4 кариерни правила, които все някога ще нарушите

1 коментар0/5

Успехът на работното място и кариерното развитие до голяма степен се дължат на спазването на определени правила. Невинаги обаче човек трябва да ги следва сляпо. Вижте кои са 4-те кариерни правила, които все някога ще нарушите.

4 кариерни правила, които все някога ще нарушите
 © iStock

Всички ние сме чували тези верни и изпитани клишета, предназначени да ни упътват по пътя на кариерния успех. Обикновено те идват от уважавани хора, които са постигнали много в своя живот. Тези правила обаче невинаги могат да се приложат от всеки човек. Просто ситуациите, възможностите и изборите са толкова много и толкова различни за всички нас, че верният отговор няма как да е един и същ винаги.

По тази причина рано или късно ще се наложи да нарушите някои кариерни правила. Ето 4 от тях:

„Правете това, което обичате”

Какво по-хубаво от това да работите нещо, което обичате? Това е мечтата на повечето хора, ето защо се е превърнало в правило за кариерен успех и сигурен начин за работна удовлетвореност. За съжаление, животът не може да предложи на всички това, за което мечтаят по отношение на работата. Ако сте поставени в ситуация, в която трябва да избирате дали да получавате повече пари, за да живеете добре или да правите това, което обичате, но срещу скромно заплащане – кое бихте избрали? Повечето хора ще предпочетат финансовата стабилност, особено ако имат семейство и повече отговорности.

Кариерни съвети, които трябва да игнорирате >>>

„Не напускайте работа преди да сте си намерили друга”

Това е правило, което следват много хора. Те искат да бъдат сигурни, че са намерили по-добро място, където да отидат и чак след това да напуснат настоящата си работа. Това им дава сигурност – както психическа, така и физическа. Това правило обаче може да бъде нарушено, ако човек буквално е „принуден” да напусне – заради лошото отношение на своя шеф, неблагоприятната работна среда или нещо друго също толкова неприятно. Понякога няма смисъл да оставате на работа, която буквално изсмуква вашите сили и щастие, а е редно да я напуснете час по-скоро. Винаги е хубаво да имате малко спестени пари „за черни дни”, които биха ви дали спокойствие именно в такива кризисни моменти, докато си намерите нова работа.

Вижте още:

Време ли е да си потърсите нова работа?

„Трябва да останете на работното си място минимум една година”

Имате нова работа, всичко изглежда чудесно… но само за кратко. Притеснявате се обаче, че в автобиографията ви няма да изглежда добре, ако сте се задържали в определена фирма само няколко месеца. Много работодатели не гледат с добро око на кандидати с такава история, тъй като обучението на всеки кадър изисква ресурси, които те не желаят да пилеят. Ако обаче вие не се чувствате добре на работното си място, имате два възможни варианта пред себе си. Първият е да говорите с шефа си да се прехвърлите на друга позиция с различни задължения, които биха ви удовлетворявали и да напуснете при отказ на тази молба. Вторият е директно да напуснете без опити за уговорки и без значение, че не сте работили в тази компания поне една година.

Прочетете също:

Честа смяна на работа – плюсове и минуси

„Никога не казвайте първи желаната заплата”

Много специалисти съветват никога да не казвате първи каква заплата желаете по време на интервю за работа. Това е правило, което обаче все някога неизбежно ще трябва да нарушите. Ето защо, когато ви зададат въпроса: „Каква заплата бихте искали”, имайте предвид няколко неща. По-добре е да кажете сума, малко по-висока от желаната, за да имате възможност за преговори. Освен това не забравяйте, че дори фирмата да е била готова да ви даде повече пари, никога няма да го направи, ако вие вече сте казали по-малко. Най-добре направете предварително проучване и съобразете финансовите си изисквания с него. Със сигурност не е добра идея и да кажете прекалено голяма сума, защото това може да „убие” шансовете ви да ви наемат.

21.11.2016/Милена Алексиева

1 коментарДобави коментар »

Keititi

От Keititi21.11.2016, 18:19 ч.

Не съм съгласна, че не може. Въобще не искам заплатата да ми намалява,така че въобще не ми говорете за скромно заплащане.

Виж всички коментари за "4 кариерни правила, които все някога ще нарушите".

Още от "Кариери"

Странни професии

Странни професии

Трудно е човек да изброи и дефинира точно кои професии са странни, но едно е ясно – те са много и са реалност. Но макар и странни на пръв поглед, необичайните професии имат и своето важно значение. Нужно е само да го проумеем.

Хитрини за спестяване на пари

Хитрини за спестяване на пари

Ако не можете да повишите приходите си, контролирайте разходите си. А доброто управление на парите включва спестяването им. Ето и няколко хитрини за спестяване на пари.

Най-тъпите търговски трикове

Най-тъпите търговски трикове

Ако нещо работи, колкото и тъпо да е... то е умно! Точка.