Мултитаскинг - криворазбрана продуктивност

0 коментара0/5

Ако често ви се налага да жонглирате с няколко неща накуп у дома и на работното място, значи сте един виден мултитаскър. Ето защо, обаче, мултитаскингът не е точен синоним на продуктивност и качество.

Мултитаскинг - криворазбрана продуктивност

Колко често на работното си място вършите 10 неща накуп, като дори 9 от тях не влизат в длъжностната ви характеристика? А у дома редовно не ви стигат ръцете да свършите всичките неща, които сте започнали да правите. А да не говорим, че на всяка жена й се налага успешно да балансира със семейството в едната ръка и работата в другата.

И именно умението да се извършват няколко неща едновременно създава т.нар. мултитаскъри.

Има редица научни проучвания, свързани с мултитаскинга на работното място и доколко това е нещо полезно както за човека, така и за фирмата. Оказва се, че едновременното извършване на няколко неща води до разсейване на вниманието, забавяне на скоростта на работа на мозъка, както и силата на паметта. Стига се до конфликт, при който няколко дейности се нуждаят от едни и същи канали за обработка на данните в мозъка, което обяснява защо не можете да извършвате напълно паралелно две дейности като писането на мейл, слушането и говоренето по телефона.  Поради същата логика е забранено шофьорите да говорят по телефона докато шофират. Така е и с много други дейности на работното място. Но в желанието да свършат всичко заедно и бързо, на много служители се налага да жонглират с редица дейности, но постоянното им редуване и липсата на приоритет кое да свършат най-напред води до разсейване, загуба на време и нулева продуктивност и качество. Така, иначе много продуктивни служители, се превръщат в доста неефективни в желанието си да бъдат още по-продуктивни.

Ето защо мултитаскингът не е идеален синоним на продуктивност, нито пък е толкова полезен от здравословна гледна точка, тъй като води до стрес и умора. Освен, че натоварвате твърде много мозъка си, вероятността да направите фатална грешка е много голяма, тъй като вниманието ви е разконцентрирано.

Ето защо тайната на продуктивността не е в мултитаскинга, а в поставянето на приоритети, изготвянето на график за последователно отмятане на задачи, тоест добра концентрация, организация и управление на времето. В противен случай, желанието ви да балансирате върху два стола едновременно, навярно ще ви изпрати на земята.

08.09.2016/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мултитаскинг - криворазбрана продуктивност".

Още от "Кариери"

Как да си намерите работа, без опит?

Как да си намерите работа, без опит?

Ако по време на следването си, не сте стажували, и след дипломирането си сте без грам опит, как тогава да си намерите работа? Повечето работодатели търсят вече обучени кадри, а не току-що завършили младежи без опит.

Кои са най-богатите компании в света?

Кои са най-богатите компании в света?

Първата мисъл която ви минава, навярно е за „Apple”? Но „ябълката“ е далеч от първото място в класацията на най-богатите компании в света.

Най-влиятелните личности на планетата

Най-влиятелните личности на планетата

Не е нужно просто да си добър работник, за да успееш в професионалното си поприще. Иска се много повече – находчивост, професионализъм, амбиция и още куп качества, които успелите личности неминуемо притежават.