Ако работите на две места

11 коментара5/5

Понякога обстоятелствата ни принуждават да започнем работа на две места.

На много хора обаче не са им ясни правните условия, които трябва да се спазят, когато работят на две места и затова често се съгласяват на едното място да не се декларират доходите и да получават парите си „на черно“. За да не се получават подобни недоразумения, трябва да сте информирани какво гласи закона и кога имате основания да потърсите правата си.

Какво трябва да знаете, когато искате да работите на две места?

Най-важното е да знаете, че вече е напълно позволено и законно да имате два трудови договора. До неотдавна много хора съчетаваха трудов и граждански, а някои дори не подписваха втори договор, защото си мислеха, че не е позволено от закона.
Договорът с работодателя, за който работите допълнително (освен основната работа) се нарича договор по външно съвместителство. Втори трудов договор може да сключите само, ако работните дни на второто място са повече от 5 или 40 часа месечно. Ако работите по-малко от 40 часа месечно, нямате правно основание за сключване на втори трудов договор.

Работното време и на двете места общо не бива да надвишава повече от 48 часа седмично. Почивката между двата работни дни трябва да не е по-малко от 12 часа, а между две работни седмици 24 часа. Или иначе казано - трябва да имате поне един ден почивка на седмица.

7107_1.jpgЗа трудов стаж се признава, когато работите поне 4 часа по допълнителния ви договор и така автоматично печелите право на годишен отпуск на второто ви работно място.

Любопитно е да знаете, че когато работите по договор за външно съвместителство и работният ви ден продължи повече от половината на работния ден във фирмата, това ви се счита за 1 ден трудов стаж. Ако работите по-малко от 4 часа обаче, работните дни ви се изчисляват, като се преброяват изработените часове.

За да се споразумеете с работодателя за работното ви време на втората работа, трябва да получите писмено съгласие от него. На 4 месеца трябва да подновявате това споразумение.

Трудовият договор за допълнителен труд може да се прекрати с предизвестие от 15 дни. Както и при „стандартния договор“, имате право да получите евентуални обезщетения и да ви се изплати неизползван годишен отпуск.

Родната действителност често ни принуждава да търсим допълнителни, понякога алтернативни начини за по-големи доходи. Винаги е добре да познаваме закона, особено когато има опасност да ни подведат и да не ни осигуряват. Бъдете винаги информирани и търсете правата си.


18.02.2008/Деси Великова

11 коментарaДобави коментар »

М.Б.

От М.Б.17.06.2011, 13:58 ч.

Мисля че е по-добре да е втори трудовр защото за гражданският ще трябва да подаваш декларация и да плащаш данък върху дохода който си получила.Докато при вторият трудов договор ще ти се удържат само текущо за...

Виж всички коментари за "Ако работите на две места".

Още от "Кандидатстване"

Нека първата среща работи за вас

Нека първата среща работи за вас

Първата среща в делова обстановка винаги е от значение. Независимо дали кандидатствате на нова работа, провеждате бизнес среща с нови партньори или попадате в колектив от непознати лица, първите впечатления винаги са от значение.

Репликите, с които ще спечелите бъдещия си шеф

Репликите, с които ще спечелите бъдещия си шеф

Нещата, които всеки работодател иска да чуе по време на интервю

Интервю за работа

5 грешки, заради които не ви наемат на работа

Вече дълго време не успявате да си намерите работа? Ходите на интервюта, но резултатът винаги е еднакъв и то не във ваша полза? Може би причината за неуспеха ви се крие именно във вас самите.