Мързелив колега – план за действие

0 коментара0/5

Докато вие работите на пълни обороти, колегата до вас експериментира колко по-навътре в носа може да си пъхне пръста. Във всеки офис има както много съвестни и продуктивни, така и много мързеливи служители. А, когато си имате работа с такива, ви трябва добър план за действие.

Мързелив колега – план за действие

Мързеливият колега действа доста демотивиращо. А тази порода служители са често срещани у нас. Докато вие работите като за трима, колегата до вас озвучава офиса с леко похъркване в сладката си дрямка или пък ви тества нервната система с кикотенето си, докато си чати с приятели и клюкари какво се случва във Facebook. И същият този колега взима заплата колкото вашата, та дори и повече. Откъде накъде!?

Какво ви вбесява в колегите? >>>

Но щом може да мине метър, стимулът на мързеливият колега да работи вместо да браузи с часове, да реди пасианси, да виси в социалните мрежи, да прекарва половин работен ден в провеждането на лични телефонни разговори или пък да брои овце в следобедните часове е нулев. 

Колегите, които не понасяме >>>

А, когато мързеливият колега не помага и не работи, то почти сигурно е, че пречи. Ето няколко начина как да се справите с мързеливия колега:

Не е сега моментът да се правите на печен колега. Забравете за колегиалността в името на своето и благото на екипа и проведете деликатен разговор с шефа, що се отнася до мързеливия колега.

Тази крачка обаче е рискована, ако мързеливият колега е всъщност познат, приятел или роднина на шефа. Близките отношения с шефа обясняват 8-часовото бездействие на мързеливия колега и е почти сигурно, че той няма шанс да започне да работи.

Не му позволявайте да ви разсейва. Гледайте в собствената си паничка, собственото си благо и се стремете да бъдете професионалисти, да работите качествено и бързо. Никога не знаете кога тези ви качества ще са основание за повишение.

Мързелив колега – план за действие

Престанете да следите какво прави мързеливия колега. Това само ще ви дразни. А така хабите излишни нерви и енергия, които може да вложите в нещо по-съществено.

Не вършете работата на мързеливия колега и не поемайте отговорност за неговата работа. Така е сигурно, че той никога няма да започне да изпълнява задълженията си, а шефовете ви така и няма да разберат, че в екип от 4-ма, реално работят само 3-ма.

Не позволявайте на мързеливия колега да дърпа вас и екипа ви надолу. Предложете въвеждането на доклади, които служителите да изпращат всеки ден или всяка седмица с подробното обяснение какво са свършили (това е практика в много фирми). Така бездействието на мързеливия колега ще излезе наяве, както и вашата продуктивност.

Не подражавайте на мързеливия колега. Независимо, че му се разминават всякакви наказания, това не е основание и вие да тръгнете по неговия път. Не се превръщайте в нещо, което не одобрявате.

Опитайте се да организирате мързеливия колега, както и подходящ стимул, който да го накара да работи.

Как да бъдете по-организирани? >>>

26.11.2014/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мързелив колега – план за действие".

Още от "Кариери"

Кога богатството ви превръща в чичо Скрудж?

Кога богатството ви превръща в чичо Скрудж?

Има богаташи, които даряват огромна част от състоянието си за благотворителност. Има и такива, които макар и да разполагат с богатство, го пазят само за себе си.

Мечтаните професии за жените

Мечтаните професии за жените

Каквото и да работите, най-вероятно винаги сте имали професия, за която сте мечтали. Като малки сте мечтали и сте казвали на всички какви искате да станете.

По кои мъжки професии си падат жените?

По кои мъжки професии си падат жените?

Някои мъжки професии са като афродизиак за жените. Доказателството е огромният интерес на жените към мъжете с престижни професии и изключително малкият брой жени, които се влюбват в мъже, чиито професии са нископлатени.