Мързелив колега – план за действие

0 коментара0/5

Докато вие работите на пълни обороти, колегата до вас експериментира колко по-навътре в носа може да си пъхне пръста. Във всеки офис има както много съвестни и продуктивни, така и много мързеливи служители. А, когато си имате работа с такива, ви трябва добър план за действие.

Мързелив колега – план за действие

Мързеливият колега действа доста демотивиращо. А тази порода служители са често срещани у нас. Докато вие работите като за трима, колегата до вас озвучава офиса с леко похъркване в сладката си дрямка или пък ви тества нервната система с кикотенето си, докато си чати с приятели и клюкари какво се случва във Facebook. И същият този колега взима заплата колкото вашата, та дори и повече. Откъде накъде!?

Какво ви вбесява в колегите? >>>

Но щом може да мине метър, стимулът на мързеливият колега да работи вместо да браузи с часове, да реди пасианси, да виси в социалните мрежи, да прекарва половин работен ден в провеждането на лични телефонни разговори или пък да брои овце в следобедните часове е нулев. 

Колегите, които не понасяме >>>

А, когато мързеливият колега не помага и не работи, то почти сигурно е, че пречи. Ето няколко начина как да се справите с мързеливия колега:

Не е сега моментът да се правите на печен колега. Забравете за колегиалността в името на своето и благото на екипа и проведете деликатен разговор с шефа, що се отнася до мързеливия колега.

Тази крачка обаче е рискована, ако мързеливият колега е всъщност познат, приятел или роднина на шефа. Близките отношения с шефа обясняват 8-часовото бездействие на мързеливия колега и е почти сигурно, че той няма шанс да започне да работи.

Не му позволявайте да ви разсейва. Гледайте в собствената си паничка, собственото си благо и се стремете да бъдете професионалисти, да работите качествено и бързо. Никога не знаете кога тези ви качества ще са основание за повишение.

Мързелив колега – план за действие

Престанете да следите какво прави мързеливия колега. Това само ще ви дразни. А така хабите излишни нерви и енергия, които може да вложите в нещо по-съществено.

Не вършете работата на мързеливия колега и не поемайте отговорност за неговата работа. Така е сигурно, че той никога няма да започне да изпълнява задълженията си, а шефовете ви така и няма да разберат, че в екип от 4-ма, реално работят само 3-ма.

Не позволявайте на мързеливия колега да дърпа вас и екипа ви надолу. Предложете въвеждането на доклади, които служителите да изпращат всеки ден или всяка седмица с подробното обяснение какво са свършили (това е практика в много фирми). Така бездействието на мързеливия колега ще излезе наяве, както и вашата продуктивност.

Не подражавайте на мързеливия колега. Независимо, че му се разминават всякакви наказания, това не е основание и вие да тръгнете по неговия път. Не се превръщайте в нещо, което не одобрявате.

Опитайте се да организирате мързеливия колега, както и подходящ стимул, който да го накара да работи.

Как да бъдете по-организирани? >>>

26.11.2014/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мързелив колега – план за действие".

Още от "Кариери"

Жената предприемач

Жената предприемач

Жена предприемач – звучи гордо, трудно постижимо, но не и невъзможно. За да се превърнете в една от много жени предприемачи, се насочете към бизнес, близък до женската същност, до това, което обичате и с лекота правите.  

Как да получите повишение?

Как да получите повишение?

Бъдете предприемчиви, инициативни, генератори на нови идеи. Превърнете се в онова малко зъбчато колело, което завъртайки се, може да задвижи целия механизъм (тоест да устреми фирмата нагоре).

Как и къде да търсите работа?

Как и къде да търсите работа?

Търсите си работа? И то не каква да е работа, а нещо, което да ви отива и да чувствате като свое призвание! Ето няколко съвета как и къде да намерите новата си работа.