Мултитаскинг - криворазбрана продуктивност

0 коментара0/5

Ако често ви се налага да жонглирате с няколко неща накуп у дома и на работното място, значи сте един виден мултитаскър. Ето защо, обаче, мултитаскингът не е точен синоним на продуктивност и качество.

Мултитаскинг - криворазбрана продуктивност

Колко често на работното си място вършите 10 неща накуп, като дори 9 от тях не влизат в длъжностната ви характеристика? А у дома редовно не ви стигат ръцете да свършите всичките неща, които сте започнали да правите. А да не говорим, че на всяка жена й се налага успешно да балансира със семейството в едната ръка и работата в другата.

И именно умението да се извършват няколко неща едновременно създава т.нар. мултитаскъри.

Има редица научни проучвания, свързани с мултитаскинга на работното място и доколко това е нещо полезно както за човека, така и за фирмата. Оказва се, че едновременното извършване на няколко неща води до разсейване на вниманието, забавяне на скоростта на работа на мозъка, както и силата на паметта. Стига се до конфликт, при който няколко дейности се нуждаят от едни и същи канали за обработка на данните в мозъка, което обяснява защо не можете да извършвате напълно паралелно две дейности като писането на мейл, слушането и говоренето по телефона.  Поради същата логика е забранено шофьорите да говорят по телефона докато шофират. Така е и с много други дейности на работното място. Но в желанието да свършат всичко заедно и бързо, на много служители се налага да жонглират с редица дейности, но постоянното им редуване и липсата на приоритет кое да свършат най-напред води до разсейване, загуба на време и нулева продуктивност и качество. Така, иначе много продуктивни служители, се превръщат в доста неефективни в желанието си да бъдат още по-продуктивни.

Ето защо мултитаскингът не е идеален синоним на продуктивност, нито пък е толкова полезен от здравословна гледна точка, тъй като води до стрес и умора. Освен, че натоварвате твърде много мозъка си, вероятността да направите фатална грешка е много голяма, тъй като вниманието ви е разконцентрирано.

Ето защо тайната на продуктивността не е в мултитаскинга, а в поставянето на приоритети, изготвянето на график за последователно отмятане на задачи, тоест добра концентрация, организация и управление на времето. В противен случай, желанието ви да балансирате върху два стола едновременно, навярно ще ви изпрати на земята.

08.09.2016/Ели Йорданова
 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мултитаскинг - криворазбрана продуктивност".

Още от "Кариери"

Секси женски професии

Секси женски професии

Ясно е, че мъжете плакнат поглед по служителки с къси поли и разголени деколтета, но не само това кара мъжкото в тях да потрепне. Кои са най-секси женските професии според мъжете?

Какво говори бюрото ти за теб?

Какво говори бюрото ти за теб?

Организацията на бюрото на всеки от нас казва много повече за отделния човек, отколкото си мислим. Има ли красиво, подредено и грозно, разхвърлено бюро? Или всяко бюро носи индивидуалността на отделния човек и може да ни помогне в комуникацията?

Отпуска – активна почивка без стрес

Отпуска – активна почивка без стрес

Сигурно често се шегувате, че се нуждаете от почивка след почивката. Всъщност това си е повече истина, отколкото шега, а причината е, че отпуската често води до т.нар. постваканционна депресия. Как да я избегнете?