6 безценни съвета от Бил Гейтс

0 коментара0/5

В света има много успешни хора, като един от тях безспорно е Бил Гейтс. През годините предприемачът неведнъж е споделял тайните на своя проспериращ бизнес. Научете 6 безценни съвета от милиардера.

Бил Гейтс
Бил Гейтс © Guliver/Getty Images

Бил Гейтс е един от най-успешните бизнесмени в света. Успехът му е оценен на „скромната“ стойност от 76.5 милиарда долара според списание Forbes. Именно неговото богатсвто неведнъж му е осигурявало челни места в редица класации.

За 2016 година 60-годишният Бил Гейтс е определен за най-богатия човек в САЩ, а през 2015 година той зае 6-то място сред най-влиятелните хора на нашата планета.

Предприемачът Гейтс създава Microsoft заедно със своя бизнес партньор Пол Алън и чрез упорит труд и всеотдайност двамата успяват да направят компанията си една от най-големите технологични гиганти в световен мащаб.

През годините Бил Гейтс неведнъж е давал съвети за успешен бизнес. Ето и 6 от най-добрите от тях:

  • Не взимайте решение повече от веднъж

Бизнесменът съветва човек да отдели достатъчно време, когато се налага да вземе важно решение за своя бизнес. Той смята, че въпросът трябва да се разгледа от всеки ъгъл и че човек трябва да се увери, че каквото и да реши, това е най-доброто за него и работата му. Няма нужда да губите времето си и да преосмисляте вече взето решение.

„Ако сте твърде склонни да възобновите дадени въпроси, това пречи не само на изпълнението им, но и на мотивацията ви да вземете решение на първо място. В крайна сметка, защо се притеснявате да вземете решение, щом то не е наистина взето?“, споделя Бил Гейтс през 1998 година.

  • Конкуренцията е нещо хубаво, тя дава тласък на бизнеса

Американецът е убеден, че конкуренцията е това, което прави бизнеса по-силен и му помага да расте. Именно тя е тласкащата сила, отговорна за прогреса, на която и да е компания. Човек не бива да се притеснява от своите конкуренти, а да ги приема като нещо полезно.

„Без значение дали е Google, Apple или някоя друга компания, ние имаме фантастични конкуренти и именно това е нещото, което ни принуждава да даваме най-доброто от себе си“, казва Бил Гейтс през 2008 година.

  • Критиката от клиентите е полезна

Бил Гейтс не пропуска да подчертае и ползите от критиката на клиентите. Той смята, че именно тя е от първостепенно значение за развитието на един бизнес. Ето защо, ако вие самите получавате критики от клиенти – не приемайте това като лош знак, а като възможност да подобрите работата си и да станете по-успешни.

„Вашите най-нещастни клиенти са най-големият ви източник на знания“, разкрива Бил Гейтс през 1999 година.

Добави описание

  • Учете се от грешките си

Дори човек като Бил Гейтс е правил грешки. Всъщност нито един човек не е застрахован от тях. Бизнесменът обаче осъзнава, че именно грешките са били от жизненоважно значение за неговия успех днес. Не се отчайвайте и не мислете, че сте се провалили, когато допуснете грешка. Важна е по-нататъшната ви реакция и поуките, които ще си извадите от ситуацията.

„Добре е да отпразнувате успеха, но е по-важно да се вслушвате в уроците от провала“, споделя Бил Гейтс през 2011 година.

  • Останете здраво стъпили на земята

Въпреки че е важно да отчитаме и празнуваме успеха, милиардерът предупреждава за капана на успехите, в който човек може да попадне. Не се заблуждавайте, че само защото сега нещата вървят добре, можете да се отпуснете и да останете на върха завинаги. Когато започнете да постигате успех, трябва да продължавате да работите усилено, за да поддържате бизнеса си процъфтяващ.

„Успехът е лош учител. Той съблазнява умни хора и ги кара да си мислят, че не могат да загубят“, откровено разкрива Бил Гейтс през 1995 година.

Добави описание

Бил Гейтс заедно със съпругата си Мелинда

  • Бъдете готови за промяна

Светът на бизнеса постоянно се променя и причината Гейтс да е останал на върха толкова време е, че умее да приема и да се адаптира към случващите се промени. Много хора се плашат от промените, защото всъщност имат страх от неизвестното. Вие не трябва да бъдете от тях, а да успеете да се нагаждате към всяка новост, за да бъдете винаги успешни.

„Ние винаги надценяваме промяната, която ще настъпи в следващите две години и подценяваме промяната, която ще настъпи в следващите десет. Не позволявайте да бъдете приспани в бездействие“, казва Бил Гейтс през 1995 година.

25.07.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 безценни съвета от Бил Гейтс".

Още от "Тайната на успеха"

Елена Урумова

Елена Урумова: Тайната на успешния бизнес е много старание и доза търпение

Мечтите се сбъдват – пример за това е младият професионалист Елена Урумова. Дизайнер, за когото страстта е прераснала в работа и успехите тепърва предстоят

Мартина Вачкова

Мартина Вачкова


Добрият човек в шоу-бизнеса.

SEO мама

SEO мама

Президентът и съосновател на SEOmoz Джилиан Месиг ни води в дебрите на интернет пространството