Честа смяна на работа – плюсове и минуси

0 коментара0/5

Малко са хората, които се задържат дълги години на едно и също работно място. Днес все по-затвърждаваща се тенденция е работещите да търсят нови и нови възможности за професионално развитие. Какви обаче са плюсовете и кои са минусите на честата смяна на работа?

Честа смяна на работа – плюсове и минуси
 © iStock

Почти всеки човек (в зависимост от неговия трудов стаж) е сменил работното си място поне няколко пъти. Много хора смятат, че подобна промяна е сигнал за недостатъчни професионални способности или прекалени изисквания, а защо не и двете.

Истината обаче е, че честата промяна на работата невинаги е нещо лошо. Като всяко нещо в света и тя има своята положителна страна. Понякога напускането на една работа е проява на смелост, защото в повечето случаи работещият просто търси по-добро поле за изява.

И така, кои са плюсовете и какви са минусите на честата промяна на работното място?

Себеопознаване

Човек се учи, докато живее. Независимо на колко годините сте, няма гаранция, че в даден момент няма да поискате да направите кардинална промяна във вашия професионален живот. Все пак с натрупването на стаж или казано с други думи – опит, човек все по-ясно започва да вижда какво всъщност иска да работи и по какъв начин трябва да го постигне. Смятаната на работните места помага на човек да опознае по-добре себе си и да реши наистина с какво иска да се занимава занапред. Знаете, че понякога най-добрият начин да разберете какво искате да работите, е като установите какво със сигурност не бихте искали да правите в професионален план.

Време ли е да си потърсите нова работа? >>>

Разнообразие

Повечето хора се наслаждават на рутината, но само до един определен момент. След него монотонността започва да тежи на всеки. Просто повратната точка се случва по различно време. Честата смяна на работното място поне със сигурност ще ви осигури разнообразие. Чрез нея имате възможността да научите много и нови неща за една или повече сфери. Да се запознаете с нови хора, да общувате повече, да изпитвате собствените си способности. Все пак не забравяйте, че не сте Индиана Джоунс и вашата работа няма как да бъде супер вълнуваща през цялото време.

Добави описание

Повърхностен опит

Обикновено отнема няколко години, за да опознаете напълно ритъма и тънкостите в работата на дадена компания. За съжаление, ако сменяте често своето работно място, вие ще добиете един по-повърхностен професионален опит. Кратките периоди не ви дават възможност да вникнете максимално във всяка област на дадена работа. Все пак е нужно постоянство, за да станете експерт в нещо, а постоянството рядко върви ръка за ръка с промяната и различните фирми.

Как да заобичате работата си отново? >>>

Липса на лоялност

Неизбежно, след като в автобиографията ви пише, че в рамките на три години сте сменили 3-4, а защо не и повече работни места, работодателите ще виждат това като червен флаг. Те ще подлагат под съмнение вашата лоялност и по-трудно биха ви гласували доверие. За тях кандидат, който не се задържа дълго на едно място, не заслужава влагането на време, пари и енергия. Ето защо, ако вие самите сте от хората, които често сменят работата си, винаги обяснявайте в мотивационното си писмо каква е причината за това ваше поведение.

12.09.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Честа смяна на работа – плюсове и минуси".

Още от "Кариери"

5 причини да ходите пеша/с колело на работа?

5 причини да ходите пеша/с колело на работа?

Решението да ходите пеша или с колело на работа е идеалното извинение да си купите онези ужасно скъпи, но страхотни маратонки, на които се любувате в продължение на месеци през витрината.

Най-добрата работа на света

Най-добрата работа на света

За някои това е истински Рай, но за един човек това е работно място, предлагащо най-добрата професия на света и една единствена позиция – управител на австралийски тропически остров.

Страх от провал пречи на успеха

Страх от провал пречи на успеха

Страхът от провал има много проявления, но всички водят до един и същи резултат – паника, ужас, буксуване на едно място, блокиране на начинанието, с което сте се захванали.