Често задавани въпроси на интервю за работа

8 коментара1/5

Всички сме ходили на интервю за работа. Знаем колко е напрегнато и изпълнено с безброй въпросителни очакването на реакцията на работодателя.

Как ще се се държи? Какво ще ни пита? Защо точно това е решил да ни попита? Никога не сме напълно сигурни в отговорите, които даваме, защото знаем, че може да имат скрит подтекст.


Вече се запознахме с правилното писане на CV . Ако сме се справили добре с него, е дошло времето да обобщим въпросите, за които трябва да сме готови, когато вече са ни поканили на интервю за работа.

  • Как бихте описали себе си като личност? Кои са Вашите силни и слаби качества?
Този въпрос не е никак приятен особено ако сте по-стеснителна личност. Само че за работодателят е важен, за да провери дали успеете да се самооценявате и да сте критични към себе си. Не прекалявайте със суперлативите за себе си, но в никакъв случай и не започвайте да скромничите излишно.
Задължителните определения, които трябва да включите са „отговорна“ и „трудолюбива“. След това избройте останалите качества. Не пропускайте да отбележите и недостатъци, които обаче трябва да обвържете положително с работата си. Обяснете, че сте сте емоционална и се ядосвате, когато не върви добре работата и това ви изтощава.
  • Какви са интересите Ви? Любимо занимание, хоби?
Този въпрос има за цел да провери що за личност сте. Ако почти всяка вечер купонясвате с шумна компания, запазете го в тайна. Говорете за спорт, книги, кино, за да убедите работодателя, че сте интелигентен, умерен човек, който не се занимава с твърде ексцентрични занимания. Разбира се, има и професии, за които екстравагантността би била плюс. В повечето случаи обаче е добре да я оставим извън работа, защото би вдъхнала несигурност на един консервативен работодател..
  • Защо напуснахте последната си работа?
Внимавайте много с отговора на този въпрос. Не започвайте да „плюете“ предишния си работодател и да обяснявате колко отвратителна е била работата ви. Най-добре ще е да имате логичен отговор – съкращаване на персонал или смяна на местожителство. Ако нямате, запазете добрия тон и отговорете, че сте искали да се развивате и да намерите нещо, което да ви амбицира повече.
  • Какво знаете за нашата фирма?
Не си позволявайте да отидете неподготвени за този въпрос на интервюто. Работодателят проверява колко се интересувате от работата, която ви предлага и дали наистина искате да работите точно в неговата фирма. Ако не можете да отговорите убедително, той ще остане с впечатлението, че си търсите работа „на посоки“ и ви е безразлично къде ще ви вземат. Дори да не държите много на позицията, подгответе се за този въпрос, за да запазите самочувствие на интервюто. Ще ви отнеме не повече от пет минути да се информирате.
  • Какви са плановете Ви за бъдещето? Как се виждате след 5 или 10 години?6552_1.jpg
С този въпрос да внимават по-младите кандидати за работа. Причината е, че е масова практика младите хора да сменят често работата си и работодателят иска да провери дали сте от тях и дали имате желание да се развивате в съответния бранш. Отговаряйки, преценете дали искате да кажете истината или искате задължително да ви наемат.
Например ако кандидатствате за администратор на хотел и веднага желаете да започнете тази работа, кажете, че след години искате да се реализирате на по-висше ниво в хотелиерския бизнес, макар че може би мечтаете да сте актриса. Идеята на този въпрос е дали сте човек, който би се задържал дълго време във фирмата. Сами преценете дали си струва да лъжете или можете да рискувате и да кажете истината.
Не бива да се пропуска и фактът, че е възможно отговорът на въпроса да съвпада с желанията и очакванията на двете страни. Тогава имате късмет, защото ще сте най-убедителни.
  • Каква заплата очаквате?
Не започвайте да увъртате и да отбягвате въпроса. Всеки човек трябва да си знае цената. Не се примирявайте с минималното от скромност, нито се изхвърляйте с „космическа“ сума, нетипична за длъжността. Поискайте да ви разяснят добре ангажиментите, с които се очаква да бъдете натоварени и обяснете убедително, че, предвид изискванията към вас, очаквате заплата около ... лева. Така ще вдъхнете респект, защото ще се види, че цените труда си и не отивате там само, за да стоите и да получавате посредствена заплата.
  • Кое би Ви изкарало извън нерви в работната среда?
Отговорете пестеливо. Започнете с пояснението, че сте спокоен и уравновесен човек и не бихте си позволили да си изпуснете нервите, когато сте на работа. Избройте нещата, които биха ви подразнили, но само тези, които са в интерес на фирмата – когато хората, с които работите, не си вършат работата; когато изоставате с работата; когато някой намесва личните и професионалните отношения; когато не са лоялни и честни околните...
  • Защо искате да работите на тази длъжност?

Не разчитайте само на обяснението, че за това мечтаете и подобни „романтични“ слова, защото те не ви трупат много положителни точки. Обяснете също, че се чувствате силни в тази област, че ви влече, желаете да се развивате в съответния бранш, имате натрупани умения, които ще съумеете да приложите.

Въпросите, които ще ви зададат на интервю за работа могат да бъдат много, а подводните камъни, които работодателят слага в тях двойно повече.
Правилната тактика е: запазете умереност, бъдете положително настроени и вдъхвайте увереност в способностите си. Всичко това облечете със собствения си стил и няма да имате грешни отговори!

 

3.12.2007/Деси Великова

Още от "Кандидатстване"

10 съвета за желаещите да учат в чужбина

10 съвета за желаещите да учат в чужбина

Как да изберем правилната специалност при кандидатстване за висше образование и какво трябва да знаем за образованието в чужбина? Кои са най-големите предизвикателства и най-често срещаните заблуди. Вижте 10 полезни съвета за желаещите да учат в чужбина.

Как да напишем мотивационно писмо

Как да напишем мотивационно писмо

Мотивационното писмо е станало почти задължителен документ за кандидатстване на нова работа.

Интервю по телефона: 5 съвета за успех

Интервю по телефона: 5 съвета за успех

Интервюто по телефона е все по-често срещан метод за интервюиране на кандидати за дадена работа. Как най-добре може да се представите по време на телефонно интервю? Вижте 5 съвета за успех, свързани с интервю по телефона.