От нулата до върха: Историите на успешни бизнеси, започнали в гараж

0 коментара0/5

Каква е връзката между Apple, Amazon и Google? Всички тези днес мащабни компании някога са започнали като „експеримент“ в... гараж. Не само те обаче са стигнали от нулата до върха. Прочетете седем вдъхновяващи истории на някои от най-успешните бизнеси.

Apple
Apple © Guliver/Getty Images

Ако сте фенове на една от най-популярните групи в света - „Бийтълс“, вероятно знаете, че нейният първоизточник е „Куоримен“. Той е създаден през 1957 година и е първата рок група, образувана от Джон Ленън. Музикантите от „Куоримен“ репетирали в гараж и пеели на живо на малки събития. Малко, след като Джон Ленън и Пол Маккартни се запознават, Ленън кани Маккартни да се присъедини към групата му. По този начин през 1960 година „Куоримен“ еволюира в „Бийтълс“.

Това е ярък пример, доказващ тезата, че нещо велико и успешно може да се зароди дори в гараж. Всъщност някои от най-големите компании днес са стартирали дейността си по абсолютно аматьорски начин именно в гараж. Не са важни парите, а идеята, отдадеността и смелостта.

Прочетете седем вдъхновяващи истории на някои от фирмените гиганти днес:

  • Amazon

В зората на ерата на интернет, обратно в 1994 година, Джеф Безос основава собствена онлайн книжарница. По това време главният офис на фирмата се намира в неговия гараж, а една стара врата служи на Безос като бюро. Днес Amazon е най-големият онлайн магазин на дребно в света. Основателят му  Джеф Безос също така е собственик на частната компания „Blue Origin“, свързана с космическо производство и космически услуги. Днес състоянието на Безос се оценява на малко над 63 милиарда долара.

Джеф Безос

Джеф Безос; Снимка: Guliver/Getty Images

  • Apple

Стив Джобс и Стив Возняк сглобили първите си компютри в гаража на семейството на Джобс. Десетилетия по-късно, успехът на Apple е повече от голям. През 2017 година се очаква компанията да завърши изграждането на новата си сграда с изключително футуристичен дизайн и простираща се на огромна площ. В нея трябва да работят общо 13 000 служители!

Стив Джобс

Стив Джобс; Снимка: Guliver/Getty Images

  • Disney

Рой и Уолт Дисни снимат първия си анимационен филм в гаража на техния чичо. Към този момент Walt Disney е най-успешната медийна компания в света, която произвежда филми и притежава тематични паркове и телевизионни канали.

  • Hewlett-Packard

С инвестиция от 538 долара компанията първоначално трябвало да бъде производител на някакъв вид измервателно оборудване, разположен в гаража на Дейвид Пакард. Интересен факт е, че един от първите клиенти на Hewlett-Packard била фирмата Walt Disney. Към момента Hewlett-Packard е сред най-известните производители на компютърна техника в света.

  • Google

Най-голямата и известна онлайн търсачка в света някога е била научен проект на двама студенти, завършващи Станфорд. Днес компанията Google е свързана с много области на научната работа и новите технологии като например безпилотни превозни средства, разширена реалност, ранно откриване на болести, както и безжичен интернет.

  • Microsoft

Някога екипът на компанията се състоял само от трима служители, включително съоснователите Бил Гейтс и Пол Алън. Днес повече от 120 000 души работят за Microsoft. Бил Гейтс оглавява списъка по богатство в САЩ, а преди години няколко пъти е бил обявяван за най-богатия човек в света от списание от Forbes.

Прочетете още по темата:

6 безценни съвета от Бил Гейтс >>>

Harley-Davidson

Уилям С. Харли и приятелят му от детството Артър Дейвидсън направили експеримент с колело в една постройка за дърва. Момчетата прикачили миниатюрен двигател към обикновен велосипед. По този начин те направили своя първи „мотор“. Днес Harley-Davidson е една от най-емблематичните марки мотори в света.

22.08.2016/Милена Алексиева

Още от "Тайната на успеха"

Златни правила за работа, които ни се иска да сме знаели по-рано

Златни правила за работа, които ни се иска да сме знаели по-рано

Няколко прости правила по отношение на работата могат да променят всичко – нашия професионален път и нашето развитие. Какво ни се иска да сме знаели по-рано, дори преди първата си истинска работа? Вижте златните правила за работа, които щеше да бъде хубаво да сме знаели преди години.

SEO мама

SEO мама

Президентът и съосновател на SEOmoz Джилиан Месиг ни води в дебрите на интернет пространството

Интервю с Милена от "Тройка на разсъмване"

Интервю с Милена от "Тройка на разсъмване"

Ако Милена Златкова не ви говори нищо, то Милена от „Тройка на разсъмване“ ви говори много. Милена е една от водещите на сутрешното шоу по радио „Витоша“ и всяка сутрин ни събужда заедно с колегите си Кирил и Тодор.