Тънкости при писане на CV

3 коментара2/5

Писането на CV e отговорна задача. CV-то, което изпратите на евентуалния си работодател, е от ключово значение, за да ви поканят на интервю за работа и да създаде първото впечатление за вас.

Вече сме ви обяснили подробно как трябва да напишете вашето успешно CV . Сега е време да изнесем няколко ключови момента, които ще са ви полезни и ще ви помогнат да направите вашата кратка автобиография почти съвършена.

Направете CV-то прегледно.
Оформете всичко в таблица и не сбивайте текста. Само с един поглед човек трябва да може да открие името, образованието и трудовия ви стаж.

Прескочете излишните подробности.
Никой не го интересува къде сте работили, когато сте били на 16 или няколкодневния стаж в малка фирма, дейността на която няма нищо общо с това, което се занимавате сериозно. Подробности като тези може да останат, само ако имате много малък трудов стаж и искате да покажете, че все пак сте работили някъде.

Име, координати, трудов стаж и образование.

Това са нещата, които трябва да сложите в началото, всички останали подробности оставете в края.

Избягвайте шарените цветове.
Ако искате да оцветите CV-то си в друг цвят, изберете нещо семпло, като тъмно синьо, зелено, бордо. В никакъв случай, не правете CV-то си розово, жълто, оранжево. Освен че дразни окото при четене, ще ви предаде несериозност. Все пак, моят съвет е да не променяте цвета на шрифта, най-много контурите на страницата, ако поставяте такива.

9090_1.jpgВъздържайте се от излишни обяснения (без прилагателни и наречия).
Съвременните стандарти за писане на CV нямат нищо общо с писането на някогашните автобиографии. Целта при CV-то е да се покажат нагледно фактите, без допълнително разяснение как е станало. Ясно е, че дипломирането е било „успешно“, щом се е случило. Не е особено важно и вашето мнение за това, че сте си изпълнявали задълженията „съвестно“ в „напрегнатата“ работна среда.

Две-три страници обем.

Вероятно, ако сте над 30 и държите на квалификацията си, може да впечатлите с информацията за професионалните си умения. Не ви съветвам обаче да правите CV-то си впечатляващо дълго, защото няма да се извлече най-важното.
Изключение правят само случаите, ако кандидатствате за много висока позиция и наистина професионалните ви умения трябва да бъдат подробно описани.

Забравете за скромността.

Целта на подаденото CV е да ви поканят на интервю за работа. Затова не бъдете излишно скромни. Ако се изисква описание на длъжността, използвайте глаголи като „ръководя“, „управлявам“, „координирам“... По този начин показвате високата отговорност на работата си, но не звучи, че се самоизтъквате, както, ако наслагвате определения.

Шаблонът за перфектното CV, според представите на Европейския съюз, може да изтеглите от тук .

2.02.2009/Деси Великова

3 коментарaДобави коментар »

V

От V13.02.2009, 17:40 ч.

Между другото е много важно как точно си "управлявал", "ръководил" и "координирал". Защото всеки може да го прави но каква е разликата и колко успешно се справяш.

Виж всички коментари за "Тънкости при писане на CV".

Още от "Кандидатстване"

10 съвета за желаещите да учат в чужбина

10 съвета за желаещите да учат в чужбина

Как да изберем правилната специалност при кандидатстване за висше образование и какво трябва да знаем за образованието в чужбина? Кои са най-големите предизвикателства и най-често срещаните заблуди. Вижте 10 полезни съвета за желаещите да учат в чужбина.

Ако работите на две места

Ако работите на две места

Понякога обстоятелствата ни принуждават да започнем работа на две места.

Нека първата среща работи за вас

Нека първата среща работи за вас

Първата среща в делова обстановка винаги е от значение. Независимо дали кандидатствате на нова работа, провеждате бизнес среща с нови партньори или попадате в колектив от непознати лица, първите впечатления винаги са от значение.