7 начина да „сгафите“ още първия ден на нова работа

0 коментара0/5

Смяната на работното място е винаги нещо вълнуващо. Но опасностите, които ви дебнат в такъв момент, никак не са малко. Разберете кои са 7-те начина, благодарение на които може да създадете лошо впечатление на новата си работа.

7 начина да „сгафите“ още първия ден на нова работа
 © iStock

В природата на хората е да бъдат осъдителни. Ние издаваме „присъди“ прекалено бързо и прекалено лесно. Колко точно бързо? Когато става въпрос за наемане на нови служители, числата са безкомпромисни:

  • Работодателите отделят 6 секунди на автобиография, преди да решат дали кандидатът е подходящ или не;
  • Интервюиращият разбира за 10 секунди дали даден кандидат е подходящ за позицията или не;

Дори вие самите да сте преминали успешно тези общо 16 секунди, все още трябва да бъдете внимателни. Първият работен ден е много важен, защото именно тогава вашите колеги ви виждат за пръв път и съответно си изграждат представа за вашата личност.

Ако не искате да „сгафите“ още първия ден на новата работа или казано по друг начин – да създадете лошо впечатление в останалите, прочетете внимателно следващите съвети:

  • Не се появявайте уморени

Както знаем много добре – умората убива ефективността и производителността. Ето защо вие не трябва да си позволявате да се появявате уморени първия ден на новото работно място. Денят преди това си починете добре, легнете си рано и заредете тялото и ума си с енергия.

7 начина да „сгафите“ още първия ден на нова работа

  • Не се обличайте неподходящо

Хората съдят книгите по техните корици, вината по техните етикети и останалите – по тяхното облекло. По тази причина вие трябва да се постараете да изглеждате добре, когато започвате нова работа. Забравете за всички неподходящи и провокативни дрехи, с които бихте се появили в ежедневието си. Предварително се информирайте за дрескода на компанията и го спазвайте. Не си позволявайте да се появите с мръсни или смачкани дрехи.

4 неща, които да направите при започване на нова работа >>>

  • Не споделяйте прекалено много информация

Хубаво е човек да бъде откровен и общителен с другите, но не разказвайте целия си живот на своите колеги още при запознанството си с тях. Говорете за неща, свързани с работата и задълженията ви. Ако с течение на времето се сприятелите с някои от колегите си, тогава е времето за споделяне на повече лична информация.

5 причини да сте приятели със своите колеги >>>

  • Не се оплаквайте

Независимо дали става въпрос за трафика или за това, че нещо в работата ви не ви допада, не си помисляйте дори да се оплаквате. Ще създадете впечатление на „мрънкало“, с което колегите ви не биха искали да работят. Освен това оплакванията и негативизмът създават токсична работна атмосфера, която никак не е приятна.

  • Не флиртувайте

Все пак започвате нова работа, а не сте излезли на бар, нали така? Флиртуването би компрометирало вашите професионални способности и то още първия ден. Вашите колеги със сигурност няма да ви приемат сериозно, ако още след първия час започнете да флиртувате с някого. Създайте си име в компанията, свързано с вашите работни възможности, а не с флиртове с колеги.

7 начина да „сгафите“ още първия ден на нова работа

  • Не отказвайте покани за обяд

Като нов човек в офиса най-вероятно вашите колеги ще ви поканят на обяд. Ще бъде изключително нетактично и грубо да им откажете. Все пак общите събирания с колегите са начинът вие да станете част от офис семейството – важна стъпка в личния ви и професионален път.

7 начина да бъдете добър отборен играч >>>

  • Забравяте да казвате „благодаря“

Отнема време един служител да бъде обучен. Дори и тези с дългогодишен опит имат нужда от период, в който да се запознаят с детайлите, свързани с новата им позиция. Да се впишат в новата обстановка и начин на работа. Така че, който и ваш колега да ви помага първия ден на работа – не забравяйте да му благодарите за усилията.

08.08.2016/Милена Алексиева

Още от "На работното място"

Да влезем в колектива

Да влезем в колектива

Нова работа! Нови колеги! Нова среда! Нов шеф! Звучи ви познато, нали? Когато започваме нова работа, има куп неща, които ни смущават и объркват.

Какво ви вбесява в колегите?

Какво ви вбесява в колегите?

Колегите с „приятни“ навици никнат като гъби, но защо все във вашата градина ... пардон – офис? А КПД-то и е 10, що се отнася до основната им функция – да ви вбесяват. Каква обаче е тайната за елиминирането на дразнещите колеги?

Щастливи ли сте на работа?

Щастливи ли сте на работа?

„Намери си работа, която обичаш и цял живот няма да ти се наложи да работиш“ - така е казал Конфуций и се убеждаваме колко е прав.