Как да се справите с определението „твърде квалифициран”?

0 коментара0/5

Твърде квалифицираният служител е нещо, от което много работодатели се страхуват и бягат. Всъщност многото опит и умения могат да бъдат пречка в намирането на работа. Как да се справите с определението „твърде квалифициран” и да получите желаната работа – вижте в следващите редове.

Как да се справите с определението „твърде квалифициран”?
 © iStock

Две са основните причини, заради които човек не може да си намери работа: не е достатъчно квалифициран за позициите, за които кандидатства или обратно – твърде квалифициран е за въпросните работни места. И в двата случая човек може да не получи дори телефонно обаждане и час за интервю с работодателя.

Понякога обаче твърде квалифицираните хора получават шанс да се видят очи в очи със своя евентуален шеф. Именно по време на интервюто те са изненадани да чуят, че са „твърде квалифицирани” за тази позиция.

Ако човек е над определена възраст, това може да означава всъщност: „Прекалено сте възрастни” или „Ще ни струвате много скъпо”.

Много работодатели пък се притесняват, че твърде квалифицираните служители са само временно на тази работа, докато си намерят някоя по-добра.

Дори обаче човек да е твърде квалифициран за определена позиция, той може наистина да я иска. Как тогава трябва да се справи с определението „твърде квалифицирани”?

Доброто CV през 2017 >>>

Добави описание

Най-добрият отговор, с който може да се опитате да неутрализирате предубежденията на работодателя, е изтъкването на ползите от вашето наемане. Споделете защо сте подходящи за тази работа, защо я искате и защо си струва да ви изберат.

Изтъкнете своята твърде голяма квалификация като положително качество – вие нямате нужда от обучение, запознати сте с материята и можете да вършите работата си успешно още от първия ден. Голямата квалификация е и индикатор за по-голяма продуктивност, която със сигурност е нещо, от което компанията се нуждае.

Репликите, с които ще спечелите бъдещия си шеф >>>

Посочете поне три причини, заради които си струва работодателят да се спре на вас, макар и да сте твърде квалифицирани за работата. Не мислете, че определението „твърде квалифицирани” е гаранция за отказ.

Напротив, то може да бъде от ваша полза, стига да знаете как да представите нещата по подходящия начин.

Със сигурност не се чувствайте победени и не се отказвайте, преди да сте защитили своето мнение и правото ви да получите тази работа.

03.04.2017/Милена Алексиева 

Още от "Кандидатстване"

Тънкости при  писане на CV

Тънкости при писане на CV

Писането на CV e отговорна задача. CV-то, което изпратите на евентуалния си работодател, е от ключово значение, за да ви поканят на интервю за работа и да създаде първото впечатление за вас.

Интервю за работа

5 грешки, заради които не ви наемат на работа

Вече дълго време не успявате да си намерите работа? Ходите на интервюта, но резултатът винаги е еднакъв и то не във ваша полза? Може би причината за неуспеха ви се крие именно във вас самите.

Репликите, с които ще спечелите бъдещия си шеф

Репликите, с които ще спечелите бъдещия си шеф

Нещата, които всеки работодател иска да чуе по време на интервю