Кариерни съвети, които трябва да игнорирате

0 коментара0/5

Що се отнася до кариерата, сте чували всевъзможни съвети как да постигнете успех, но голяма част от тези съвети не работят на практика, а звучат добре само на думи.

Кариерни съвети, които трябва да игнорирате
Кариерни съвети, които трябва да игнорирате

Ето няколко кариерни съвета, които със сигурност сте чували и, които е по-добре да игнорирате, за да не се окажете безработни, безпарични, безперспективни и демотивирани  в кариерно отношения.

  • “За колкото повече позиции кандидатствате, толкова по-голям е шансът да си намерите работа.”

Този съвет може би работи, ако пускате ТОТО, но при търсенето на работа нещата не стоят точно така. Кандидатстването за много позиции, включително и такива, които не са в ресора ви, действа разконцентриращо, разпилявате енергията си и не влагате достатъчно усилия за всяко едно мотивационно писмо или интервю, за да си проличи, че наистина искате и сте перфектният кандидат за тази позиция.

  • “Доброто мотивационно писмо и CV са тези, което ще ви осигурят работното място.”

Всъщност може въобще мотивационното ви писмо да не е идеално, а CV-то ви да не съдържа целия ви професионален опит, да не е хронологично написано и прочие и пак да получите работата благодарение на доброто си представяне за интервю за работа

Как да напишем мотивационно писмо? >>>

  • “Броят на нулите в заплатата ви са най-важното” и “Работете това, което обичате, макар и срещу ниско заплащане”.

Истината е някъде по средата. Заплатата наистина е важна, защото това е вашето препитание и от това до голяма степен зависи качеството ви на живот, но е също толкова важно и да харесвате работата си и да я вършите с желание и старание, без да се прибирате изстискани след края на работния ден.

Кариерни съвети, които трябва да игнорирате

  • “Честото сменяне на работното място не се отразява добре на CV-то ви”.

Несериозно ли е честото сменяне на работното място? >>> 

Да, някои работодатели не гледат с добро око на кандидатите за дадена позиция, които са сменили много работи за кратък период. Но това е съвсем нормално, ако сте млади и в началото на кариерата си, когато търсите своето място и кариерния път, по който да поемете. А дори и да сте вече на възраст със солиден професионален опит, при положение, че ви се предоставя уникална възможност за страхотна позиция, макар и в рамките на година тя да е 3-та поред, защо да не я приемете. Това само говори за желание за развитие.

  • Бъдете Шива на работното място

Звучи така сякаш, ако можете да правите 100 неща и вършите 10 от тях едновременно сте идеалният служител и отдавна сте си заслужили повишение. Т.нар. мултитаскинг обаче е не само стресиращ, но и неефективен метод на работа.

Мултитаскинг - криворазбрана продуктивност >>>

  • Идвайте първи и си тръгвайте последни

Има съществена разлика между това да работите здраво и да бъдете работохолици, както и това да сте ефективни и продуктивни. !2-те часа работа няма да ви осигурят желаното повишение, ако колегата ви работи по 8 часа, но свършва два пъти повече и по-качествени неща от вас. 

Закъснявате ли за работа? >>>

29.09.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кариерни съвети, които трябва да игнорирате".

Още от "Кариери"

Уволнение „на сметка“

Уволнение „на сметка“

Уволнението ви може да бъде изгодно както за фирмата, така и за вас. Затова отделете малко време в разучаване кое уволнение би ви било по-“на сметка“, за да сте подготвени, ако от Човешки ресурси ви попитат „Кое уволнение предпочитате?“

Бели пари за черни дни

Бели пари за черни дни

Българинът обича да се подсигурява и както се казва събира бели пари за черни дни. Особено в момент на икономическа криза практиката да се спестяват бели пари за черни дни е още по-актуална. Ето как да спестявате бели пари за черни дни.

Работа vs. Кариера?

Работа vs. Кариера?

Едно е да си намерите работа, съвсем различно - да градите кариера. Сякаш обаче повечето хора, особено току-що дипломиралите се, се насочват към по-лесната опция – работата. А кариерата остава далеч в плана за професионално развитие.