Допълнителни доходи чрез надомна работа

39 коментара0/5

Надомната работа е едно допълнително финансово подсигуряване за работещите и алтернативен източник на доходи за безработните. Под надомна работа не разбирайте само плетене, шиене и сглобяване на чаркове, но и надомна работа само чрез интернет.


Надомната работа не е за всеки. Най-вече находчивите, напористи и дори леко нахални хора успяват да си намерят добра надомна работа с добро заплащане и трудно успяват да бъдат измамени от многото псевдо работодатели, тъй като и това се случва и то доста често с неопитните служители, ако могат така да се нарекат, занимаващи се с надомна работа. Всъщност  хората, занимаващи се с надомна работа чрез интернет се наричат freelancer-и, което ще рече „независими работници“, които предлагат определени услуги срещу определено заплащане.

Допълнителни доходи чрез надомна работаДопълнителните доходи никога не са излишни

Освен източник на допълнителни доходи, надомната работа ви позволява да спестите и разходите си – тези за пътни до офиса и за обедното ви меню. Освен всичко пестите от личното си време, не тровите живота си с ежедневни задръствания и имате възможност сами да решите какво ще бъде работното ви време. Така че надомната работа е една идеална алтернатива за безработните докато си намерят „нормална“ работа, доколкото работата на трудов договор се счита за нормална. Надомната работа си е съвсем нормална трудова дейност, за която ви се плаща, с единствената разлика, че вашият офис е вашият дом. В този ред на мисли, преди да се захванете с надомна работа е добре да си създадете работна обстановка у дома, така че да работите ефективно от вкъщи .

Видове надомна работа


В общи линии има два вида надомна работа – такава, при която се налага транспортирането на материални стоки до вашия дом, чрез които да изготвите крайния продукт и такава, която изисква само компютър и интернет – т.нар. freelance работа.

Първият тип надомна работа прилича малко на часовете в училище по ръчен труд – режеш, лепиш, снаждаш, напасвав, сглобяваш и т.н. Работата е пипкава, отнема доста време и обикновено всички, от най-малкият до най-възрастният член на семейството, са заети във вършенето й. А за да ви изпратят материалите, с които трябва да работите и изготвите конкретния продукт (гоблен, дреха, някоя джаджа и тн.), на практика трябва да си ги купите, т.е. да платите на работодателя за тях, а след като сте готови с крайния продукт, до изпращате на работодателя и си чакате заплащането, което обаче често въобще не пристига до вас.
Допълнителни доходи чрез надомна работа
Вторият тип надомна работа, позната още като freelance работа,  става все по-популярен в последно време и изисква повече интелектуална, а не механична дейност. Трябват ви само компютър, интернет и добро портфолио (по възможност). Обикновено при този тип надомна работа се изисква да можете да пишете съдържание или просто да набирате текст, да превеждате статии, да се занимавате с уеб дизайн, програмиране и т.н. Процедурата по намиране на подобна  работа включва първо намирането на сайт с обяви за freelance работа, избирате си категория  с проекти, които ви допадат и си избирате проект, след което наддавате за него и пишете кратко съобщение на работодателя. Когато си намерите задоволителна за вас надомна работа по интернет и се стигне до момента на кореспонденция  с работодателя, е важно да бъдете напористи и да не се предавате, тъй като не сте само вие този, който кандидатства за дадената обява. Бъдете лаконични и конкретни в исканията си и в това, което предлагате като услуги и знания. Плюс е, ако вече сте се занимавали с нещо подобно, така че не пропускайте да споменете плюсовете си. И не на последно място - избирайте си проекти, които са ви по силите и можете да ги изпълните сами и до край. Това ще създаде добро впечатление за вас и ще ви помогне при намирането на следваща надомна работа.

Да намерите читави работодатели и добра надомна работа си е изпитание. Как да разбере дали ви мамят?

В последно време, предвид кризата, значително се е увеличил броят на хората, търсещи надомна работа. Паралелно обаче се е увеличил и броят на измамниците и псевдо работодателите (особено в интернет пространството, тъй като основно там се публикуват обяви за работа), които търсят заблудени овчици, на чиито гръб да печелят. Затова едно от важните условия преди да започнете да си търсите надомна работа е да се информирате как да се предпазите от разочарования.

Имате основателен повод да се съмнявате, когато:
Допълнителни доходи чрез надомна работа
•    Ако ви предлагат прекалено високо заплащане за определена дейност или просто са споменати „много пари“ като заплащане, но не и конкретна сума.
•    Ако ви искат пари, за да започнете работа.
•    Неграмотно написаните обяви също не вдъхват особена сигурност.
•    Ако в обявата за работа е опомената дейност, която по-скоро наподобява лентяйстване (като например изискването да седите цял ден пред компютъра и да кликате върху рекламки), е почти сигурно, че нещо не е както трябва.
•    Ако в обявата са споменати телефони за допълнителна информация, започващи с 048, 091, 0889 1 и 0881, има огромна вероятност да бъдете изпързаляни от т.нар. работодател, който чрез вашето обаждане трупа пари.

Основният минус на надомната работа е, че не ви осигурява сигурни доходи, тъй като е на принципа „тука има, тука няма“. Предлагането на надомна работа образно прилича на синусоида – има много силни и много слаби моменти. Но когато сте безработни и сте в безизходица, тъй като не можете да си намерите работа, надомната работа е идеалният вариант да попълните иначе празната си лична хазна.

10.05.2010/Ели Йорданова

39 коментарaДобави коментар »

selza

От selza12.04.2017, 10:47 ч.

Момичета, какво стана със сайтовете? Получават ли се нещата?

Виж всички коментари за "Допълнителни доходи чрез надомна работа".

Още от "Кариери"

Бели пари за черни дни

Бели пари за черни дни

Българинът обича да се подсигурява и както се казва събира бели пари за черни дни. Особено в момент на икономическа криза практиката да се спестяват бели пари за черни дни е още по-актуална. Ето как да спестявате бели пари за черни дни.

Превърнете недостатъците си в предимства

Превърнете недостатъците си в предимства

Няма идеални хора, има такива, които се притесняват от недостатъците си, и други, които имат самочувствие и умело превръщат недостатъците си в предимства.

Какво говори бюрото ти за теб?

Какво говори бюрото ти за теб?

Организацията на бюрото на всеки от нас казва много повече за отделния човек, отколкото си мислим. Има ли красиво, подредено и грозно, разхвърлено бюро? Или всяко бюро носи индивидуалността на отделния човек и може да ни помогне в комуникацията?