Уволнение „на сметка“

1 коментар0/5

Уволнението ви може да бъде изгодно както за фирмата, така и за вас. Затова отделете малко време в разучаване кое уволнение би ви било по-“на сметка“, за да сте подготвени, ако от Човешки ресурси ви попитат „Кое уволнение предпочитате?“

Уволнение „на сметка“
Уволнение „на сметка“

Не винаги се изправяте пред новината за уволнението, като пред трагично свършен факт. Понякога ви се дава избор да прецените кое ще е най-изгодното уволнение за вас, такова, че да е изгодно и за фирмата.

Видове уволнения

Уволнение по взаимно съгласие. Най-неизгодното за вас и най-изгодното за фирмата, която в този случай не ви дължи никакви компенсации по чл. 325 от КТ. Не се изисква и предизвестие, а обезщетението за вас като безработни от бюрото по труда е 7,20 лв. на ден (считано само за броя работни дни в месеца) в продължение на 4 месеца. Върху същата сума се изплащат и дните неизползван годишен отпуск, ако имате такива.

Уволнение „на сметка“

Важно: За да получите обезщетение от БТ, трябва да се впишете като безработни в рамките на 7 работни дни от уволнението. Трябва в рамките на 3 месеца да подадете заявление и да се регистрирате в като безработни в Агенцията по заетостта.

Съкращение - Уволнение на база закриване на фирмата или неин отдел (чл. 222 от КТ). В този случай работодателят е длъжен да ви връчи предизвестие и, ако не го спази, ви дължи обезщетение за неспазения му срок. Работодателят е длъжен да изплати и обезщетение в размер на брутната заплата на служителя (но за не повече от 1 месец), ако той е останал безработен след уволнението. След този 1 месец служителят ще получава 60% от заплатата си по трудов договор от бюрото по труда всеки месец. Това обезщетение служителят ще получава между 4 и 12 месеца в зависимост от това колко стаж има (до 3 години стаж получавате 4 месеца обезщетение, между 3 и 5 г. - 6 месеца, между 5 и 10 г – 8 месеца, между 10 и 15 г. - 9 месеца, между 15 и 20 г. - 10 месеца, между 20 и 25 г. - 11 месеца, над 25 г. - 12 месеца).

Прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение (чл. 331 от КТ). Ако приемете (това трябв ада стане в срок не повече от 7 работни дни), работодателят ви дължи най-малко 4 заплати, а може и повече в зависимост от уговорката. Получавате и обезщетение от бюрото по труда в размер от 60% от заплатата ви.

Уволнение „на сметка“

Дисциплинарно уволнение по чл. 190 от КТ. Това определено е най-неприятното уволнение, което е възможно да окаже негативно влияние и върху по-нататъшното ви професионално развитие. А също може да се наложи да заплатите и обезщетение на работодателя си по чл. 221 от КТ. Не получавате и обезщетение от бюрото по труда.

Свързани статии:
7 признака, че ви чака уволнение 
Изгубили сте работата си! Ами сега?

29.04.2013/Ели Йорданова
 

 

1 коментарДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 29.04.2013, 11:26 ч.

В повечето случаи уволнението е по сметка на т.нар. шеф. Не е изгодно да влагаш активи в човек, явяващ се пасив за фирмата. Обратното също е вярно. :) Всеки трябва да търси заплащането, което заслужава. Ако все не го...

Виж всички коментари за "Уволнение „на сметка“".

Още от "Кариери"

Научете се да почивате

Научете се да почивате

Колко пъти ви се е случвало да ползвате отпуската си по предназначение? Повечето хора с нетърпение чакат да си починат, но не знаят как да оползотворят отпуската си. Е, време е да се научите как да почивате!

Професии, които произвеждат лоши партньори

Професии, които произвеждат лоши партньори

“Какво им става на тези мъже?” Ето това ще чуете от много жени, попадащи все на кофти половинки. Но не ги винете твърде строго. Понякога проблемът не е в самите мъже, а в професиите им.

Работа на хонорар – плюсове и минуси

Работа на хонорар – плюсове и минуси

Не гледайте песимистично на работата на хонорар, както повечето хора. Тя е идеален начин да получавате повече пари, да имате доста свободно време, да усъвършенствате уменията си. Но лесно ли е да се сдобиете с работа на хонорар?