Кои са най-печелившите професии?

24 коментара0/5

Всяка епоха има своите най-атрактивни професии, към които има нарастващ интерес. Обикновено те са и едни от най-печелившите. Кои са най-перспективните професии у нас и може ли да ги посочим?

В България няма изнесена точна статистика за най-печелившите и най-добре платени професии в страната. Причините са комплексни. Едната от тях е, че за една и съща позиция има с пъти по-голяма разлика в заплащането, както и в самата длъжностна характеристика в различните фирми. Нямаме стандартизирани нива на заплащане дори и за най-добрите професии. Така например  маркетинг мениджър може да има добра кариера и мотивираща заплата в една фирма, а в друга на позицията маркетинг мениджър да бъде назначена недипломирана студентка, която търси реклама и получава минимална заплата плюс „поощрителни бонуси, в зависимост от постигнатите резултати“.  Определено може да говорим за непрофесионализъм, който цари в много родни фирми. В същото време те гонят престижно ниво, което обаче често е привидно.

Ако се опитаме да стигнем още по-далеч, не може да не отбележим, че в дъното стои финансовата нестабилност на цялата държава и ниският стандарт не само на живот, но и в професионалните среди. А отвъд всичко е народопсихологията на българина, който чрез своя манталитет изгражда и картината на родните фирми.


За сравнение стотици държави по света имат проведени изследвания за най-добре платените си професии. Във Великобритания първите 10 са както следва:

   1. Генерален директор – средно 212 хиляди лири годишно.
   2. Брокер – средно 94 хиляди лири годишно.
   3. Финансов мениджър – средно 77 хиляди лири годишно.
   4. Пилот на самолет/Инженер – средно 63 хиляди лири годишно.
   5. Мениджър на мина/Енергиен мениджър – средно 55 хиляди лири годишно.
   6. Мениджър проучване и развитие (R&D Manager) – близо 55 хиляди лири годишно.
   7. Маркетинг Мениджър/Мениджър продажби – средно 54 хиляди лири годишно.
   8. Въздушен контрол към авиокомпания – близо 53 хиляди лири годишно.
   9. Юрист – средно 50 хиляди лири годишно.
  10. Мениджър човешки ресурси – 49 хиляди лири годишно.

 
В Сингапур сред най-добре платените професии са професията на хирург,  брокер, рекламен мениджър, финансов мениджър. В САЩ челните места са в областта на медицината, като на първо място са анестезиолозите, следвани от хирурзи, ортодонти, психиатри.

Тъй като нямаме емпирични данни за България, се опитахме да изведем 5 от най-атрактивните професии, според заплащане, разпространеност и бъдеща перспектива. „Класацията“ е в азбучен ред и няма претенции да има научна стойност.

Мениджър човешки ресурси
9269_1.jpg
Това е една сравнително нова и много перспективна професия у нас. Специалистите човешки ресурси се наемат от модерните и перспективни фирми, което автоматично определя и задоволително заплащане. Освен това все още няма пренасищане на пазара и е страхотно поле за младите хора.

Пластичeн хирург

Пластичната хирургия навлезе главозамайващо у нас през последните десет години. За разлика от масовото недоволство на медицински лица, които са буквално унижени със заплащането си, пластичните хирурзи работят в частния сектор и услугите им са скъпи. Освен това типичната за народа ни суетност прави търсенето им все по-растящо.

Програмист, уеб специалист
Интернет и всички видове бизнес свързани с него са бъдещето. Неслучайно това е единственият отрасъл, който ще бъде минимално засегнат от Световната финансова криза. Преди години имаше огромен дефицит на специалисти в тази област, но все повече млади хора се ориентират към този отрасъл. Затова расте и предлагането. Този бранш обаче е застрашен от рязко намаляване на средното заплащане, тъй като се увеличават хората, които искат да влязат в него, без да са напълно подготвени.

Стоматолог
Зъболекарите, ортодонтите, зъботехниците винаги ще са едни сред най-търсените медицински лица. Спецификата на труда им определя и високо заплащане. Освен това организирането на самостоятелен кабинет не е толкова сложно, колкото създаване на собствена фирма в други браншове.

Финансов мениджър

Специалистите от областта на финансите винаги ще присъстват в подобни класации. Все пак те са ключова фигура във всяка фирма и колкото по-добри ставате, в толкова по-просперираща компания имате шанс да бъдете наети.

Липсата на правилна координация и комуникация между образованието, частния сектор и държавата създава хаос сред редица професионални среди у нас. Млади и неподготвени хора започват да работят отговорни професии на ниски заплати. От своя страна много работодатели предпочитат да наемат този, който ще работи за по-малко, а не този, който разбира повече и знае цената си. Постепенно пада и качеството на услугите, които предлагат много от фирмите.

Заради този омагьосан кръг в момента е трудно да се даде точен отговор кои са най-печелившите професии у нас и какво е бъдещето им.

9.03.2009/Деси Великова
 

24 коментарaДобави коментар »

Пичага

От Пичага26.10.2009, 14:34 ч.

Според мен най-добре платената професия е тази на компютърните програмисти .Вземат до 6000 лв месечно. Мошеникът и политикът -такива професии няма.Всеки професионалист в дадена област може да е мошенник.

Виж всички коментари за "Кои са най-печелившите професии?".

Още от "Кариери"

Сиеста – време за следобедна дрямка

Сиеста – време за следобедна дрямка

В Испания, Италия и Латинска Америка, сиеста е времето за заслужена почивка и по-точно – сладка следобедна дрямка. Така че, ако сте на почивка в тези страни, не планирайте шопинг обиколката си следобедно време.

Как да си намерите работа, без опит?

Как да си намерите работа, без опит?

Ако по време на следването си, не сте стажували, и след дипломирането си сте без грам опит, как тогава да си намерите работа? Повечето работодатели търсят вече обучени кадри, а не току-що завършили младежи без опит.

Коледни рекорди в цифри

Коледни рекорди в цифри

Докато едни са обсебени от мисълта за подаръци, пазаруване, украсяване и всякакви приготовления за празника, за други Коледа е поредното вдъхновение за подобряване на световни рекорди.