Успешното CV – първата крачка към нова работа

8 коментара1/5

CV-то е първото впечатление, което правите на работодателя, когато кандидатствате на нова работа. Затова то трябва да е изрядно и да съдържа най-много информация в разумно количество текст.

Не подценявайте значението на CV-то. Твърде недостатъчно е да изпратите списък на учебните заведения, в които сте учили и работните позиции, които сте заемали.
 
Имайте предвид, че работодателят получава десетки, дори стотици CV-та, и често ги поглежда за секунда, отсявайки най-добрите. Ако вашето CV е неугледен лист хартия, по който е разхвърляна неясна информация, той нито за миг няма да ви обърне внимание.
 
Когато правите своето CV, проявете прецизност в поднасянето на информацията за вас и въображение при оформянето на структурата му.

Как трябва да изглежда доброто CV?

6470_1.jpgРазделяйте информацията на параграфи, оставяйки текста да диша. Изберете различен шрифт за по-важните и по-маловажните компоненти. Ако се затруднявате в оформянето на добър дизайн, може да използвате готови шаблони, които се предлагат в различните сайтове за работа.
Ние обаче ви съветваме да изготвите свое собствено CV и да го построите според вкуса си. Това винаги прави добро впечатление, особено, ако сте се справили добре. Може да използвате няколко цвята (не твърде претенциозни) и да аранжирате страницата семпло, в стил, който ви отговаря.
Ако позицията, за която кандидатствате изисква да сте строга, сдържана личност, не прекалявайте с орнаментите по листа.

Какво трябва да съдържа вашето CV?

Лична информация

Трите имена, дата на раждане, мобилен телефон и е-майл адрес са задължителни. Желателно е да напишете адреса, на който живеете, за да може работодателят да се ориентира дали живеете в удобен район (това не винаги е от значение) . Може да да впишете и стационарен телефон, на който най-лесно ще ви открият.
Всякаква друга лична информация е излишна, освен ако позицията, за която кандидатствате, не го изисква. Не прекалявайте с личните описания, за да не си направите лоша реклама.
Ако желаете да поставите снимка, най-добре се спрете на снимка за документи. Любителските снимки са допустими, стига да не сте на парти по минижуп.

Образование

Някои хора обичат да вписват дори къде са учили в първи клас. Това не е никак препоръчително, защото създава впечатление, че няма какво друго да напишете. Започнете с най-висшата степен на образованието си. Например: магистър, бакалавър, средно образование.
Не пропускайте да впишете допълнителните квалификации, които сте преминали или специализираните курсове, които имат отношение към професията, с която искате да се занимавате.

Трудов стаж

Впишете конкретния работодател, адреса, телефон за контакти, периода, в който сте работили, позицията, която сте заемали и длъжностите, които сте изпълнявали.
Също като при образованието, започнете с последната работа, която сте работили. Не пропускайте да опишете какво точно сте правили, а не просто да впишете длъжността си. Работодателите държат на тази част, защото у нас става все по-популярно да се пишат „гръмки“ длъжности, а реалната дейност, която човек извършва, да е много по-незначителна.

„Срамна работа няма“ твърдят много хора. Това е почти вярно, затова вписвайте всички места,6470_2.jpg където сте работили. Дори преди време да сте били сервитьорка, а сега да кандидатствате за позиция на мениджър, няма нищо срамно да впишете тази информация. Много работодатели твърдят, че ако един човек се е справял успешно, работейки неквалифициран труд, той много по-лесно ще възприема новите си отговорности. В случая със сервитьорката – това показва, че момичето може би е комуникативно, умее да се сработва с хората и да работи под напрежение. Не бива да се срамувате от различните длъжности, на които сте работили, а да успеете да извлечете положителното от предишния си опит. Все пак много по-добре да сте работили, макар не винаги перфектната професия, отколкото да сте стояли вкъщи и да сте разчитали на близките си. Така разсъждава мъдрият работодател.

Има и друг вариант. Ако имате достатъчно трудов стаж в областта, в която кандидатствате, не е нужно да издребнявате и да пишете, че например преди седем години сте работили като барманка за няколко месеца в нощен бар по морето. Повече от ясно е, че тази информация е излишна, особено ако сте на средна възраст и вече сте натрупали достатъчно трудов стаж, който да е полезен и да говори за вас. Сами може да прецените кое е нужно, кое не и какво впечатление ще остави за вас определената длъжност, която сте заемали.

Важно, но не задължително е да напишете причините, поради които сте напускали предишните си работи. Ако го спестите в CV-то си, няма начин да избягате от този въпрос на интервюто.
Ако трудовият ви стаж е изпъстрен с кратки периоди на работа в различни фирми, няма да направите много добро впечатление. Ясно ще е, че имате разнообразни умения, но работодателят ще заподозре нещо гнило, затова си пригответе убедителни аргументи, с които да обясните честата смяна на работното място.

Езици

Избройте езиците, които владеете и напишете нивото, на което сте. Ако имате допълнителни курсове или сертификати, не пропускайте да ги изброите.

Компютърни умения

В днешно време без тях не може. Избройте всички програми, с които можете да работите. Не забравяйте, че начинът, по който сте оформили и поднесли CV-то си, също говори за умението ви върху някои от програмите.

Допълнителна информация

Ако считате, че ще ви помогне и говори добре за вас, впишете хобитата и страничните си интереси. Това по косвен начин ще покаже на работодателя що за човек сте. Сами може да си направите извода за човек, който често скача с бънджи и такъв, чиято слабост е писането на стихове. Подобна информация понякога може да е важна, за да ви поканят на интервю.
Допълнителен плюс ще бъде, ако сложите линк към ваша интернет страница или собствен блог, в който по атрактивен начин сте описали трудовия си стаж и себе си като личност. Това не е нещо, на което задължително ще обърнат внимание, но може да ви свърши добра работа.

Стил

Не използвайте твърде сложни думи и прекалено дълги, натоварени изречения. Това може да подразни работодателя и да бъде грешен ход за вас. Не забравяйте, че прекалено сложните изречения прикриват липсата на сложни концепции. Или иначе казано – ако много сте описвали и разтягали, изглежда така, че не е имало какво да кажете.
Използвайте точни думи, структурирани в ясни изречения. По-добре ще е за вас да се ориентират лесно в CV-то ви, а не да се лутат и да не могат да отсеят важното от маловажното.

Писането на CV не е никак сложно, но има своите тънкости, които са решаващи, за да ви поканят на интервю. Вложете желание и ентусиазъм, за да създадете перфектното CV. То ще се превърне в най-добрият „пропуск“ за мечтаната работа.
 
 
19.11.2007/Деси Великова

8 коментарaДобави коментар »

aditto

От aditto21.12.2007, 10:28 ч.

za men e mnogo polezna tazi informaciq.ima mnogo dobri idei,koito smqtam da izpozlavam.

Виж всички коментари за "Успешното CV – първата крачка към нова работа".

Още от "Кандидатстване"

Как да напишем мотивационно писмо

Как да напишем мотивационно писмо

Мотивационното писмо е станало почти задължителен документ за кандидатстване на нова работа.

Често задавани въпроси на интервю за работа

Често задавани въпроси на интервю за работа

Всички сме ходили на интервю за работа. Знаем колко е напрегнато и изпълнено с безброй въпросителни очакването на реакцията на работодателя.

Нека първата среща работи за вас

Нека първата среща работи за вас

Първата среща в делова обстановка винаги е от значение. Независимо дали кандидатствате на нова работа, провеждате бизнес среща с нови партньори или попадате в колектив от непознати лица, първите впечатления винаги са от значение.