Какво не трябва да прави Дядо Коледа

0 коментара0/5

Най - натоварения сезон за Дядо Коледа в годината естествено е месец декември. Тогава и търсенето им е по - голямо. За тази цел вече се провеждат и семинари, как потенциалните кандидати да се обучат за тази професия.

Какво не трябва да прави Дядо Коледа
Какво не трябва да прави Дядо Коледа

Едно от нещата, което не бива да прави Дядо Коледа е да не ползва мобилен телефон, да не пуши, да няма пиърсинг и естествено да не бъде жена.

В един ресторант в Кьолн Щефан Дузерек подрежда столовете, на които са поставени коледните торбички, а пред бъдещите Дядоколедовци има салфетки с коледни мотиви. Всяка година през месец ноември Дузерек започва курсове за Дядоколедовци. Тази година кандидатите бяха 15 души. В отпусната и приятна атмосфера Дузерек обяснява на кандидатите какво Дядо Коледа трябва да знае. "Той трябва да умее да се организира дори и в нетрадиционни ситуации. Освен това трябва да умее да общува с децата и то педагогически и правилно", обяснява Дузерек.

Какво не трябва да прави Дядо КоледаНа закачалката са окачени най-различни червени пелерини. Дузерек ги показва и обяснява кои са подходящи и кои не. Особено важно за инструктора е неговите "ученици" да не решат да облекат домашна червена пелерина и да залепят брада от памук. "Истинският Дядо Коледа трябва да е с дълга червена шапка с бял връх, брада, перука и бели ръкавици. Това си има и своята цена. За униформата си дядо Коледа трябва да инвестира 500 евро. А освен това особено важно е да не носи никакви бижута и не дай си боже пиърсинг", казва Щефан. Той уточнява още, че за време на "работното си време" не бива да говори по мобилния телефон, да пие и да пуши. "Всичко, което един обикновен човек прави докато е в костюма си Дядо Коледа не бива да прави. Само ако посегне към мобилния телефон в джоба си, той вече е нарушил правилото и не е Дядо Коледа", уточнява Дузерек.

Участниците в курса са най-различни, има студенти, опитни Дядоколедовци, даже и жени. Този път в групата е Анегрет, но тя присъства само за да прави компания на Вили, който идва за курса от Долна Саксония. Дузерек се радва, когато на курса идват представителки на нежния пол, но според него те имат проблем с автентичността. "Децата не приемат жена Дядо Коледа, затова на дамите предлагаме да съпровождат Дядо Коледа и Св. Никола в ролята си на ангел, защото ангелите са също толкова важни", уточнява Щефан. Инструкторът обяснява на участниците в семинара, че това не е работа за пари, а за любов. Всъщност това е основният мотив на един от участниците. "Целта ми е да успея да измъкна усмивката на детското личице и отново да повярват в Дядо Коледа, ако са го забравили", казва той.

През останалите десет месеца от годината Щефан Дузерек работи като маркетинг сътрудник. Работата около подготовката на Дядо Коледа за него е нещо да припечели допълнително, но преди всичко това му доставя удоволствие. Тази своя страст той упражнява вече 18 години и е видял много неща. А семинарът го прави от 13 години и за него взема по 25 евро и това е само заради сигурност, че онези, които са се записали наистина са заинтересовани. Смисълът на семинара е предаване на опит и умение. Дузерек иска възможно най-добре да подготви бъдещите Дядо Коледа за онова, което ги чака. Сред съветите са и такива, които може да ви се сторят банални, но те са много полезни: "Облечете си костюма на Дядо Коледа, седнете пред телевизора за един час. Така ще разберете, дали ви е горещо или не, къде ви сърби брадата или перуката".

След три часа семинарът приключва. Дузерек е отговорил на всички въпроси на участниците, а ново печените Дядо Коледа ще получат диплом. Един от тях, Кристиян е въодушевен. "Беше много, много интересно да чуем всичко, за което трябва да сме подготвени"казва той. На края всички участници обличат костюмите си ровят в торбичките за реквизитите си - брада, перука, ръкавици и пояс. А помещението изведнъж се напълва с дипломирани Дядоколедовци. 

27.12.2012/Розали

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Какво не трябва да прави Дядо Коледа".

Още от "Кариери"

Онлайн репутация за успешен бизнес

Онлайн репутация за успешен бизнес

Изкуството да поддържате добра онлайн репутация е част от пътя към успешната кариера. Онлайн репутацията е едно от първите неща, за които хората ще се интересуват, преди да решат да използват услугите на вас и фирмата ви.

Образованието, първата работа и професионалното развитие

Образованието, първата работа и професионалното развитие

Дали ако сте завършили икономика и първата ви работа е счетоводител, бъдещото ви професионално развитие ще е свързано със счетоводството? Първата работа и образованието  са определящи, но не са всичко, от което зависи бъдещето ви.

Секси мъжки професии

Секси мъжки професии

По какви мъже си падате – полицаи, лекари, строители, готвачи? Има ли значение професията за секси излъчването на мъжа? Ето кои мъжки професии са смятани за най-секси. А вие как мислите, достоверна ли е класацията?