Професия "Дядо Коледа"

0 коментара2/5

Лесна работа няма. Има обаче такива професии, които са свързани с това да носят радост на останалите и да са от приятната част на живота ни.

Професия „Дядо Коледа“ звучи странно. Само че е абсолютно реално. Когато се огледаме наоколо, може да видим десетки мъже в ролята на Дядо Коледа, които махат от витрината на магазин, разхождат се по улиците, ходят на детски и фирмени партита. Няма защо да страдаме, че Дядо Коледа отдаване не е добрият белобрад старец, който долита от Лапландия и носи подаръци „за всички от сърце“. Дори влизането през комина вече е демоде.

За първи път Дядо Коледа (Santa Claus) се появява в илюстрация през 1866. Тогава той „облича“ червеното палто, има бяла брада и коса и се разбира, че родината му е Лапландия. Няколко десетилетия по-късно, началото на 20ти век, на търговец от Филаделфия му хрумва да използва Дядо Коледа като търговски трик и да го постави пред магазина си. Постепенно модата се разпространява и Дядо Коледа става "рекламно лице" на много магазини по това време на годината.

Да си Дядо Коледа изглежда лесно. Слагаш една брада и червени дрехи и вече си готов за предизвикателства. Само че в днешно време не е лесно да си Дядо Коледа, ако го правиш с комерсиална цел. Никой не може да ви ограничи, ако искате да влезете в ролята на Дядо Коледа за вашите деца и тези на комшиите, но ако искате да изкарате пари от това, трябва да сте актьор на свободна практика или да сте част от агенция за организиране на тържества.

Да си поръчате Дядо Коледа у дома вече е напълно възможно. У нас има все повече парти агенции, които се занимават именно с организирането на коледни тържества и с изпращането на Дядо Коледа не само по партита, но и по домовете. В различните градове и различни агенции цените варират. По принцип обаче тарифата на Дядо Коледа варира от 50 до 300 лева. Ако искате да дойде точно в деня на Коледа и вечерта на Бъдни вечер, тогава цената е по-висока от стандартната. Тарифите са различни и, ако той е придружен от Снежанка и джудже. Възможни са и комбинации според вкуса на клиента – Дядо Коледа с джудже, Дядо Коледа със Снежанка, тримата накуп или само Дядо Коледа.
8926_0.jpg
Очевидно бизнесът с Дядо Коледа се разраства в пълна сила. У нас много често може да видим млади момчета, които се разхождат дегизирани като Дядо Коледа или стоят на по 12-часови смени в мола и пред заведенията. Не е задължително наемните „дядовци“ да имат стаж или определени умения. Само по-класните агенции наемат специални актьори или самите актьори се организират на свободна практика. У нас ентусиазирани студенти може да припечелят преди празниците, ако влязат в ролята на Дядо Коледа.

В Германия за професия "Дядо Коледа" има сериозни изисквания. Желаещите трябва да обичат деца, да имат добри актьорски и организаторски умения и да нямат криминално досие. Освен това се иска специално поведение от тях. Когато са облечени с коледния костюм на Дядо Коледа, те нямат право да извършват нормални ежедневни ангажименти, като например каране на автомобил или други дейности, които ще провалят авторитета на Дядо Коледа. Когато си облечен като Дядо Коледа, трябва да се държиш като него и да отговориш на очакванията, особено, ако работиш с деца.

В момента сте без работа? Влезте в ролята на Дядо Коледа или Снежанка и, ако не с пълно портмоне, поне ще сте с изпълнено сърце, че сте дарили любов и радост на децата.

22.12.2008/Деси Великова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Професия "Дядо Коледа"".

Още от "Кариери"

Изгубили сте работата си! Ами сега?

Изгубили сте работата си! Ами сега?

С уволнението не идва края на света, така че не бъдете черногледи. Сега не е е времето да изпадате в депресия. Приемете уволнението като идеалното време за почивка, а междувременно се ослушвайте за нови предложения. 

Най-успелите личности в IT сферата

Най-успелите личности в IT сферата

Професиите, свързани с IT технологиите дават сравнително нови възможности за градене на кариера. Но пък хората, работещи в IT сферата са едни от най-преуспелите и влиятелни личности в света.

Сертификатите – защо са важни

Сертификатите – защо са важни

Сертификатите стават все по-важна част от пътя към кариера. Сертификатът е бонусът към висшето ви образование. Чрез сертификатите можете да докажете знанията, уменията и нивото си в дадена професионална сфера.