпочитат да избягат от задълженията си. Или най-хубаво – да ги прехвърлят на други, по-съвестни свои колеги. Подобен конфликт се случва най-често при съвместни задачи или при подялбата да такива. Най-добре е за този проблем да бъде уведомен шефът, който сам трябва да прецени какво да прави в тази ситуация.

3 причини да не сте прекалено добри на работното място >>>

Закъсненията

Редовните закъснения за работа могат да бъдат поредната причина за възникването на конфликт на работното място. Все пак никой не би бил щастлив да спазва правилата в работата, докато друг свободно и безнаказано ги погазва.

Присвояването на храна от хладилника

Едва ли съществува работно място, където има кухня с хладилник и в което някой хранителен продукт „мистериозно” да не е изчезвал. Това едва ли има нужда от обяснение – присвояването на чужда храна от хладилника е нещо недопустимо и наистина жалко.

15.05.2017/Милена Алексиева 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Най-честите конфликти на работното място".

Още от "На работното място"

Вредата от офис средата

Вредата от офис средата

Офис техниката (телефони, компютри, принтери...) създава невидимо магнитно поле, което води до хронична умора, стрес, отслабва имунната система, води до депресия, раздразнителност, влошава паметта и сексуалния живот.

Как да се чувстваме щастливи в офиса?

Как да се чувстваме щастливи в офиса?

Всеки човек, който работи в офис, знае колко трудно е понякога да се чувства удовлетворен и щастлив на работното място. Дори без ясна причина, често се чувстваме унили, уморени и в лошо настроение. Как да се справим с това?

Прекратяване на договор по взаимно съгласие

Прекратяване на договор по взаимно съгласие

Приключването на трудовите взаимоотношения с работодателя е деликатен момент.
Обикновено започваме новата работа с положителна нагласа и оптимистични очаквания за това, което не предстои.