Нека първата среща работи за вас

4 коментара2/5

Първата среща в делова обстановка винаги е от значение. Независимо дали кандидатствате на нова работа, провеждате бизнес среща с нови партньори или попадате в колектив от непознати лица, първите впечатления винаги са от значение.

Те са много по-решаващи от тези в личните отношения, защото често остават единствени и нямате възможност да се реванширате, ако се изложите или не направите добро впечатление.
Така например ако се запознаете на парти с някой симпатичен мъж и не сте в настроение за флирт, не губите кой знае колко - стига да искате, може да се срещнете отново и да се реванширате. Но ако не сте в настроение и се държите неуместно на бизнес среща, много добре знаете, че това може да ви струва пропуск на добра сделка, а дори и работата.

Понякога нещата не зависят от нас – така е в личния живот, така е и на работното място. Само че ние винаги трябва да се стараем да сме на върха на нашите възможности. Особено що се отнася до първата среща. Запомнете, че както за вас е важно това, което виждате в човека отсреща, така и за него е от специално значение това, което той вижда у вас.

Да обърнем внимание на няколко правила от бизнес етикета, които не трябва да подценяваме, когато провеждаме първа делова среща.

  • Положително излъчване! Първото, което отсрещната страна трябва да види у вас, е вашата усмивка. Разбира се, говорим за приятелска, одобрителна усмивка, която показва първоначална положителна нагласа, а не прекалено угодническо поведение. Няма съмнение, че положително настроените личности са по-приятни за контактуване, стават ни по-лесно симпатични и предразполагат човека отсреща да се държи естествено.

  • Ръкуването е желателно. В 99% от случаите се изисква. Когато се ръкостискате, не стискайте прекалено ръката на събеседника си, но в никакъв случай не демонстрирайте и вялост – да си държите дланта отпусната. Това издава липса на етикет, незаинтересованост към срещата с човека или детинско притеснение.

  • Поздравът – нека бъде „Добър ден“, вместо така приятното „Здравейте“. Не че е грешка, но не се знае колко „официално“ е настроен човекът срещу вас. Ако е по-възрастен и на по-висок пост, задължително заложете на по-официалната форма. След това ще напипате хода на разговора.

  • Запознанството. Ако на деловата среща не знаете всички хора и само предполагате кои са, никога не започвайте с „Вие кой сте?“ или „Нямам и на идея кой сте“. Просто се представете и с традиционното ръкостискане учтиво кажете: „Приятно ми е да се запознаем“ или „Радвам се да се срещнем“. За първоначалния контакт, това е повече от достатъчно.

  • Обръщения. Добре е да се обръщате към всички присъстващи по фамилия и с обръщението „Г-н“, „Г-жа“, „Г-ца“, особено ако говорите пред повече хора. Независимо дали познавате някои от тях, част от бизнес етикета е да говорите с учтиви форми към всички присъстващи.

  • Разговори. Стига някой да не ви зададе допълнителен въпрос, задължително говорете само делово. Избягвайте изтъквания в стил „Аз съм такава, защото съм от еди къде си и за мен е характерно да правя еди как си...“ Самоизтъкването и умишленото излизане извън темата, за да подчертавате себе си по изкуствен начин, е лоша реклама. Нека хората забележат какви сте според професионалните ви заслуги, а не според това, което претендирате че сте.

  • Сбогуването. Не пропускайте ръкостискането, усмивката и подобаващи думи за сбогуване: „Много ми беше приятно, че се запознахме. Ще се радвам да се срещнем пак.“

  • Гафове. Те са най-ужасната част от една бизнес среща, особено ако е първа. Хубавото е, че не са от задължителна част. Ако все пак ви се случи да употребите грешно име на човек, да назовете компанията на даден клиент с името на конкурента компания или друга подобна неловка ситуация, важното е да запазите самообладание. Не започвайте да се смеете истерично или да казвате милиони пъти колко съжалявате. Просто се извинете спокойно, подхвърлете някоя лека шега и продължете по същество, без да акцентирате върху грешката си. В случай, че някой ви направи забележка (градивна или не) за допусната от вас грешка, не бързайте да се извинявате притеснено. Просто му благодарете усмихнато, обяснете причината за объркването и сами се поправете.

  • Излъчвайте спокойствие и самочувствие. Много често, когато попаднем в непозната обстановка, се чувстваме неловко и не знаем как да се държим. Правилното решение е да изглеждате уравновесени и сигурни в себе си. Опитайте се максимално да прикриете притеснението, като най-важното е да повярвате сами, че сте на правилното място в момента и няма причина за смущението ви. Имайте самочувствие, за да провокирате уважение към себе си и да ви запомнят. Няма да пропуснем да отбележим, че самочувствие не означава прекалена гордост и себелюбие, нито че е добре да се самоизтъквате. Бъдете себе си и вярвайте във възможностите си.

Четейки внимателно горните съвети, лесно ще установите, че те важат както за подчинени, така и за шефове. Дори да сте на ръководен пост, също трябва да спазвате определено поведение към служителите си, за да ги мотивирате, да давате пример и да им покажете, че ги уважавате. Отношението към подчинените хора като към равни е ключово за успеха и престижа на шефовете и много благотворно за работния процес.

Ан Мари Сабат, президент на признатата навсякъде в САЩ фирма за протокол и етикет „At Ease Inc.“, твърди: „Може да ви изглежда преувеличено, но истината е, че успехите в бизнеса се градят върху съюзите, а в основата на съюзите са взаимоотношенията. Изграждането на добри взаимоотношения ви дава възможност да постигнете по-нататъшни успехи!“

Все още подценявате горните съвети? Бързаме да ви оборим, припомняйки, че първата делова среща е основата върху която стъпват бъдещите отношения с определена фирма или личност. Колкото по-блестящо се представите на първата среща, толкова по-здрави връзки ще заложите от самото начало. А началото винаги е важно!

23.10.2007/Деси Великова

4 коментарaДобави коментар »

MoonHalo

От MoonHalo04.02.2013, 11:19 ч.

Сандалите наистина са голяма грешка. Задължително обувките трябва да бъдат затворени, а височината на тока да не надвишава 5 см.

Виж всички коментари за "Нека първата среща работи за вас".

Още от "Кандидатстване"

Успешното CV – първата крачка към нова работа

Успешното CV – първата крачка към нова работа

CV-то е първото впечатление, което правите на работодателя, когато кандидатствате на нова работа. Затова то трябва да е изрядно и да съдържа най-много информация в разумно количество текст.

Често задавани въпроси на интервю за работа

Често задавани въпроси на интервю за работа

Всички сме ходили на интервю за работа. Знаем колко е напрегнато и изпълнено с безброй въпросителни очакването на реакцията на работодателя.

Как да се подготвите за интервю за работа?

Как да се подготвите за интервю за работа?

Доброто протичане на интервюто за работа е ключът към назначаването ви. Ето защо е важно да не пренебрегвате значението на интервюто за работа и да се подготвите добре за него. Представете си, че отивате на важен изпит и ви трябва „Отличен“