5 типа колеги, които трябва да избягвате

0 коментара0/5

„С какъвто се събереш, такъв става” са казали хората. Ето защо е важно да подбирате добре не само приятелите си, но и колегите, с които общувате. Вижте кои 5 типа колеги трябва да избягвате.

5 типа колеги, които трябва да избягвате
 © iStock

Хората са различни и както има позитивни и приятни личности, така има и много дразнещи и негативни такива. В личния си живот човек има по-голяма власт върху това с кого прекарва своето време и кои хора може да нарече свои приятели. За съжаление, по отношение на работното място нещата са малко по-сложни.

Много пъти човек трябва да се съобразява с неприятен шеф, а понякога и с още по-лоши колеги. Добрата новина е, че контактите с дразнещите и неподходящи колеги могат да бъдат сведени до минимум или с други думи – точно толкова, колкото естеството на работните задължения изисква.

За ваше добро е да ограничите комуникацията с някои определени типове хора във вашата работа. Това ще се отрази положително не само на вашето настроение и емоции, но и на вашите работни постижения.

Ето и кои са 5-те типа колеги, които трябва да избягвате:

  • Хейтърът или колегата, който нищо не харесва

Хейтърите обикновено много обичат да мрънкат и да се оплакват, защото виждат всичко в отрицателни нюанси. Те мразят всичко, обвиняват другите за липсата си на успех и критикуват тези, които имат и са постигнали повече от тях. Негативността може да бъде заразна, така че по-добре стойте далеч от колегите си, които се вписват в описанието на хейтъра. Успешните хора прекарват времето си с позитивни и други успели хора, от които може да се учат и да се мотивират.

ВИЖТЕ СЪЩО:13 дразнещи колеги >>>

  • Завистливият колега

Както нямате нужда от завистлив приятел, така нямате нужда и от завистлив колега, който да се „навърта” около вас. Подобен тип хора никога няма да се зарадват на вашите успехи, нито пък ще ви окуражават в нужните моменти. Техният проблем е, че не вярват в собствените си сили и способности, ето защо насочват агресията и негативизма си към другите. По-добре стойте далеч от завистливите колеги, за да се чувствате максимално добре на работното си място.

5 типа колеги, които трябва да избягвате

  • Колегата, който никога не държи на думата си

Тези хора обещават дадено нещо, но никога не спазват поетия ангажимент. Обикновено те очакват вие да се съобразявате с тях и техните капризи. Вашето време обаче е ценно, ето защо не бива да го пилеете с подобен тип колеги. Вършете работата си и не се подвеждайте по празните обещания на даден колега. Научете се да се грижите за себе си на първо място, за да показвате най-доброто от себе си на работното място.

  • Колегата клюкар

Никой не обича клюкарите, особено на работното място. Това са хора, за които обсъждането на работата и живота на другите е много по-важно, отколкото да си изпълнят задълженията. Много пъти клюкарите могат да бъдат и интриганти. Както в живота, така и на работното място, клюкарите обикновено са хора, чийто живот е скучен и си го разнообразяват, като говорят зад гърба на другите. По-добре е общувайте с колегите си клюкари, ако не искате да очерните себе си и своето име на работното си място.

Клюките в офиса >>>

  • Колегата мързеливец

Обикновено той симулира работна дейност, а ако попадне на по-благосклонен шеф – направо се „скатава” във всеки един удобен момент. Мързелът е като епидемия, така че трябва да бъдете особено внимателни с него. Не се подвеждайте по вредните навици на своите мързеливи колеги – вие не трябва да бъдете като тях, ако искате да постигнете успех на работното място.

Прочетете още по темата:

Мързелив колега – план за действие >>>

24.10.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 типа колеги, които трябва да избягвате".

Още от "На работното място"

Какво да гледате, когато си търсите работа?

Какво да гледате, когато си търсите работа?

Когато търсите нова работа понякога сте готови на всичко, за да започнете на ново място. В стремежа си да се харесате на работодателя, не пропускайте да обърнете внимание на съществени характеристики на евентуалното работно място.

Реплики, които да не изричате в офиса

Реплики, които да не изричате в офиса

Офисът е мястото, където може да срещнете много странни, интересни, приятни и неприятни личности. В офиса прекарваме огромна част от деня си, но не може да бъдем напълно себе си. Все пак сме на работа.

6 неща, които мъжете могат да си позволят на работното място, а жените не - част I

6 неща, които мъжете могат да си позволят на работното място, а жените не - част I

Жените може и да играят по-честно и по-добре, но съдията винаги отсъжда в полза на мъжете. Жените винаги са оценявани по-сурово от мъжете, което ги кара да полагат двойни усилия и да внимават двойно, що се отнася до външен вид, поведение и общуване, ако искат да се издигнат в професионално отношение.