Милен Иванов: "Работете без пари"

3 коментара0/5

Търсите си работа от дълго и време, но все така безуспешно? Замисляли ли сте, че грешката може и да е във вас? Кариерният консултант Милен Иванов има някои добри съвети как да си намерите хубава работа, които със сигурност ще са ви от полза.

Милен Иванов: "Работете без пари"
Милен Иванов: "Работете без пари"

Милен Иванов е на 38 години, като през последните десет работи като консултант в областта на кариерното консултиране, подбор на персонал и хедхънтинг. Има опит като инвеститор, работодател и мениджър в сфери, включващи реклама, събитиен мениджмънт, интернет проекти и бизнес услуги. Печелил е награда за „Млад предприемач на Годината“ през 2003 г. и „Награда за креативност и иновации“ на световни финали в Истанбул. Собственик е на една от водещите рикрутмънт агенции в страната Хорайзънс България. Управлявал е регионалния офис за Балканите на международна компания за executive search.

Доколко книгата „Как да си намерим по-добра работа в България“ е продиктувана от личния ти опит?

Милен Иванов: В голяма степен. Все пак съм се занимавал с това 10 години. Но има и други влияния. Книгите, които съм прочел. Умните хора, с които съм имал щастието да се запозная.

Като цяло, от доста време изпитвах нужда да споделя опита си и познанието, което бях натрупал и което в лични разговори открих, че е интересно и полезно на голяма група от хора. Казвайки неща, които ми се струваха очевидни, откривах че са нови и вдъхновяващи за другите.

С какви проблеми си се сблъсквал в началото на професионалния си живот и благодарение на какво израсна, стигайки дотук?

Милен Иванов: Нямал съм проблеми. Имал съм предизвикателства и уроци. Като всеки млад човек съм се сблъсквал с трудности, които не бих нарекъл „проблеми“.  Не мисля също, че съм израснал, а че съм в процес на растеж. Нещата, от които съм се учел най-много, са интензивните моменти на здрава работа и взискателен шеф. Успявал съм най-много благодарение на това, че съм бил постоянно активен и отворен за новости, без страх от промяна и учене на нови неща. Спомням си, когато гастърбайтърствайки из Лондон преди 16 г., работех на 3 работи едновременно – в една автомивка, след работа ходих в една видеотека, а събота и неделя продавах обувки на един пазар. Беше ми тежко, но учех бързо, изкарвах пари и разбирах ускорено „какво не искам да правя“.

Липсата на работа и ниските заплати са едни от основните причини за емиграцията в България. Наистина ли няма работа или хората не знаят къде и как да си намерят добра работа, или просто няма достатъчно квалифицирани кадри за свободните позиции?

Милен Иванов: Добра работа за добри хора има и тук. Не мога да коментирам на макро ниво какви са причините да няма достатъчно работа  в България. В момента никъде в Европа не е розово. Книгата не е за това. Тя дава съвети, как отделния човек може да си намери по-добра работа, а не как ВСИЧКИ да си намерят или как да намалее безработицата.  Определено има проблем в това - от какво има нужда  бизнеса в момента и какво пазара на труда му предлага. Произвеждайки повече адвокати, икономисти и комбайнери от образователната система няма да увеличи заетостта. В момента се търсят умни, образовани, с много добър английски ИТ специалисти. Ако не сте такъв, за близо една година може да се квалифицирате достатъчно, за да ви наемат на работа с поне 1500 лв. стартова заплата (за София). Има и други професии, които се търсят. Просто трябва да се прегледат обявите за 6 месеца назад и да се види какво искат работодателите. Емиграцията е вариант, но ако не сте квалифициран, в чужбина най-вероятно ще миете чинии, отваряте врати и метете ресторанти. Парите, които ще изкарвате, ще са в абсолютна стойност повече, отколкото за същата работа в България, но като си платите наема, сметките и бирата през уикенда, накрая ще е горе долу същата сметка.

Само с връзки ли се намира добра работа в България?

Милен Иванов: Ако имате предвид „соц“  разбирането на думата „връзки“, категорично не. С връзки си намират хора, които не вярват, че имат кой знае какво да предложат и ниска самооценка или вредно-услужливи родители, при работодатели, на които не им трябват професионалист, а „свои хора“, за които (според мен) не си заслужава да се напъвате.

А иначе, връзките са важни по целия свят и в тях няма нищо лошо. Някои ги наричат нетуъркинг. Но в средите на нормалния бизнес тяхната сила се разпростира до това да те свържат с някой, който да ти даде шанс да покажеш, че „ставаш“.

Какви са основните грешки при търсенето на работа?

Милен Иванов: Ето няколко:
1. Разчита се само на връзки.
2. Отделя се прекалено много време на сайтовете за работа.
3. Не се кандидатства целенасочено, конкретно  и с необходимата подготовка.  Кандидатства се на корем, където може, независимо дали ставате за там или не. Не се помни къде сте пускали СВ.
4. Не се отделя достатъчно време за подготовка за конкретно интервю.

Кои са най-важните неща, които биха помогнали при намирането на хубава работа с добра заплата?

Милен Иванов: Конкретност, постоянство и неуморност. Изграждането на мрежа от добри  професионални контакти на време. Постоянни инвестиции в повишаването на квалификацията.

Има ли значение възрастта за намирането на добра работа?

Милен Иванов: Има. Но това не значи, че няма шанс за по-възрастните. Има позиции, за които те са по-подходящи и зрели.

Какво би посъветвал младите хора без никакъв опит в начинанието им да намерят своята първа работа?

Милен Иванов: Прилагам, откъс от книгата, в която има цяла глава за „Моето първо работно място“:

„Макар и да изглежда така, това не е най-трудното търсене на работа. Представете си, че сте на 50 години и са ви съкратили, изплащате ипотека, децата ви са в университет и трябва да за- почнете отново?

Възможностите са пред вас, кариерата ви е празен лист, а вие сте творецът на вашето бъдеще. Пространството на варианти* (* Вадим Зеланд в книгата си „Транссърфинг на реалността: Пространство на вариант“ така нарича енергоинформационната структура, в която има всичко,което се е случило и което ще се случи) кипи от енергия, чакащо вашия избор. Едно от най-важните неща, които може да отнесете с вас от тази глава, е, че почти всичко зависи от вас. Късметът е също фактор, но вие трябва да сте подготвени и настроени за него и когато се появи, да скачате смело.

Всички съвети за това как да си намерите по-добра работа по принцип се отнасят и за тези, които за първи път ще си търсят такава, така че непременно прегледайте и тях, за да извлечете важното за вас. В допълнение към тях смятам, че следните препоръки биха били полезни, ако сега започвате тепърва да търсите работа:

Работете без пари

„Как така? Да не съм глупак?“

Помислете малко. В пазар, в който предлагането е по-голямо от търсенето, при равни други условия кой кандидат ще изберат за дадена позиция? По-опитния. „А как да придобия опит въобще, като не ме взимат на работа, защото нямам опит?“

Порочен кръг наистина. Но ако предложите себе си за почти никакъв разход, веднага ставате конкурентен и влизате с единия крак в компанията, в която искате да работите. Наречете го стаж, ако искате. В момента има страшно много програми, които финансират работодателите и ги поощряват да взимат млади хора на стаж. Потърсете в интернет и ще намерите купища възможности. Но дори да няма обявена такава програма и дори компанията да няма такава практика, малцина работодатели биха отказали безплатна помощ, ако представите себе си добре и с ентусиазъм.

Приемете това като инвестиция и че ви плащат не с пари, а с достъп до възможности, контакти, учене, придобиване на умения и още една глава във вашето CV.“

Книга: Как да си намерим по-добра работа в България? >>>

01.07.2013/Интервю на Ели Йорданова

3 коментарaДобави коментар »

Pi_

От Pi_02.07.2013, 12:35 ч.

Блум, права си, както обикновено. Особено за младите хора стажуването често се оказва единственият портал към намирането на работа. Само че не и в случая, описан по-горе. Ако човек е на 50, някак си не е най-добрата идея да...

Виж всички коментари за "Милен Иванов: "Работете без пари"".

Още от "Тайната на успеха"

Интервю с Деси Тенекеджиевa

Интервю с Деси Тенекеджиевa

Деси Тенекеджиева е доказателство, че да си различен и ексцентричен помага в шоубизнеса. Актриса, певица, продуцент, Деси Тенекеджиева не спира да се бори в живота и да постига това, което си е наумила.

Мартина Вачкова

Мартина Вачкова


Добрият човек в шоу-бизнеса.

Бил Гейтс

6 безценни съвета от Бил Гейтс

В света има много успешни хора, като един от тях безспорно е Бил Гейтс. През годините предприемачът неведнъж е споделял тайните на своя проспериращ бизнес. Научете 6 безценни съвета от милиардера.