Златни правила за работа, които ни се иска да сме знаели по-рано

0 коментара0/5

Няколко прости правила по отношение на работата могат да променят всичко – нашия професионален път и нашето развитие. Какво ни се иска да сме знаели по-рано, дори преди първата си истинска работа? Вижте златните правила за работа, които щеше да бъде хубаво да сме знаели преди години.

Златни правила за работа, които ни се иска да сме знаели по-рано
 © iStock

Човек прекарва на работното си място значителна част от своя живот. Неслучайно хората мечтаят не само за доходоносна работа, но и за такава, която ги кара да се чувстват полезни и удовлетворени. Тъжната истина е, че малцина успяват да се радват на супер печеливша и в същото време необременяваща работа.

Може би проблемът се корени още в началото на техния професионален път. Знае ли един 20-годишен човек към какво точно трябва да се насочи, което да му носи достатъчно пари и в същото време да го кара да се чувства щастлив в следващите 40 години? Разбира се, че отговорът е „не”.

Когато човек завършва образованието си и се впуска в работата, той е новак и научава всичко с времето. Дори и ценните правила, които биха му помогнали да живее и да работи по начина, по който иска.

Прочетете още:

4 кариерни правила, които все някога ще нарушите

Ето и кои са златните правила за работа, които ни се иска да сме знаели по-рано:

Трупайте колкото може повече опит

Докато летните почивки са страхотни за релаксация и забавления, те са и достатъчно дълги, за да може човек да натрупва някакъв опит в дадена сфера. Със същия този опит той, макар и все още студент, ще е по-напред от останалите на своята възраст.

Хубаво е човек да опитва в различни области, за да прецени по-добре към коя точно би искал да се насочи. Често реалността е много по-различна от това, което изглежда отстрани – това важи за всички работи, а колкото по-рано човек прозре истината, толкова по-подготвен и мъдър избор може да направи той.

Стажовете, макар и труд без пари, са и чудесен начин човек да осъществи ценни контакти, които дори могат да му бъдат полезни за първата работа. Нека не забравяме и също така, че стажовете са възможност за натрупване на безценен опит (особено на точно място и сред точния екип).

5 ясни знака, че кариерата ви се развива добре >>>

Честа смяна на работа – плюсове и минуси >>>

Не подценявайте различните възможности

Човек не бива да бъде предубеден, това важи и по отношение на работата. Колко хора са завършили дадена специалност, но всъщност работят нещо съвсем различно? Това са хора, които са проумели, че човек не бива да се ограничава само в едно нещо, защото винаги може да има и други дори по-добри възможности.

Едно от нещата, които със сигурност ни се иска да сме знаели по-рано, е да „скачаме” без толкова да размишляваме и да не подценяваме различните работни възможности. Може би именно това златно правило можеше да е променило в положителна посока нашия живот. Все пак, когато човек е на 20+, той е много по-свободен да поема рискове.

Не се обезсърчавайте лесно

Не всичко в този живот идва лесно. Дори в повечето пъти човек трябва да положи много усилия, за да пожъне успех. Провалите със сигурност не са приятни, но не трябва да бъдат и обезсърчаващи. Когато човек е по-млад, той приема нещата още по-тежко, защото животът все още не го е научил, че не всички желания се сбъдват. Хубаво щеше обаче да знаем, че дори да се провалим в една работа, това изобщо не означава, че няма да сме страхотни в друга. Най-важното е човек да не губи дух и да преследва целите си.

6 безценни съвета от Бил Гейтс >>>

Създавайте мрежа от контакти

Без значение какви професии упражнявате, всяка една от тях ви среща с различни хора. Всички тези различни хора са ценни контакти, които не трябва да губите, защото никога не се знае в кой момент биха ви послужили. Много често контактите с хора са начин човек да се сдобие с нова работа или поне да бъде препоръчан. Колкото по-отрано започнете да създавате мрежата си от контакти, толкова по-полезно ще бъде това за вас.

23.01.2017/Милена Алексиева

Още от "Тайната на успеха"

Интервю с Деси Тенекеджиевa

Интервю с Деси Тенекеджиевa

Деси Тенекеджиева е доказателство, че да си различен и ексцентричен помага в шоубизнеса. Актриса, певица, продуцент, Деси Тенекеджиева не спира да се бори в живота и да постига това, което си е наумила.

Съвети за успешен хенд мейд бизнес в интернет

Съвети за успешен хенд мейд бизнес в интернет

Ако обичате да създавате творения с ръцете си, то от това би се получил перспективен бизнес проект. Как обаче да успеете да продавате своите продукти онлайн? Няколко полезни съвети ще ви помогнат.