3 причини да не сте прекалено добри на работното място

0 коментара0/5

Вероятно си мислите, че трябва да бъдете мили и добри с хората, с които работите. Това разбира се е така, но не трябва и да прекалявате с добротата си, защото това може да бъде вредно за вас. Вижте 3 причини, които ще ви убедят, че не трябва да бъдете прекалено добри на работното си място.

3 причини да не сте прекалено добри на работното място
 © iStock

Перфектният работещ е трудолюбив, отговорен, инициативен, безконфликтен и добър. Ако вие се разпознавате в тази характеристика – бъдете внимателни, защото добротата на работното място всъщност може да ви изиграе лоша шега. Да бъдете прекалено добри на работа ще ви донесе повече негативи, отколкото позитиви. Ето защо:

 

Хората всъщност се съмняват във вашата истинска същност

Ако сте много добри с всички колеги и дори на моменти спестявате някоя лоша дума с цел да не обидите някого, това ваше поведение може да накара другите хора да се съмняват във вас. Какво се казва: „Прекалено хубаво не е на хубаво”. Правилният подход е да бъдете директни и честни с колегите си – без обаче да ги нагрубявате. Със сигурност има начин да кажете нещата, които не ви допадат, така че да не обидите никой и същевременно да продължите да бъдете добри (но не прекалено).

Прочетете също:

7 начина да бъдете добър отборен играч >>>

 

Не можете да давате конструктивна критика

Прекалено добрите хора обикновено се чувстват некомфортно, когато трябва да кажат нещо негативно или пък да направят забележка. Това ги прави неспособни да дават конструктивна критика, която пък е изключително важна на работното място. Ако сте прекалено добри с колегите си, а те се нуждаят от обективно мнение, по този начин вие дори може да саботирате тяхната работа. Не казвайте: „Всичко е страхотно”, когато всъщност имате някои забележки. Вместо това кажете: „Страхотно е, но защо не опиташ/направиш/добавиш….”. Давайки конструктивна критика на хората около вас, вие ще можете и да получавате такава. А това е много важно, за да се развивате в работата си и да ставате все по-успешни.

 

 

Хората злоупотребяват с вас

Ако сте прекалено добри на работното си място, това означава, че винаги ще се намери някой, който да злоупотреби с това ваше качество. Може би дори вече се сещате за някой случай, в който сте поемали работата на свой колега и сте го „прикривали”, защото ви е помолил? С добротата си ставате лесна мишена за хора, които искат да се възползват от вас. Научете се да казвате „не” на колеги, които не заслужават вашата помощ.

Вижте още:

5 типа колеги, които трябва да избягвате >>>

07.11.2016/Милена Алексиева

Още от "На работното място"

Изпитателен срок

Изпитателен срок

Изпитателният срок е коварен период, в който на практика работата ви никак не е сигурна. Така че гледайте на изпитателния срок като на важен тест, който ще ви спечели сигурността на настоящата ви позиция във фирмата.

„Любовта“ към шефа

„Любовта“ към шефа

Колко често ви се е искало да разцелувате шефа си? А колко често да го застреляте и да не го видите повече?

5 причини да сте приятели със своите колеги

5 причини да сте приятели със своите колеги

Общи интереси и много часове прекарани заедно – две чудесни предпоставки да бъдете приятели с хората от офиса