Откъде идват старите наименования на валутите?

0 коментара0/5

Използвате пари всеки ден, но замисляли ли сте се откъде идват парите и наименованията им. Старите валути са кръстени на бижута, животни и какво ли още не.

Откъде идват старите наименования на валутите?
Откъде идват старите наименования на валутите?

Но преди да разнищим мистерията около наименованията на валутите, нека първо си припомним откъде идват парите >>>  

Едно от първите наименования на парите идва от ацтеките - „качтли“ (памучни парчета плат). Други народи пък използвали солта („sal” на латински) като валута, откъдето идва и наименованието „salary” (от англ. заплата).

Някои народи използвали цифрите като наименования на валути. Така например турският алтън означава 6, а старата английска валута фартинг (feorthung) се равнява на ¼ от пенито. А грошът идва от латинското grossus – голям.

Теглото на парите също дава име на някои валути. Римската лепта означава лека, лира означава везна, а латинското либра, песо и фунт означават тегло. А знаете ли, че от испанското песо произхожда доларът. А самата дума долар произлиза от „Tolar”, монети, които са се секли през 1520 г. и са се използвали на територията на днешна Чехия. Когато започнали да се секат долари, те много приличали (като тегло и качество на изработка) на испанското песо и на талерите.

Откъде идват старите наименования на валутите?Наименованията на валутите идват и от материала, от който са направени парите. Такива са холандският гулден (от gold – злато), полската злота (от злато), руският червонец (от червено злато).

Много известни личности са дали имената на редица валути. Така например генерал Боливар е дал името на венецуелската парична единица, съответно боливар. А албанският лек се смята, че има връзка с Александър Македонски.

В миналото са се използвали и накити като разменни монети, откъдето идва и паричната единица на Украйна – гривня (в миналото гривни са носели само богатите и знатни жени). Наименованието на валутата означавало също парче злато или сребро с определено тегло. А 1 гривня се равнява на 100 копейки. Откъде обаче идва наименованието на копейката? Произходът му е свързан с копието на образа на Св. Георги върху малки руски монети.

А досещате ли се откъде идва наименованието на друга, добре позната валута – кроната? Валутата на Дания, Естония, Швеция, Чехия, бивша Чехословакия, Словакия, Норвегия, Исландия е свързана с царския символ – короната.

Българският лев и румънската лея пък идват от практиката да се секат монети с гербове, в случая – лъвове. Поради същата причина в Гватемала паричната единица е кетцал, както се казва птицата, символ на страната.

Флорин – златни монети, които се секат между 13 и 16 век във Флоренция. Наименованието им идва естествено от името на града, а думата флорин идва от латинското florem – цвете.

Дукат – за пръв път се сече през 13 в. във Венеция (ducatus от латински означава херцогство).

Рубла (използва се в Русия, Беларус, Приднестровието) – рубла идва от руския глагол „рубить“ (сека). Рублата е предшествана от гривнята.

Франк – означава „свободен“ на френски. Французите са започнали да секат франкове през 14 в. с цел да откупят свободата на своя крал Жан Добрия.

Драхма – означава шепа и по-точно шепа метални парчета, точно 6 на брой. Гърците ги използвали за разплащателно средство преди да започнат да секат драхми.

01.09.2016/Ели Йорданова

Още от "Кариери"

Как да си намерите работа, без опит?

Как да си намерите работа, без опит?

Ако по време на следването си, не сте стажували, и след дипломирането си сте без грам опит, как тогава да си намерите работа? Повечето работодатели търсят вече обучени кадри, а не току-що завършили младежи без опит.

Блогът – ключът към успеха

Блогът – ключът към успеха

Блогът е оригинално CV, портфолио, визитка. Личният ви блог може да ви помогне да си намерите първата работа, да се утвърждавате в сферата, в която работите, като професионалист, да не позволявате на хората да забравят кои сте и в какво сте добри.

Как да надмогнем кризата?

Как да надмогнем кризата?

Започналата през 2007 г. криза, която се задълбочи и влоши през следващите години, е криза на продажбите и приходите, а не криза на разходите.