Най-престижните университети в света

11 коментара4/5

Чудите ли се къде са най-добрите университети в света? Експертите са единодушни – САЩ и Великобритания са държавите, които са създали и съхранили най-успешните учебни заведения. Кои са най-добрите университети в света?

Всяка година различни авторитетни институции правят класация на най-добрите университети в света. Една от най-престижните класации е „Times Higher Education - QS World University Rankings“, която вече е готова с разултатите си за тази година.Разбира се,  класацията няма как да изчерпи и покрие всички видове специалности. В челните позиции не попадат специализирани университети, а най-вече стари и реномирани с дългогодишни традиции в образованието учебни заведения.

Критериите, според които са оценявани университетите, са перспективи за кариерно развитие, ниво на преподаватели, подготовка и конкурентноспособност на възпитаниците.

1. Университет Харвард, САЩ
Харвард заема челна позиция от времето, когато тази класация съществува. Самият университет съществува от 1636 година и е с вековна история. В Харвард са учили седем президента на САЩ. Най-добрият университет в света е произвел  над 40 Нобелови лауреати. Средната цена на учебна година в Харвард е близо $32 000. Неслучайно там учат децата на най-заможните и популярни личности, които често са спонсори на университета. Това обаче не пречи на Харвард да „произвежда“ едни от най-интелигентните и успели хора в света.

2. Йейлски университет, САЩ
Основан  е през 1701 година в дома на първия му ректор Абрахам Пиерсън в Килингуърт, Кънектикът. Първоначално университетът е представлявал малко учебно заведение, което с течение на годините е откривало факултет след факултет, докато днес Йейлският университет заема почетното второ място сред най-добрите университети в света. Той се отличава и със своята интернационалност, силно отворен към приемането и обучението на чужди студенти. Едно от най-добрите места за изучаване на изкуство и култура. Таксите за студентите са около $30 000 на година, както в повечето престижни американски университети.

3. Кеймбриджки университет, Великобритания
Дълго заемал второ място, Кеймбриджкият  университет е най-престижното заведение за висше образование в Европа. Той се нарежда сред първите пет места по престиж за всеки от ресорите: Изкуство, Инженерство, Информационни технологии, Социални науки, Естествени науки. Дълбоко консервативен и посветен на религията, теологията и богословието.  Цените са студенти от Европейския съюз са около 3000 – 5000 английски лири на година, което е атрактивна и допустима сума за много студенти.

Най-престижните университети в света


4. Оксфордски университет, Великобритания
Старинната му сграда и дълбоки традиции са на истинска почит в Обединеното кралство. Оксфордският университет е най-старият университет в англоезична държава. Основан е през 1167 година. Силните му страни са историческите и политическите науки. Университетът често е обвиняван в елитарност, че там се приемат студенти само от елитни части гимназии. Всеки един от кандидатите, освен прием по документи, минава и лично интервю, преди да бъде одобрен за прием. Обучението е структурирано така, че „групите“ студенти в различните предмети и часови диапазон са двама-трима, а по някого обучението е и индивидуално.
                                                      
Оксфорд и Кеймбридж често биват наричани "Оксбридж", поради сходните им изисквания и методи на преподаване. Безспорен е фактът, че двата университета дават на света едни от най-образованите и интелигентни личности.

5. Калифорнийски институт за технологии, САЩ
Едно от най-добрите места в света за обучение по Химия, Физика, Инженерство, Компютърни науки, Астрофизика, Математика. Цените са високи, но образованието в тази сфера е по принцип скъпо, заради базата и необходимите условия. Инвестира се в развитието на различни изследователски и научни проекти, в които участват и самите студенти.

6. Империалски колеж Лондон, Великобритания
Образованието в сферата на технологиите и инженерството е на второ място в Европа и на шесто в световен мащаб. Изключително изискано и престижно учебно заведение. Основан е през далечната 1447 година като духовна семинария, но през вековете се е трансформирал до неузнаваемост, като днес разполага с една от най-модерните и оборудвани сгради на учебно заведение в Лондон.                                    

Най-престижните университети в света

7. Университетски колеж Лондон, Великобритания
Съндей Таймс го определя като „интелектуален източник на влияние от световна класа“. 30% от студентите са чуждестранни и идват от над 140 страни. Учебното заведение е известно с приемствеността си към чуждите студенти и с високото си качество на образованието, което дава в сферата на изкуството и социалните науки. Разположен е в самото сърце на Лондон и е заобиколен от множество библиотеки, културни сгради и национални администрации на Англия.

8. Чикагски университет, САЩ                       
Университетът е основан през 1980 година с помощта на петролния магнат Джон Рокфелер. По този повод той казва, че Чикагският университет е най-добрата инвестиция, която е правил. Първият ректор Уилям Харпер е преценил, че ще съчетае стила на обучение на американските колежи със стила на германските университети, при които се използва основно изследователски и практични методи на обучение. През последното десетилетие 13 души, възпитаници на университета, са спечелили Нобелова награда.

По-нататък в класацията попадат:

9. Масачузестки технологичен университет, САЩ
10. Колумбийски университет, САЩ
11. Пенсилвански университет, САЩ
12. Университет Принстън, САЩ
13 Херцогски университет, САЩ
14. Университет „Джон Хопкинс“, САЩ
15. Университет Корнел, САЩ
16. Австралийски национален университет, Австралия
17. Станфордски университет, САЩ
18. Мичигански университет, САЩ
19. Токийски университет, Япония
20. Университет “МакГил”, Канада


5.10.2009/Деси Великова

11 коментарaДобави коментар »

missdilyana

От missdilyana10.10.2009, 16:48 ч.

Аз пък се гордея че завърших Софийския университет!

Виж всички коментари за "Най-престижните университети в света".

Още от "Кариери"

Еразъм в Гданск

Еразъм в Гданск

Достъпна за всички студенти, програмата  Еразъм предоставя много възможности за следване по света. Веселина Фотева, българска студентка, разказа повече за живота и образованието в Гданск, Полша.

Блогът – ключът към успеха

Блогът – ключът към успеха

Блогът е оригинално CV, портфолио, визитка. Личният ви блог може да ви помогне да си намерите първата работа, да се утвърждавате в сферата, в която работите, като професионалист, да не позволявате на хората да забравят кои сте и в какво сте добри.

Професия сомелиер – In vino veritas

Професия сомелиер – In vino veritas

На това се казва сладка работа – да предлагате и дегустирате вино. Професията на сомелиера е позната още от древен Рим, където сомелиерите са поднасяли вино на височайшите особи. Какво още не знаете за професията на сомелиера?