5 типа колеги, които трябва да избягвате

0 коментара0/5

„С какъвто се събереш, такъв става” са казали хората. Ето защо е важно да подбирате добре не само приятелите си, но и колегите, с които общувате. Вижте кои 5 типа колеги трябва да избягвате.

5 типа колеги, които трябва да избягвате
 © iStock

Хората са различни и както има позитивни и приятни личности, така има и много дразнещи и негативни такива. В личния си живот човек има по-голяма власт върху това с кого прекарва своето време и кои хора може да нарече свои приятели. За съжаление, по отношение на работното място нещата са малко по-сложни.

Много пъти човек трябва да се съобразява с неприятен шеф, а понякога и с още по-лоши колеги. Добрата новина е, че контактите с дразнещите и неподходящи колеги могат да бъдат сведени до минимум или с други думи – точно толкова, колкото естеството на работните задължения изисква.

За ваше добро е да ограничите комуникацията с някои определени типове хора във вашата работа. Това ще се отрази положително не само на вашето настроение и емоции, но и на вашите работни постижения.

Ето и кои са 5-те типа колеги, които трябва да избягвате:

  • Хейтърът или колегата, който нищо не харесва

Хейтърите обикновено много обичат да мрънкат и да се оплакват, защото виждат всичко в отрицателни нюанси. Те мразят всичко, обвиняват другите за липсата си на успех и критикуват тези, които имат и са постигнали повече от тях. Негативността може да бъде заразна, така че по-добре стойте далеч от колегите си, които се вписват в описанието на хейтъра. Успешните хора прекарват времето си с позитивни и други успели хора, от които може да се учат и да се мотивират.

ВИЖТЕ СЪЩО:13 дразнещи колеги >>>

  • Завистливият колега

Както нямате нужда от завистлив приятел, така нямате нужда и от завистлив колега, който да се „навърта” около вас. Подобен тип хора никога няма да се зарадват на вашите успехи, нито пък ще ви окуражават в нужните моменти. Техният проблем е, че не вярват в собствените си сили и способности, ето защо насочват агресията и негативизма си към другите. По-добре стойте далеч от завистливите колеги, за да се чувствате максимално добре на работното си място.

5 типа колеги, които трябва да избягвате

  • Колегата, който никога не държи на думата си

Тези хора обещават дадено нещо, но никога не спазват поетия ангажимент. Обикновено те очакват вие да се съобразявате с тях и техните капризи. Вашето време обаче е ценно, ето защо не бива да го пилеете с подобен тип колеги. Вършете работата си и не се подвеждайте по празните обещания на даден колега. Научете се да се грижите за себе си на първо място, за да показвате най-доброто от себе си на работното място.

  • Колегата клюкар

Никой не обича клюкарите, особено на работното място. Това са хора, за които обсъждането на работата и живота на другите е много по-важно, отколкото да си изпълнят задълженията. Много пъти клюкарите могат да бъдат и интриганти. Както в живота, така и на работното място, клюкарите обикновено са хора, чийто живот е скучен и си го разнообразяват, като говорят зад гърба на другите. По-добре е общувайте с колегите си клюкари, ако не искате да очерните себе си и своето име на работното си място.

Клюките в офиса >>>

  • Колегата мързеливец

Обикновено той симулира работна дейност, а ако попадне на по-благосклонен шеф – направо се „скатава” във всеки един удобен момент. Мързелът е като епидемия, така че трябва да бъдете особено внимателни с него. Не се подвеждайте по вредните навици на своите мързеливи колеги – вие не трябва да бъдете като тях, ако искате да постигнете успех на работното място.

Прочетете още по темата:

Мързелив колега – план за действие >>>

24.10.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 типа колеги, които трябва да избягвате".

Още от "На работното място"

По-малко емоции, повече сполука

По-малко емоции, повече сполука

Понякога, когато сме на работа, ни идва да се разкрещим на целия свят. Винаги има някой, който ни дразни и не си върши работата, както трябва.

7 начина да бъдете добър отборен играч

7 начина да бъдете добър отборен играч

Овладейте няколко важни умения и ще се превърнете в любимия колега, с когото всички искат да работят заедно.

5 причини да сте приятели със своите колеги

5 причини да сте приятели със своите колеги

Общи интереси и много часове прекарани заедно – две чудесни предпоставки да бъдете приятели с хората от офиса